Udělejte si bylinné víno. Zkuste to s tymiánem, zázvorem, rýmovníkem, levandulí či skořicí

Vínu bývají přisuzovány blahodárné účinky, ovšem za předpokladu, že ho užíváme s mírou a v malých dávkách. Co zkusit podpořit jeho pozitivní vlastnosti léčivými bylinami a kořením a proměnit ho v léčivý nápoj? Použít můžete tymián, zázvor, rýmovník, mařinku, levanduli nebo skořici, zázvor, badyán i muškátový oříšek.

Na přípravu domácího bylinného a kořeněného vína si vybereme byliny a koření, které se svými léčivými účinky pro nás hodí a mohu nám prospět nebo které příjemně voní a dělají nám dobře.

Už středověcí léčitelé věděli, že vyluhovat nebo macerovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jak využít jejich účinné látky. Obecně platí, že na láhev vína (750 ml) používáme 30–50 g bylin sušených a 60–100 g čerstvých. Ve víně je necháme macerovat tři dny až dva týdny. Scedíme přes kávový filtr. Chystáme-li z vína nálev či odvar, tak na 200 až 250 ml vína počítáme zhruba 1 lžičku čerstvých či poloviční množství sušených bylin. Zakryté necháme vyluhovat 3 až 15 minut. Můžeme osladit medem,“ radí bylinkář Martin Kolár.

  • Obvyklou doporučenou jednotlivou dávkou bylinného vína je 50 ml dvakrát až třikrát denně.

Tymiánové posilující víno s kořením

Ingredience

Příprava

Otevřeme lahev oblíbeného vína a trochu ho odlijeme. Přidáme tymián, skořici, badyán, zázvor a muškátový oříšek. Bylinky můžeme předem omýt a nechat okapat na sítku. Lahev uzavřeme zátkou a necháme dva týdny stát na tmavém a chladném místě. Každý den protřepeme. Pak scedíme před kávový filtr. Uzavřeme.

Užívání

Na celkové posílení organismu v sychravým dnech vypijeme po večeři 50 ml čistého vína nebo smíchaného s vodou jako střik,“ doporučuje bylinkář.

Mateřídouškové bílé víno proti stresu

Ingredience

  • 50- 60 g čerstvé nebo asi 30 g sušené mateřídoušky
  • 1 lahev kvalitního suchého bílého vína

Příprava

Do vína vložíme mateřídoušku, uzavřeme a necháme v chladu nejméně týden macerovat. Každý den protřepeme. Scedíme přes kávový filtr nebo pláténko. Skladujeme v lednici.

Užívání

Při špatné náladě, stresu a únavě vypijeme 50 ml mateřídouškového vína před jídlem dvakrát za den.

Rýmovníkové červené víno pomáhá při nachlazení

Ingredience

  • 200 - 250 ml červeného vína
  • ½ lžičky nasekaných lístků rýmovníku
  • med podle chuti

Příprava

Nasekané lístky zalijeme teplým (nesmí se vařit!) červeným vínem a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Podle chuti osladíme medem.

Užívání

„Na zmírnění příznaků chorob z nachlazení pijeme teplé až vlažné rýmovníkové víno po doušcích. Připravujeme vždy čerstvé,“ doporučuje M. Kolár.

Bylinky a koření do vína

Pro přípravu domácích bylinných a kořeněných vín se hodí zejména:

Zdroj: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz


Přečtěte si také