reklama

Nejlepší přírodní tipy, jak léčit kocovinu

Lenka Valjentová
29. prosince 2019
Kocovině, nepříjemnému projevu nadměrného popíjení, je nejlepší předejít a alkohol vůbec nepít, což především poslední den roku bývá často nesplnitelné. Nejčastější důsledky bujarých oslav, které bývají spojené s vítáním nového roku, jsou hlavně bolest hlavy, žaludek jako na vodě, dehydratace, zpomalené reakce a únava. Naštěstí příroda nabízí velmi účinné rostliny, které pomáhají zrychlit odbourávání alkoholu a léčit kocovinu. Tak třeba mátový a
reklama

Léčba, nebo spíše zmírňování následků nadměrného pití alkoholu je velice individuální záležitost, proto se na kocovinu vyplatí myslet předem. Prevence – dobře se předem najíst a napít, během večírku alkohol zajídat a zapíjet vodou, alkohol nemíchat – mají lepší výsledky než pozdější léčba. Nezapomeňte, že čím jste starší, tím budete mít slikvidací alkoholu v těle větší problém. Alkohol by určitě měli vynechat lidé oslabení a nemocní, nebezpečná je kombinace s antibiotiky a dalšími léky.

Jak léčit kocovinu

Při léčení kocoviny je nejdůležitější doplnit tekutiny, protože při pití alkoholu dochází k dehydrataci organismu – nejlepší je obyčejná neperlivá voda a hlavně bylinné čaje, protože alkohol zvyšuje překyselení organismu a každý bylinkový nálev působí na snížení kyselosti.

Ztracené vitaminy a minerály spolehlivě pomůže nahradit ovoce a zelenina,napříkladjahody, černý rybíz, citrusy, kiwi, brokolice, rajčata, papriky, okurky,růžičková kapusta).Mnoha lidem pomáhají při kocovině kyselé okurky a lák, silný hovězí nebo slepičí vývar, česnečka nebo zavináče.

Osvědčená je šťáva zplodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) zejména díky vysokému obsahu vitaminů C a B i řady stopových prvků.Rakytníkje vitaminovou bombou, která tělo celkově posílí a působí skvěle i preventivně.

Nejlepšíbyliny a koření, které pomáhají odbourávat alkohol a mírnit nepříjemné projevy kocoviny

Máta podporuje trávení o osvěžuje dech

Máta peprná (Menthae piperita) je na kocovinu velmi účinná, proto je dobré pěstovat tuhle voňavou bylinu doma na parapetu. Máta podporuje trávení, zklidňuje žaludek, působí na zrychlení metabolismu, tedy i rychlejší odstranění alkoholu. Zároveň snižuje kyselost těla, která se alkoholem zvyšuje. Bonusem máty je, že osvěžuje dech. Mátu (1 lžíci čerstvých lístků nebo 1 lžičku sušených) zalijte 200 ml vroucí vody, nechte asi 5 minut vyluhovat a sceďte.

Ostropestřec regeneruje játra

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) obsahuje vysoce účinný silymarin, která obnovuje jaterní tkáň. Po nadměrném pití alkoholu tělu uděláte dobře ostropestřecovým nálevem, tinkturou nebo olejem. Aby sesemena ostropestřcesprávně vyluhovala, musíte je nejdříve rozdrtit: 1 lžičku semen přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 – 20 minut vyluhovat, sceďte. Čaj se pije teplý po malých doušcích.

Heřmánek zklidňuje žaludek

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) efektivně působí na zklidnění žaludku. Jednu lžíci heřmánkových květů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte zhruba 10 minut vyluhovat, sceďte . Vlažný nálev popíjejte po doušcích. Pozitivní účinky heřmánku umocníte, když do čaje přidáte 1 žičku medu.Heřmánektaké pomůže, když vás začne pálit žáha znadmíry pití (i jídla).

Meduňka pomáhá při bolesti hlavy

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)zklidní rozbouřený žaludek i nervy. Stačí si zní připravit klasický nálev: 1 lžíci čerstvých lístků nebo 1 lžičku sušených zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 4 – 7 minut vyluhovat a sceďte. Chybu neuděláte, když si ho přisladíte medem. Meduňka zpravidla také pomáhá odstranit bolest hlavy. Čerstvé meduňkové lístky můžete při kocovině také žvýkat.

Jalovec podporuje odbourávání alkoholu

Jalovec obecný(Juniperus communis) zrychluje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a k regeneraci jater, což má očistný účinek na organismus, a tak podporuje odbourávání alkoholu. 1 - 2 rozdrcené jalovčinky zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat, sceďte a vypijte. Stačí jeden šálek. Jalovcovou kuličku můžete také rozžvýkat, slupku vyplivněte. Za chvíli se zrychlí trávení.

Rozmarýn má povzbuzující účinky

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) zlepšuje trávení, podporuje produkci žluči, působí proti plynatosti. Nálev je při kocovině účinným prostředkem na zmírnění bolestí hlavy. Má celkově povzbuzující účinky, a pomáhá tak porazit únavu a malátnost. Rozmarýnový nálev: 1 lžičku lístků zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 8 - 10 minut vyluhovat, pak sceďte; teplý nálev popíjejte po doušcích.

Petrželka pomáhá s detoxikací

Petržel naťová (Petroselinum) hladkolistá i kadeřavá velmi účinně pomáhají sdetoxikací těla. Nejlepší je petrželový vývar: 5 až 6 stonků (nebo 2 až 3 lžičky sušené) petrželky povařte ve 250 ml vody. Nakonec můžete osolit a přidat rozmělněný stroužek česneku. Dodáte tak tělu ztracené minerály, aby mohlo lépe pracovat na odbourávání alkoholu. Vývar znaťové petržele je i dobrá předvečírková prevence, než začnete pít, protože obsahuje vitaminy řady B, které tělu pomáhají sdetoxikací.

Rady bylinkáře Martina Kolára, jak léčit kocovinu

„Po nadměrné konzumaci alkoholu trpí především naše játra, ledviny a žaludek. Tělo je dehydrované a překyselené. Může se objevit bolest hlavy, svalů, zvracení… K návratu do normálu vám pomůžou tělo uvést léčivé rostliny. Já doporučuji tyhle tři osvědčené byliny: ostropestřec mariánský (Silybum marianum) na regeneraci jater, kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) na žaludek a pálení žáhy a kůrui listy jasanu ztepilého (Fraxinus excelsior) na odkyselení a uklidnění přetížených ledvin. Čaj z těchto bylin můžete pít 2 až 3x denně po dobu několika dnů až týdnů. Vynechejte kávu a kyselé potraviny, pijte čistě vodu a krev si okysličte procházkou na čerstvém vzduchu.“

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama