reklama

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek. Jak je sklidit a uchovat na zimu

Lenka Valjentová
30. září 2020
Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejzdravější potraviny! Máme je rádi pro jejich báječnou chuť a typickou vůni, ceníme si je pro vysoký obsah prospěšných tuků, vitaminů, minerálních a dalších důležitých látek, které nás chrání před následky stresu, pečují o srdce nebo pomáhají při usínání i zažívacích potížích. Vlašáky jsou nejlepší potrava pro mozek, což dokazuje vzhled jejich jádra, které se právě mozku hodně podobá. Vl
reklama

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia) patří mezi nejzdravější potraviny. obsahují více než 70 % tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor.

Hrst ořechů denně

Vlašské ořechy jsouvýborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Zejména děti alidi pracující duševně by měli denně sníst hrst ořechů. Ořechy nám dodávají vlákninu, takže jsou vhodným doplňkem při hubnutí a také při problémech spojených se zažíváním, jako jsou zácpa či průjem.Pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako jedeprese,stres, podrážděnost, úzkost apod.Také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv navlasy, nehty a pokožku, a dokonce napotencí a plodnost.

Listy a skořápky také léčí

Nálev zlistůse velmi uplatňuje při různých kožních chorobách, pomáhá léčit ekzémy. Je namístě při žaludečních potížích, zánětech ústní dutiny, je výborným lékem při snižování hladiny cukru vkrvi. Při vnějším použití ořešáku se mladé spařené listy přikládají na postižená místa, pomáhají při špatně se hojících ranách, vředech a akné apod. Silný odvar zořechového listí odstraňuje nadměrné pocení nohou a údajně dokáže zkrotit i hemoroidy.

Ořechový čaj proti kašli

Ingredience

  • skořápky 20 středně velkých vlašských ořechů
  • 600 ml vody

Postup

Skořápky dobře omyjeme, zalijeme vodou a necháme nejméně 12 a nejvíce 20 hodin macerovat. Scedíme.

Použití

Toto množství vypijeme při kašli ve třech dávkách během dne.

6 dobrých rad, kdy a jak vlašské ořechy sklízet

  1. Sklizeň ořechů pozdních odrůd, které jsou na uskladnění nejvhodnější, vrcholí v říjnu.
  2. Správnou zralost poznáme tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty vzeleném obalu, který už začíná místy černat a samovolně pukat.. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám a spadne na zem.
  3. Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme – dochází k poškození větví ořešáku a ořechy mohou být nedozrálé.
  4. Předčasně sklizené ořechy nebudou mít správnou chuť ačastoještě ve skořápce zplesniví nebojádro předčasně seschne anebude dobré.
  5. Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li pod stromem trávu ještě před sklizní.
  6. Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat delší dobu vtrávě, zplesniví. Plody by neměly zůstat spadlé pod stromem déle než 2dny.

8 tipů, jak vlašské ořechy uchovat na Vánoce

  1. Když ořechy sesbíráme a zbavíme je slupek, musíme je usušit. Kdybychom přeskočili sušení, navlhlé ořechy uhnijí. Celé ořechyrozprostřeme vjedné vrstvě a necháme 4 až 6 týdnů sušit vsuché a teplé místnosti. Nikdy je nestěhujeme z venku do uzavřené místnosti a naopak.
  2. Skladování ořechů není zrovna snadné, protožemohou snadnou žluknout.Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a sneporušenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Takové ořechy hned spotřebujeme. Plody sviditelnými stopami plísně a zabarvené, ale i scvrklá jádra raději vyhodíme.
  3. Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce – skořápka totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu; zároveň nepropouští vzduch, a tak jádro nezačne žluknout. Vlašské ořechy na uskladnění musí být zdravé a dobře usušené, aby nezplesnivěly.
  4. Sušené celé ořechy naskládáme dobedýnek vyloženýchpapírem, síťových pytlů nebopapírových tašek. Dbáme na to, aby nezvlhly.
  5. Nevyloupané ořechy vydrží dlouho, když je naložíme do soli. Do vyvařené a suché velké zavařovací sklenice nebo hliněného hrnce střídavě dáváme vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavém a chladném místě.
  6. Vyloupaná jádra ořechů můžeme skladovat v mrazáku či v ledničce v uzavřené nádobě nebo hermeticky uzavřených sáčcích, aby ořechy nenatáhly pachy ostatních potravin.
  7. Jádra také můžeme zavařit: do vymytých a suchých sklenic naskládáme ořechy, sklenice dáme do trouby předehřáté na 80°C na zhruba 3 minuty. Sklenice vyndáme, ihned uzavřete víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováváme na suchém, chladném a temnémmístě.
  8. Pokud rádi mlsáme, naložíme vyloupané ořechy do medu. V hrnci smícháme med sořechy vpoměru 1 : 1, pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy vmedu je nejvhodnější skladovat vuzavíratelné zavařovací sklenici.

Vlašské ořechy v kuchyni

Ořechy se konzumují čerstvé a syrové, kdy mají nejvíce účinných látek. Vlašáky jsou spojené především s pečením, jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví, neobejde se bez nich například štrúdl, koláče, bábovka a spousta dalších moučníků. Nechybějí ve zmrzlinách, dezertech nebo pomazánkách, dobré jsou vkombinaci sesýry a ovocem. Použít je můžeme také do dýňové polévky, nádivek a náplní, pesta nebo domácího chleba.

7 pravidel pěstování ořešáku královského

  1. Ořešák královský nebo vlašskýje mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až až 30 metrů a dožít se i stovky let. V květnu kvete samčími asamičími květy (jehnědy). Zatímco samičí květy mají zelenou barvu ajsou zhruba 10cm dlouhé, samčí květy jsou opolovinu kratší asvětlejší než samičí. Ořešáky jsou většinou samosprašné. Plodem je peckovice vlašský ořech, skládá se z dužnatého zeleného obalu, který po dozrání puká, tmavne a poté se rozpadne; uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jaderje možné sloupnout slupku, pouschnutí to už nejde.
  2. Nejlepší vlašské ořechy jsoupolopapíráky, které se snadno louskají, jsou odolnější proti mrazu a chorobám. Méně vhodné jsou kamenáče, které tvoří velmi silnou skořápku, která jde velmi obtížně odstranit. Špatně se louskají i papíráky, které obvykle netvoří pod slupkou skořápku, a pokud se přece jenom utvoří, je velmi tenká a snadno je poškozují ptáci a veverky.
  3. Ořešákuse nejlépe daří vteplejších oblastech, kde teplota vzimě neklesá pod –25 °C. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky 500 metrů vchráněných polohách.Nevhodná jsoumrazové kotliny a přemokřená místa. Ve stínu se jim rozhodně dařit nebude.
  4. Půda pro pěstování ořešáků by měla být hlubší, středně těžká, propustná, sdostatkem vápníku a vláhy.
  5. Optimální doba pro vysazování ořechů je na podzim do vzdálenosti zhruba 10 metrů od ostatních stromů, protože vytvářejí mohutnou korunu..
  6. V prvních letech není řez nutný, necháme volně tvořit korunu. V době, kdy bude koruna utvořena (to je kolem 10. roku) prořezáváme větve rostoucí příliš hustě, abychom dosáhli prosvětlení koruny. Dále pravidelně odstraňujeme suché větve. Řez provádíme v létě, kdy se rány lépe hojí.
  7. V prvních letech po výsadbě půdu kolem kmene jemně okopáváme, později můžeme zatravnit. Stromku můžeme pomoci dobrou zálivkou během suchých měsíců a také přihnojováním kompostem nebo zeleným hnojením. Jednou za tři roky přidáme chlévský hnůj.

Doporučené odrůdy ořešáku královského

Odrůda českého původu Apollo

Polopapírák s velkými plody a s vysokou plodností, částečně samosprašný. Pro pěstování jsou vhodné hlubší půdy s dostatkem vláhy. Skořápka je polopapírová a málo zvrásněná. Jádro je velké, ze skořápky se dobře vylupuje a je velmi dobré chuti. Odrůda plodí dobře a téměř pravidelně.

Kvalitní polopapírák Mars

Kvalitní samosprašná odrůda, která je vysoce odolná vůči nízkým teplotám. Plodnost po výsadbě je brzká a pravidelná. Plody jsou velké, široce vejčité až oválné, s výraznou špičkou. Skořápka je pískově žlutá a polopapírová. Jádro má velké a dobře vyplňuje celou skořápku, velmi dobře se suší. Chuťově jsou ořechy velmi lahodné.

Královský –klasická odrůda

Klasický vlašský ořech s typickými velmi chutnými plody, které dozrávají v říjnu. Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd.Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě.Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.

Moderní odrůda Chandler

Velmi úrodná moderní odrůda. Plodí i z bočních pupenů a úroda je větší až o 60 % než u běžných odrůd. Plodem je velký poplopapírák, jádro bílé až slabě žluté. Je cizosprašný, vhodných opylovačem je odrůda Franquette. Není vhodný do vyšších poloh. Dorůstá do výšky 12–15 m, dozrává v říjnu.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama