reklama

Z lesního ovoce uděláte omáčku i pečený čaj. Zkuste recepty z borůvek, ostružin, jahod a malin

Lenka Valjentová
4. srpna 2020
Při procházce letním lesem by naší pozornosti nemělo uniknout planě rostoucí ovoce. Lesní borůvky, jahůdky, maliny či ostružiny můžeme uzobávat přímo na místě z keříků, to jsou nejvoňavější a nejchutnější! Možná nevypadají tak krásně a nejsou tak velké jako ty pěstované, ovšem díky svému přirozenému růstu jsou bohatší na minerály a vitaminy, a tak mají i výraznější blahodárné účinky na zdraví.
reklama

Lesní ostružiny jsou přirozenou prevencí rakoviny

Ostružiny neutralizují v těle volné radikály, zvyšují celkovou imunitu organismu, posilují nervovou soustavu a dokážou redukovat nepříznivé účinky stresu a nadměrného psychického vyčerpání. Mají protirakovinné účinky, jsou tak přirozenou prevencí nádorů, zejména tlustého střeva a mužských pohlavních orgánů. Předcházejí onemocněním srdce a mají blahodárné účinky na kvalitu pokožky a vlasů.

Lesní maliny bojují s viry a bakteriemi

Maliny působí jako skvělý antioxidant, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou přirozenou prevencí nádorových onemocnění, chrání srdce a oči. Maliny zlepšují trávení, jsou jedním znejlepších ovocnýchzdrojů vlákniny. Mají schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Jsou prevencí ipřed artritidou, používají ke snižování krevního tlaku a na snížení teploty a dalších příznaků nachlazení.

Lesní jahody podporují imunitu

Jahůdky celkově posilují organismus a podporují imunitní systém, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhají při vysokém krevním tlaku, revmatismu a anémii, posilují činnost jater. Jsou mírně močopudné, pomáhají s detoxikací a mají příznivý vliv na vlasy a pokožku. Lesní jahodyse také doporučují diabetikům a těhotným ženám.

Lesní borůvky, jednička proti stárnutí

Borůvky jsou účinnýmantioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk vtěle. Podporují funkce mozku, pomáhají chránit proti stresu a zpomalují úpadek duševních schopností. Zlepšují krevní oběh, chrání oči a účinně snižují hladinu cholesterolu, Účinné jsou při střevních potížích, mají dezinfekční účinky, podporujítvorbu kolagenua skvěle působí pleť.

Domácí limonáda z lesního ovoce

Ingredience

  1. 8 lžic lesního ovoce (maliny, jahody, ostružiny, borůvky)
  2. 1 litr vody
  3. 1 lžíce medu nebo cukru
  4. šťáva z půlky citronu
  5. meduňka nebo máta a citron na ozdobení

Postup

Ovoce očistíme a opláchneme. Zakapeme medem nebo posypeme cukrem, promícháme a necháme asi 40 minut rozležet. Pak přidáme čerstvě vymačkanou šťávu apřilijeme vodu a dáme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem a ozdobíme mátou nebo meduňkou a kolečkem citronu.

Super džem zlesního ovoce

Ingredience

  1. 1 kg lesního ovoce (směs borůvek, malin,ostružin...)
  2. 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
  3. 1 balíček Gelfix 3 : 1 Dr.Oetker
  4. 350 g cukru

Postup

Lesní ovoce přebereme, případně umyjeme anakrájíme nadrobno. Zkaždého druhu odvážíme 200 g. Ovoce avanilkový extrakt vložíme do většího hrnce adůkladně promícháme. Zastálého míchání přivedeme do varu adůkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povaříme azkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu aplníme do připravených sklenic (6 sklenic à 200 ml) až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru aasi 5 minut necháme stát na víčkách.

Lesní pečený čaj

Ingredience

  1. 2 kg lesního ovoce (ostružiny, maliny, borůvky, lesní jahody, brusinky)
  2. 1 kg cukru
  3. 1 lžička mleté skořice
  4. 5 hřebíčků
  5. 1 citron nakrájený na kousky
  6. 200 ml rumu

Postup

Očištěné, omyté a osušené ovoce promícháme v pekáči se skořicí, hřebíčkem a citronem. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr a rum. Pečeme ještě asi dalšíchzhruba 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Občas promícháme. Ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.. Necháme vychladnout a uskladníme vchladu a temnu. Do hrnku dáme 2–3 lžičky pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou.

Omáčka z lesních plodů

Ingredience

  1. 500 g lesního ovoce (borůvky, jahůdky, maliny, ostružiny)
  2. 4 lžíce cukru
  3. 2 lžíce citronové šťávy
  4. 2 lžíce pomerančové šťávy
  5. asi 2 lžíce vody
  6. 2 lžíce griotky nebo jiného ovocného likéru

Postup

Očištěné a omyté lesní ovoce vložíme do velkého hrnce. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a cukr. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, podle potřeby přidáme vodu a 3 až 4 minuty povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Můžeme rozmixovat. Podáváme se zmrzlinou, dezerty, moučníky, ovocnými knedlíky nebo palačinkami a lívanci.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama