reklama

MANGOLD: Jak vypěstovat zdravou zeleninu a udělat z ní špenát

Lenka Valjentová
3. května 2019
Mangold u nás bohužel nepatří mezi běžné druhy zeleniny, a přitom listy a stonky mangoldu jsou velmi lahodné a plné zdraví, navíc je mangold dekorativní a snadno se pěstuje. Vybrat si můžeme buď mangold listový s hladkými i zkadeřenými listy, který směle nahradí špenát nebo řapíkatý s mohutnými rýhovanými řapíky, který si chutí nezadá s chřestem. Jak pěstovat atraktivní barevný mangold a jak ho využít v kuchyni?
reklama

Mangold obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, z minerálních látek draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je třeba zmínit také vlákninu, flavonoidy, kyselinu listovou, cholin či lutein. Mangold je účinnou prevencí národových onemocnění, příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo. Podporuje vylučování škodlivých látek z těla, je to výborný pomocník při detoxikaci. Díky nízké energetické hodnotě je mangold vhodný při redukčních dietách. Mangold nahrazuje zejménav létě špenáta chřest.

7 pravidel pěstování mangoldu

  1. Mangold není nijak zvlášť náročný na půdu, ale dobře uděláme, když před výsevem záhon vylepšíme několikacentimetrovouvrstvou vyzrálého kompostu.
  2. Mangold je dobrý soused takřka všech zelenin, ale nejvíc se mu přece jen líbí ve společnosti ředkviček, mrkve, košťálovin, cibule, česneku a salátů. Ovšem rozhodně nepatří na záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách.
  3. Mangold vyséváme přímo na záhon podle toho, kdy ho chceme sklízet. V dubnu a květu pro sklizeň během léta, pro podzimní a jarní sklizeň příštího roku vdruhé polovině léta.Na zimu je vhodné mangold překrýt bílou netkanou textilií.
  4. Na dobře zkypřený a uhrabaný záhon vyséváme semena do hloubky kolem 3 cm a do řádků vzdálených asi 30 cm od sebe u listového mangoldu, u řapíkového až 50 cm. Hustě vyseté rostliny po vyklíčení vyjednotíme - listový na vzdálenost 20 cm, řapíkatý až 30 cm. Vyjednocené rostliny můžeme ještě zasadit zasadit například mezi salát - až ho sklidíme, bude mít mangold dost místa.
  5. Během růstu potřebuje mangold dostatečnou a pravidelnou zálivku, ale nepřemokřujeme ho. Prospívá mu mulčování a hlavně nesmíme zapomínat na odstraňování plevelů a kypření půdy. Zdravé rostliny mají silné řapíky a velké lesklé listy.
  6. Za několik týdnů po výsevu už listy mangoldu sklízíme. Odřezáváme je postupně zhruba 6 cm od země, rostlina dobře obrůstá.
  7. Když se objeví stonky s poupaty - při jarním výsevu přibližně v srpnu - musíme počínající květenství odstranit, protože kvetoucí mangold přestane vytvářet nové listy.

Co děláme špatně, kdyžnám mangold chřadne

Mangold hyne: Časté a nadměrné zalévání a trvale mokrá půda mangoldu, zejména mladým rostlinkám v prvních fázích růstu, nesvědčí a začnou mu uhnívat kořeny. Mangold s hnijícími kořeny už není možné zachránit. Je nutné ho ze záhonu odstranit a vzít si ponaučení pro další pěstování.

Zkroucené listy: Mangold napadly mšice a pokud je hned neodstraníme, rosliny přestanou růst a zakrní. Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou. Pro mšice je jedovatá rebarbora, tak si můžeme připravit domácí postřik: čerstvé listy (250 g) zalijeme vroucí vodou (1,5 l) a necháme půl hodiny vyluhovat. Pak scedíme a a nechámeúplně vychladnout. Rostliny napadené mšicemi stříkáme každé dva dny.

Předčasné vykvétání: Za časným vybíháním do květu je většinou nedostatečná zálivka v horkých letních dnech. Riziko vykvétání také hrozí při časném jarním výsevu dostudené půdy.

Mangold v kuchyni

Mangold má široké možnosti využití především v teplé kuchyni. Kdo nemá rád špenát, tak mangold je jeho jemnější alternativa, protože obsahuje méně kyseliny šťavelové. Nahrazuje špenát, zejména vletních měsících Mladé listy můžeme jíst za syrova v salátech. Jinak je přidáváme zeleninových polévek a slaných koláčů či závinů nebo do bramboráků. Vynikající je mangoldové pesto. Listy upravené jako špenát - na2 lžícíchmásla orestujeme 4 celé stroužky česneku a 1 nakrájenou cibuli, pak vložíme pokrájený mangold (asi půl kila) a dusíme doměkka; vyndáme česnek,osolíme azalijemetrochu smetany - se hodí se jako příloha k masu. Výborné jsou těstoviny a luštěniny s mangoldem. Oblíbené je zapékání mangoldu s různými druhy sýrů.Stonky jsou vhodná náhrada chřestu.

Doporučené odrůdy pro pěstování mangoldu

Bright Yellow F1

Křehký, velmi výnosný hybridní řapíkatý mangold, který vytváří svěže zelené listy se šťavnatými žlutými řapíky. Dá se pěstovat v truhlících avelkých květináčích.

Rhubar Charb

Atraktivní raný mangold s pro sklizeň listů i řapíků. Má tmavě červené stonky asytě zelené listy, které jsou velké azvlněné, rostlina je robustní arychle roste. Listy astonky lze sklízet průběžně už za 55 dnů od výsevu.

Perpetual Spinach (Gator)

Listová odrůda lahůdkového mangoldu stmavozelenými listy poskytuje několik sklizní, pro první ponechejte list do výšky 15 cm. Rostliny obrůstají, chutné jsou velmi mladé listy zdalších sklizní.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama