návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

13 tipů, jak správně zamrazit sezonní ovoce

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 09.07.2021
13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce
Autor: iStock 13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce
Když se urodí hodně ovoce a zeleniny, bylin nebo hub, rozhodně se vyplatí všechny přebytky, které nestačíme hned sníst nebo rozdat, uchovat na horší časy. Někdo je doma zavařuje na sladko, jiný nakládá na kyselo nebo suší. K nejzdravějšímu způsobu konzervace ovoce patří zamražení. Z českého sezonního ovoce můžete dát k ledu hlavně borůvky, jahody, maliny, rybíz, ostružiny, ale taky třešně, meruňky, švestky, jablka i hrušky. Připravili jsme pro vás 13 praktických rad a užitečných tipů, jak ovoce správně zamrazit.

reklama

Mražení se jako tradiční způsob konzervace potravin používá už dlouhá staletí. Dříve k zamražení sloužily přírodní kusy ledu, dnes máme mrazáky. Při poklesu teploty pod minus 18 °C dochází k úplnému zamražení. Mražené potraviny bychom optimálně měli sníst do dvou až třech měsíců od zamrazení, zásadně se ale nedoporučuje nechávat je v mrazáku déle než jeden rok!

Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, protože obsah vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek se od čerstvých liší jen minimálně
Autor: iStock Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, protože obsah vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek se od čerstvých liší jen minimálně

Co můžete dát k ledu

Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, protože obsah vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek se od čerstvých liší jen minimálně. Zamrazit můžeme mnoho potravin, nejlépe se hodí ovoce a zelenina bez vysokého obsahu vody, kuchyňké byliny, houby i všechny druhy masa a pečivo.

zamrazit bylinky

4 rady, jak zamrazit bylinky a uchovat jejich vůni i chuť

Jak doma bezpečně zmrazit houby

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Co do mrazáku raději nedávat

Naopak nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem škrobu (brambory) a vody (rajčata, okurky, melouny, listové saláty), které se po rozmrazení změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí.

Z ovoce se na mražení nejlépe hodí drobné ovoce jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, jahody, angrešt a rybíz, dále třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, kdoule, švestky či jablka a hrušky
Autor: iStock Z ovoce se na mražení nejlépe hodí drobné ovoce jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, jahody, angrešt a rybíz, dále třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, kdoule, švestky či jablka a hrušky

Jaké ovoce se dobře zmrazuje

Z českého sezonního ovoce se na mrazení nejlépe hodí:

13 tipů, jak správně zamrazit ovoce: Větší ovoce očistěte, opláchněte, podle potřeby oloupejte, nakrájejte na menší kousky či plátky, popř. vypeckujte či odstraňte jadřince a zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Autor: iStock 13 tipů, jak správně zamrazit ovoce: Větší ovoce očistěte, opláchněte, podle potřeby oloupejte, nakrájejte na menší kousky či plátky, popř. vypeckujte či odstraňte jadřince a zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby nezhnědly.

13 rad a tipů, jak ovoce zamrazit

  1. Na zamrazení vždy používejte výhradně zdravé, nepoškozené, pevné, plně vyzrálé, ale nepřezrálé plody.
  2. Drobné ovoce, které budete zmrazovat celé, očistěte, dobře propláchněte tekoucí vodou a pak nechte volně na vzduchu oschnout.
  3. Potom je můžete prosypat krystalovým cukrem, ideálně třtinovým, na 1 kg ovoce se doporučuje přibližně 200 g cukru. Do cukru můžete přidat ještě kyselinu citronovou, na 1 kg ovoce asi 10 g.
  4. Kdo chce mít ovoce natural, tak cukr i kyselinu citronovou vynechá.
  5. Připravené ovoce naskládejte rovnoměrně na tácek či plech vyložený pečicím papírem a dejte do mrazáku.
  6. Po několika hodinách je z tácu naporcujte do uzavíratelných sáčků vhodných pro mrazení a pevně uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte sáčky svárem. Nebo ovoce sesypejte do uzavíratelných plastových dóz.
  7. Důležité ale je, aby v obalu zůstalo co nejméně vzduchu, který potraviny v mrazničce vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
  8. Větší ovoce očistěte, opláchněte, podle potřeby oloupejte, nakrájejte na menší kousky či plátky, popř. vypeckujte či odstraňte jadřince a zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  9. Jablka a hrušky můžete před zmrazením velmi krátce blanšírovat v citronem okyselené vroucí vodě, scedit a ihned ochladit. Dopřát jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru. Další postup je stejný jako u drobného ovoce.
  10. Do mrazáku dávejte pouze zcela vychladlé ovoce.
  11. Dobré je připravit na zamražení takové velikosti porcí, které je možné později zpracovat najednou.
  12. Na sáčky a dózy nezapomeňte napsat datum zamražení a raději i druh ovoce, i když jsou obaly průhledné.
  13. Pokud potřebujete zamrazit ovoce po malých porcích, třeba do nápojů, využijte tvořítka na led. Do každé přihrádky vložte kousek ovoce (třeba i s lístkem máty či meduňky), zalijte vodou a vložte do mrazáku. Hotovou kostku ledu pak stačí jen vhodit do čaje nebo limonády.
13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce: pokud potřebujete zmrazit ovoce po malých porcích, třeba do nápojů, využijte tvořítka na led
Autor: iStock 13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce: pokud potřebujete zmrazit ovoce po malých porcích, třeba do nápojů, využijte tvořítka na led

Mražená ovocná dřeň

Ingredience

  • 800 g ovoce
  • asi 80 g cukru 
  • asi 40 ml vody
  • citronová šťáva podle chuti

Příprava

Očištěné a nakrájené ovoce rozmixujte tyčovým mixérem s vodou a cukrem na pyré, ochutnejte a přidejte podle chuti citronovou šťávu, případně ještě cukr a vodu. Směs nalijte do dóziček a dejte zamrazit.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Využijte léčivou sílu ovoce na maximum a jezte ho podle dne narození

Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

ŠVESTKY: Jak vypěstovat zdravé modré ovoce a pochutnat si na švestkovém koláči s mákem

ŠVESTKY: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak pěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék pro muže

Lesní ovoce: Vzhůru do lesa na maliny, borůvky a ostružiny!

Z lesního ovoce uděláte omáčku i pečený čaj. Zkuste recepty z borůvek, ostružin, jahod a malin

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Chcete udělat pro své zdraví něco dobrého? Tak šup do lesa na borůvky!

Borůvky zrají! Zajděte si pro ně do lesa a udělejte si léčivý čaj

reklama

Článek je zařazen v: ovoce , sezonní ovoce , jak zamrazit ovoce , mražení , ovocná dřeň , konzervace ovoce

reklama

Přečtěte si také