Rukola je roketa aneb Vypěstujte si pikantní a zdravou listovou zeleninu

Roketa setá je známější pod svým komerčním už zlidovělým názvem rukola. Je to chutná, výrazně aromatická a zdravá listová zelenina, která se v poslední době stává stále populárnější. Konzumují se hlavně její čerstvé mladé lístky se štiplavou chutí připomínající křen nebo ředkvičky. Hodí se do salátů, pomazánek, na pizzu nebo do burgerů. Roketa je na pěstováni nenáročná, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky, dobře roste jak venku za zahradě, tak

Roketa setá(Eruca sativa) je listová zelenina, bohatě větvená a olistěná středně vysoká rostlinase světle žlutými květy, roste v trsech.Patří do stejné rodiny jako třeba brokolice, zelíči růžičková kapusta. Pochází ze Středomoří, je nezbytnou součástí středomořské kuchyně, vposlední době se prosazuje i v Česku.

Aromatické lístky rokety jsou podobné listům pampelišky, mají výraznou vůni a štiplavou pikantní chuť připomínající křen či ředkvičku, nebo dokonce pepř.Chuť a aroma rokety je trochu kontroverzní, je to podobné jako se špenátem nebo brokolicí – někdo jimiluje, druhý nenávidí.

Roketa?Rukola?

Roketa nebo rukola, to se často plete. Jaký je mezi nimi rozdíl? Když to hodně zjednodušíme, tak roketa–­rukola je označení jedné zeleniny, ale...

  1. Roketa je rostlina jednoletá a dá se pěstovat doma v miskách na buničině jako řeřicha.
  2. Rukola je vytrvalá a pěstuje se na záhonu.

Roketa–rukola pro zdraví

Roketa–rukola obsahuje vlákninu, kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vitaminy C, E a K, z minerálů zejména vápník, železo, hořčík, zinek, mangan a glukosinuláty, které způsobují štiplavé aroma. Roketa je mírně projímavá, působí močopudně, zlepšuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Posiluje imunitní systém, čistí krev, pomáhá při detoxikaci jater a je vhodná jako prevence osteoporózy. Usnadňuje vykašlávání a ve Středomoří se považuje za velmi účinné afrodiziakum.Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké okolo 15cm.

7 pravidel pěstování rokety seté

  1. Roketa je na pěstování nenáročná, rychle klíčí, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Vyhovuje jí slunečná poloha a pravidelná zálivka, ale nesnáší přemokření. Dlouhé letní dny a vysoké teploty způsobují rychlejší vybíhání rostlin do květu
  2. Dobře roste venku na záhonu, stejně tak v nádobách na balkoně či parapetu, roketa se dá pěstovat i na buničité vatě z hustých výsevů, podobně jako pro tento účel známější řeřicha. Dá se rychlit doma v misce na buničině jako řeřicha.
  3. Osivo rokety vyséváme na záhon od března do srpna naširoko nebo od řádků 15 až 20 cm, vřádku optimálně 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko. Nesejeme moc na husto, rostlinky vytvoří přízemní růžici listů a rozrostou se.
  4. Do truhlíků vyséváme jednotlivá semena do sponu 1 x 1 cm. Přitomto sponu jsou rostliny nejbohatší připěstování vtruhlících se substrátem pro sklizeň mladých listů za 6–8 týdnů. Do nádob se dá postupně vysévat během celého roku.
  5. Vývoj rostlin je velice rychlý, mladé listy můžeme sklízet již 4–6 týdnů po výsevu. Přirychlení vmiskách sbuničinou můžeme sklízet za 10–14 dní.
  6. Sklízíme jednotlivé lístky nebo seřízneme celé rostliny pár centimetrů nad povrchem půdy. Zachováme-li vzrostlý vrchol – srdíčko – rostliny, znovu obrazí.
  7. Roketu sklízíme pouze do květu, pak už jsou květní stonky tuhé, roketa je v době kvetení mírně nahořklá.

Alternativa rokety

Po názvem roketa setá Wild Rocket jsou na trhu semínka křezu tenkolistého (Diplotaxis tenuifolia). Alternativa klasické rokety stmavě zelenými zoubkovanými listy dorůstá do výšky 15–20 cm, přes léto se objevují jasně žluté květy. Rostlina je vytrvalá, kůlovitý kořen běžně přečká naše zimy a už brzy na jaře můžete opět sklízet.Má silnější aroma, ale jemnější chuť než standardní roketa. Wild Rocket se nehodí pro domácí pěstování na buničině.

Rukola v kuchyni

Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější čerstvé pikantní mladé listy. Přidávají se do salátů, pomazánek, rizota, polévek nebo těstovin. Zajímavou chuť dodává i ovocným salátům. Rukola se skvěle kombinuje se saláty ledovým a hlávkovým nebo kozlíčkem polníčkem. VItálii je oblíbené rukolové pesto a stejně tak se rukola dává na pizzu a do těstovin. Přidat ji můžeme do smoothie, tortilly, sendviče a burgeru. Rukola je skvělá orestovaná na olivovém oleji spolu s česnekem a posypaná čerstvě drceným pepřem a strouhaným parmazánem. Podáváme jako salát nebo jako přílohu k masu.

Sýrový burger s rukulou

Ingredience

  • 4 bulky na burger
  • 4 asi centimetr silné plátky sýru grilami na gril
  • 60 g sýru tvrdého Gran Moravia
  • čerstvé lístky rukoly
  • drcený černý pepř
  • citronová šťáva
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatové pesto

Postup

Nejprve připravíme sýrové chipsy. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a nastrouháme na něj na jemném struhadle 4 hromádky tvrdého sýru.Pečeme 5–10 minut dozlatova. Nechtáme vychladnout. Bulky rozkrojíme a zvnitřní strany opečeme. Na spodní půlku rozetřeme rajčatové pesto. Plátky grilami osušíme papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opekáme zkaždé strany zhruba 1 minutu. Rukolu pokapeme citronovou šťávoua olivovým olejem. Na půlku spestem položíme plátek opečeného grilami, na něj rukolu a nakonec sýrový chips. Přiklopíme horní částí bulky a podáváme.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také