reklama

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a udělat z nich dort nebo džem

Lenka Valjentová
9. července 2020
Maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává. Sladké a šťavnaté maliny jsou moc dobré, ale také hodně zdravé. Ať sbíráme v přírodě aromatické lesní nebo sklízíme velké zahradní, všechny pomáhají při chřipce a nachlazení, podporují pocení, tlumí horečku a mají velice kladný vliv na imunitu. Častá konzumace malin je skvělou prevencí proti nejrůznějším civilizačním chorobám!
reklama

Maliny, plody ostružiníku maliníku či maliníku obecného (Rubus idaeus) jsou nejen chutné a lahodné, ale jsou i zdravé a mají léčivé účinky. K léčení můžeme použít všechny planě rostoucí, tedy lesní i běžnépěstované druhy malin, nejvíce účinných látek mají plodyčervené.

Maliny a zdraví

Plody maliníku obsahují hodně vitamínu C, vitaminy E, B1, B3, B12, provitamin A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď,vápník, fosfor a draslík, pektin, třísloviny nebo flavonoidy.

7 důvodů, proč jíst maliny

  1. Maliny jsou silný antioxidant, čím tmavší barva plodu, tím lépe. Pomáhají při horečnatých onemocněních, neboťpodporují pocenía tlumí vysoké teploty.
  2. Jsou osvědnými pomocníkypři zánětlivých infekcích, revmatu, bolestech hlavy i stresu.
  3. Působí sice mírněji, zato ale dlouhodoběa při pravidelné konzumacizvyšují imunitua jsou prevencí proti civilizačním chorobám.
  4. Maliny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
  5. Pomáhají čistit střeva a dostávat ztělapřebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.
  6. Muži jistě ocení jejich vliv nazlepšení sexuálních funkcí,zvyšují hladinu testosteronua celkověvelmi příznivě působí připoruchách erekce.
  7. Pro léčebné účely jsou využívány také listy, které pomáhají především ženám při potížích spojených smenstruaci, působíkladně na hormonální hladinu a plodnost, majítaké diuretickéúčinky.

Maliny v kuchyni

Čerstvé maliny rychle podléhají zkáze, proto plody, které hned nesníme, co nejrychleji zpracujeme. Vynikající je malinová šťáva, džem, sirup, kompot, ale také víno nebo pálenka. Kromě toho se maliny dají na zimu usušit nebo zmrazit. Čerstvé maliny se hodí do zákusků, moučníků, zmrzlin, sorbetů, limonád, ovocných i zeleninových salátů, kaší či ovocných polévek a omáček, vyniknou jako svěží ozdoba dortů, pudinků, pohárů, domácích limonád a dalších nápojů.

Horké maliny

Ingredience

  • 120 g krystalového cukru
  • 100 ml vodky
  • 600 až650 g malin
  • vanilková zmrzlina podle chuti
  • sladká oplatka na ozdobení

Příprava

Na pánvičce rozehřejemecukr, přilijeme vodkua počkáme až se cukr zcela rozpustí. Přidáme maliny a za občasného opatrného promíchání necháme přejít varem. Horkou směsí přelijeme zmrzlinu, ozdobímeoplatkou a hned podáváme.

Malinový džem skapkou rumu

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 1 Želírovací cukr 2:1 Labeta
  • 200 ml rumu
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Omyté maliny smícháme sželírovacím cukrem, přivedeme kvaru a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Malinový toping

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček Cukru na přípravu sirupu Dr.Oetker
  • 50 ml rumu
  • 2 lžičky Gustinu jemného kukuřičného škrobu

Příprava

Maliny se skořicí a vanilínovým cukrem asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme cukr na přípravu sirupu a důkladně promícháme. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den přidáme rum a škrob a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Horký toping nalijeme do vymytých nahřátých sklenic (5 sklenic à 200 ml), uzavřeme víčkem a necháme asi 10 minut stát na víčku. Malinový toping se výborně hodí na zmrzlinové poháry a na polití palačinek, lívanců, ovocných knedlíků, nákypů nebo dezertů a moučníků. Je výborný teplý i studený.

Malinový dort

Ingredience

  • 250 g kešu oříšků
  • 3 lžíce Extra Jam malina
  • 2 lžíce malin
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvě vymačkaná šťáva ze dvou citronů
  • 100 ml kokosového oleje
  • 100 g loupaných madlí
  • špetka soli
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • asi 2 hrsti čerstvých malin a lístky meduňky na ozdobení

Příprava

Kešu oříšky necháme minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc namočené ve vodě. Mandle a datle rozmixujeme se špetkou soli. Směs nemusí být úplně hladká, ale musí držet pohromadě. Rovnoměrně ji rozprostřete na dno dortové formy a upěchujte obrácenou skleničkou. Rozpustíme tuk a s kešu, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem po částech rozmixujte dohladka. Polovinu krému nalijte na korpus. Do zbytku přidáme malinový džem a maliny, krátce rozmixujeme. Opatrně nalijeme do formy, aby se vytvořil efekt dvou různobarevných vrstev. Povrch zarovnáme stěrkou a dáme do mrazáku ztuhnout aspoň na 5 hodin. Před podáváním dort ozdobíme čerstvými malinami (můžeme přidat i ostružiny, jahody, borůvky či rybíz) a meduňkou. Hotový dort krájíme nahřátým nožem.

10 rad, jak na pěstovaní malin na zahradě

  1. Ostružiník maliník vysazujeme do dobře vyhnojené půdy ve vzdálenostizhruba 45 cm na podzim nebo začátkem zimy.
  2. Kořeny rozprostřeme stejnoměrně v hloubce zhruba 6 cm. Pruty zkrátíme na výšku 25 cm nad zemí.
  3. Půdu má rád ostružiník maliník bohatou na humus, propustnou.
  4. Pro trvalou plodnost je nutné maliníky udržovat řezem. Čím je sazenice slabší, tím více ji zkrátíme.
  5. Ve druhém roce po výsadbě ponecháváme dva až tři výhony na každou rostlinu.
  6. V dalších letech, podle síly sazenice, obvykle šest až osm nejsilnějších výhonů na běžný metr pásové výsadby.
  7. Pro dobré sousedské vztahy nesázejte maliník těsně kplotu
  8. Chceme-li si zajistit bohatou úrodu malin, vybereme si z dvakrát plodících, tzv. remontantních odrůd, které přinášejí plody na nově vyrostlých letorostech v témže roce dvakrát, a to koncem léta a znovu na podzim.
  9. Vrcholové konce výhonů u remontantních malin nezkracujeme, protože bychom tím výrazně snížili plodnost.
  10. U remontantních odrůd se nejlépe osvědčuje jednoletý způsob pěstování, kdy celý porost na podzim seřežeme až k zemi. V následujícím roce pak dříve vyrostou nové letorosty, které dobře vyzrají a ještě ve stejném roce koncem léta a na podzim přinesou velkou úrodu.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama