reklama

KUKUŘICE: Jak ji vypěstovat a z kukuřičných vlasů uvařit čaj na hubnutí

Lenka Valjentová
1. července 2019
Klasy kukuřice seté cukrové jsou skvělý přírodní výživný koktejl pro zdraví, krásu a dobrou náladu. Víte, že už 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa? V lidovém léčitelství se jako bylina bojující s nadváhou nebo neplodností používají kukuřičné vlasy. Na zahradách se pěstují hlavně sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření a my vám řekneme, jak na to a které odrůdy jsou nejlepší. Prozradíme rece
reklama

Kukuřice setá cukrová obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, zejména B1 (thiamin), B3 (biotin), B5 (kyselina pantotenová) a B9 (kyselina listová). Zminerálních látek jsou vkukuřici zastoupeny železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Například už 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa! Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin, což všechno dohromady tvoří výživný antistresový koktejl.

Žlutá kukuřičná zrna tak zvyšují naši odolnost vůči stresu a mentální únavě, podporuji soustředění, jsou injekcí energie a vitality pro mozek. Jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Kromě pozitivního vlivu na nervovou soustavu a vitalitu pomáhá kukuřice posilovat srdce, podporuje krvetvorbu, udržuje hormonální rovnováhu a podporuje látkovou výměnu. Odedávna se věří také vomlazující účinky kukuřičných zrn.

Kukuřičné vlasyjsou léčivá bylina

Jako léčivka se používají niťovité čnělky, dlouhá vlákna, která vyčnívají z palicovitých klasů – říká se jim kukuřičné vlasy. Niťovité čnělky se sbírají v době květu před opylením (červenec a srpen) a rychle se suší ve stínu. Majíslabý nasládlý pach a trpkou chuť. Obsahují mj. silice, terpeny třísloviny a fytosteroly.

Mají močopudné a detoxikační účinky, čistí krev, tiší bolesti, pomáhají při revmatismu a otocích. Zklidňují také trávicí trakt, snižují vysoký krevní tlak i hladinu krevního cukru. Kukuřičné vlasy mají velice pozitivní vliv na mužskou plodnost a potenci. Nálev z kukuřičných vlasů je ideální při hubnutí, stará se o zdravou pokožku, vlasy a kvalitu svalové hmoty.

Čaj na hubnutí z kukuřičných vlasů

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvých kukuřičných vlasů nebo i 1 lžičky sušených
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kukuřičné vlasyzalijemevroucí vodou, necháme asi 10 minut vyluhovat a scedíme. Čaj pijeme neslazený dvakrát denně po obědě a po večeři jako podporu při redukční dietě, protože kukuřičné vlasy pomáhají při odvodnění a detoxikaci, působí mírně projímavě.

11 pravidel pěstování kukuřice seté cukrové

  1. Kukuřice setá cukrová se dělí na kukuřici sladkou a supersladkou. Včem je rozdíl? Samozřejmě vobsahu cukrů. Běžná kukuřice na zrno obsahuje vmléčné zralosti kolem 3 % cukrů, sladká kukuřice má obsah jednoduchých cukrů 7–14 %, supersladká 19–21 %. Zvláště supersladké kukuřice jsou delikátní pochoutkou, lépe se skladují a zůstávají déle sladké. Sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření jsou vhodné pro běžné pěstování na zahrádkách.
  2. Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina, která nejlépe prospívá na místě zalitém sluncem. Vyžaduje záhřevné, propustné písčitohlinité půdy s dostatkem vláhy. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.
  3. Osvědčené je pěstování kukuřice na jednom záhonu s bujně rostoucími dýněmi nebo cuketami, ty stíní půdu a chrání ji před vysycháním a erozí. Kukuřici také prospívá sousedství s pnoucími i keříčkovými fazolemi nebo hrachem, protože dodají kukuřici potřebný dusík.
  4. Kukuřice setá cukrová je choulostivá vůči nízkým teplotám, a proto ji nesmíme vysévat na záhon před 20. květnem. Rané sladké a supersladké odrůdy je možné vysévat až do 20. července. Chceme-li sklízet cukrovou kukuřici delší dobu, vyséváme semena opakovaně v intervalu dvou týdnů.
  5. Na záhon sejeme kvalitní osivo do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm. Od okrajů záhonů bychom měli nechat prostor asi 30 cm. Po vzejití rostliny vyjednotíme na nejméně 40 cm od sebe. Když necháme více rostlin vedle sebe, kukuřice budou menší.
  6. Kukuřici si můžeme také předpěstovat 4–6 týdnů před výsadbou na záhon. Jeden týden otuženou sadbu vysazujeme vdobě, kdy teplota půdy stoupne nad 13 °C a ve sponu 75 x 25 cm nebo 80 x 20 cm.
  7. Kukuřice setá cukrová snáší čerstvý hnůj, zarytý do půdy na podzim předchozího roku. Hnojit můžeme také zkvašeným drůbežím trusem. Je schopna vybrat způdy všechny živiny, které krůstu potřebuje. Hnojit můžeme také kopřivovou jíchou ředěnou v poměru 1 : 10; zaléváme vždy přímo ke kořenům.
  8. Během vegetace je vhodné rostliny cukrové kukuřice jemně okopávat, protože mají mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
  9. Dokud kukuřice nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje. Vobdobí nalévání zrna kukuřici vydatně a pravidelně zaléváme.
  10. Cukrovou kukuřici sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy v době, kdy jsou zrna plná a roní mléčně zbarvenou šťávu. To poznáme podle toho, že rozbalíme suknice kryjící palici a do zrna jemně zatlačíme nehtem. U nezralé kukuřice je zrno vodnaté, naopak přezrálá zrna jsou už tvrdá.
  11. Hned po sklizni se cukry v zrnech začnou měnit ve škroby a zrna ztrácejí svou sladkost, proto konzumujeme kukuřičné klasy co nejdřív po sklizni. Čím vyšší je teplota skladování, tím je odbourávání cukrů rychlejší. Supersladké kukuřice ztrácejí cukry podstatně pomaleji než sladké.

Co asi děláme špatně, že nám kukuřice setá cukrová chřadne

Mladé rostliny kukuřice žloutnou,vršek odumírá

Vetšinou za to může zamokřená a neprovzdušněná půda, která zabraňuje příjmu živin. Nejcitlivější jsou mladé rostliny, které sice po ukončení zamokření rychle zregenerují, ale zpoždění ve vývoji je patrné po celou zbývající dobu vegetace. Na trvale podmáčených místech může docházet k poškození a k odumírání horních částí rostlin. Prevencí je vhodný výběr místa pro výsev či vysadit kukuřici a do květu rostliny nezalévat.

Jak upravit kukuřici cukrovou

Sladká a supersladká kukuřice je přímo předurčena pro přímou spotřebu, dá se také dobře hned po sklizni zamrazit (celé i pokrájené klasy či jednotlivá zrna) nebo naložit do sladkokyselého a slaného nálevu. Pokud kukuřičné klasy nezamrazíme, můžeme je uchovávat jen krátce, kukuřičný cukr se totiž rychle proměňuje na škrob a zrna moučnatí. Mladé klasy se dají jíst syrové, starší krátce povaříme v mírně oslazené vodě, abychom zvýraznili kukuřičnou chuť a vůni. Kukuřici posolíme a dochutíme až před podáváním. Kukuřice se přidává do zeleninových, masových a bramborových jídel, rizot, salátů, kaší, polévek a krémů. Skvěle chutná grilovaná, pečená či restovaná na másle i jako příloha k masu.

Doporučené odrůdy kukuřice cukrové supersladké

Kukuřice setá cukrová novinka Luminox F1

Velmi raný až raný supersladký hybrid cukrové kukuřice. Jeden znejranějších vůbec. Průměrný počet řad zrn na klasu je 14–16. Je vynikající na mražení, konzervování a přímý konzum. Má velmi dobrý zdravotní stav.

Kukuřice setá cukrovádvoubarevná Ramondia F1

Středně raný hybrid s vysokým obsahem cukrů a výraznými chuťovými vlastnostmi. Velké (22 cm) kuželovité klasy obsahují 70–90% žlutých zrn a10–30% bílých zrn. Díky své dvoubarevnosti poskytuje atraktivní surovinu pro všechny způsoby zpracování.

Doporučené odrůdy kukuřice cukrové sladké

Kukuřice setá cukrová Adika F1

Poloraný hybrid vhodný pro přímý konzum, mražení i konzervování vyniká kvalitním žlutým zrnem svysokým obsahem cukru. Rostlina je vysoká 180–200 cm, tvoří 1–2 silné klasy svysokým podílem zrna – průměrně 18 řad na klasu. Sklizeň 94–100dní od výsevu.

Kukuřice setá cukrová Gusta F1

Poloraný hybrid vytváří jeden, maximálně dva klasy, sklízíme v mléčné zralosti, vyznačuje se vysokou úrodou. Rostlina vytváří pevná stébla, klas má 20 až 24 řad vysokého žlutého zrna. Sklízíme vmléčné zralosti, pomalé dozrávání prodlužuje dobu sběru.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama