reklama

VODNICE: Jak pěstovat staročeskou zeleninu na zahradě, na balkoně i za oknem

Lenka Valjentová
17. července 2019
Vodnice bývala oblíbenou staročeskou zeleninou, dnes je téměř zapomenutá, i když nám rozhodně má co nabídnout. Pěstování vodnice je opravdu snadné, je škoda, že je u nás poměrně neznámá, protože se dá pěstovat nejen zahradě, ale také v nádobách na balkoně i doma na parapetu. V našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!! Má neopakovatelnou svěží chuť, něco mezi kedlubnou a ředkvičkou, obsahuje spoustu vody a minerálů.
reklama

Brukev řepák vodnice neboli prostě vodnice je spolu s tuřínem staročeskou zeleninou, kterou z jídelníčku postupně vytlačily brambory. V současnosti je u nás velkou neznámou, i když naštěstí už jí mnozí Češi pomalu přicházejí na chuť a začínají lahodné a křehké bulvičky sami pěstovat. Ne všude ale na vodnici zanevřeli tak jako my. Ve Francii se bez ní neobejdou, je oblíbena vAnglii a vJaponsku se jejímu šlechtění věnuje stále významná pozornost. Právě japonské vodnice vynikají křehkou a lahodnou chutí. Vodnice má bulvy částečně pod zemí, jsou obecně bělomasé a mají velmi jemnou chuť, která se dá přirovnat tak trochu k ředkvičce nebo kedlubně.

Proč vodnicijíst

Vodnice obsahuje kolem 90 % vody, vlákninu a minimum kalorií, proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Bulvy jsou bohaté na vitamín C, sirnou silici a steroly, zelené listy jsou dobrým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, vápníku a luteinu. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, steroly zase působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

9 pravidel pěstování vodnice

  1. Vodnice je nenáročná zelenina a je škoda, že je u nás poměrně neznámá. Má výrazně kratší vegetační dobu, sklízí se 35 až 70 dní po výsevu a je možné ji vysévat a sklízet postupně celé jaro a léto. Vnašich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!!
  2. Vodnici pěstujeme společně se salátem, špenátem, pažitkou a fenyklem, svědčí jí sousedství s afrikány a levandulí, které ji chrání před škůdci a chorobami. Skvěle poroste, když ji vysejeme po sklizeném hrášku, který půdu přirozeně obohatil o dusík.
  3. Vodnice poroste prakticky všude, potřebuje mítotevřený prostor. Nejlépe se jí bude dařit v lehké a úrodné hlinitopísčité, spíše zásadité půdě, která dobře drží vláhu. A rozhodně nemá ráda zeminu čerstvě pohnojenou, tam by se její kořeny větvily.
  4. Rychle rostoucí vodnici můžeme pěstovat taky ve větších nádobách na balkoně.Vodnice naroste také doma na okenním parapetu, ale využijeme ji spíše na sklizeň mladých lístků do salátů a pomazánek a přímé konzumaci malých bulviček.
  5. Vodnici se dobře daří i v chladnějších oblastech. Nejlépe prospívá při teplotách od 12 do 20 °C, vyšší teplota potlačuje růst kořenů. Klíčí už při teplotě 5 °C. Snáší bez poškození mrazy i do -8 °C.
  6. Vodnici pěstujeme vždy zpřímého výsevu. Semena vyséváme na jaře vbřeznu a dubnu, potom jako následnou plodinu s výsevem včervnu až srpnu do řádků asi 40 cm vzdálených. Semenáčky, když se dají pohodlně uchopit do prstů, vyjednotíme na vzdálenost 10 až 15 cm. Zjarního výsevu se sklízí včervnu a červenci, zletních výsevů vříjnu a listopadu.
  7. Vodnice z jarních výsevů často napadají dřepčíci, nejlepší ochranou je překrytí netkanou textilií.
  8. Během vegetace vodnici dopřejeme dostatek vláhy. Pro vytvoření bulviček potřebuje více vláhy než třeba mrkev nebo petržel. Během růstu musíme samozřejmě záhony plít, občas nakypřit půdu.
  9. Vodnici sklízíme pravidelně, aby nám nepřerostla. Sklízí se rostliny s bulvou o průměru 5 - 15 cm, u mladších rostlin jsou ke konzumaci vhodné i listy. Pokud ji necháme přerůst, bulva začne dřevnatět a má výraznější chuť. Při sklizni odstraníme nať, ale srdéčko necháváme. Menší kořeny lze použít do salátů místo ředkviček. V létě sklizené vodnice si můžeme také zamrazit. Zimní vodnici sklízíme podle potřeby. Pro dobré skladování nám ovšem nesmí namrznout.

Co asi děláme špatně, že nám vodnice chřadne

Listy jsou obalenédrobnými zelenými tečkami

Vodnice napadly mšice, které z nich vysávají šťávu, rostliny zpomalují svůj růst, jsou oslabené a náchylné k dalším chorobám. Postupně uvadají a hynou. Jako prevence a účinná ochrana vodnice před mšicemi fungují aksamitníky a pažitka, když spolu sdílejí jeden záhon. Mšice zlikviduje nálev zheřmánku: asi 50 g byliny necháme macerovat 1 den v10litrech vody, scedíme a bez ředění aplikujeme přímo narostliny. Nebo vyzkoušíme postřik z mléka - čerstvé polotučné mléko smícháme s vodou vpoměru 1 : 1a rostliny postříkáme. Druhý den opláchneme čistou vodou a podle potřeby opakujeme.

Vodnice v kuchyni

Bulvičkyvodnice jsou křehké, chutné a nepálivé.Mladé bulvičky nemusíme loupat, stačí je jen pořádně omýt. Jsou vynikající syrové i tepelně upravené. Pyré nebo kaše z vodnice dokážou nahradit brambory a tělu dodají jen třetinu kalorií.Mladé bulvy vkládáme celé do vroucí, mírně osolené vody a vaříme je 20 – 30 minut. Větší vaříme 30 – 40 minut, rovněž buď ve vroucí osolené vodě, nebo ve vývaru.Mladé vařené vodnice podáváme přelité rozpuštěným máslem a posypané nakrájenou petrželkou. Větší vodnice je dobré rozmačkat, smíchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přidat špetku muškátového květu a citronové šťávy. V anglosaských zemích se této kaši říká neeps.

Skleněné vodnice

Ingredience

  • asi 200 g vodnice
  • l lžička másla
  • 1 lžičkaolivového oleje
  • 10 g cukru

Příprava

Mladé vodniceoloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Vsypeme do vroucí vody a asi 3 minuty povaříme. Na pánvi rozehřejememáslosmíchané s olejem, přidáme vodnicea vše lehce poprášíme cukrem. Směs za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud cukr nezačne hnědnout a karamelizovat. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu

A co takhle dát si špenát?

Ingredience

  • čerstvé listy vodnice(asi 200 g)
  • 10 g másla
  • sůl
  • pepř

Příprava

Listy vodnicedůkladně omyjeme, necháme okapat a na rozehřátém máslepodusíme asi 10 minut. Podušené listy vodnice osolíme a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podáváme teplé k pečeným nebo dušeným masům.

Doporučené odrůdy vodnice

Bělomasá odrůda Primera

Velmi zajímavá bělomasá odrůda asijského typu je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i ke skladování. Ploše kulovitá bulva je na temeni fialová a ke kořeni přechází do bílé barvy.

Raná odrůda Tokyo Cross F1

Vynikající raná hybridní vodnice s dobrou odolností kvybíhání. Bulvičky jsou bílé, středně velké, kulaté, jemné a velice chutné. Dozrávají rychle, v průběhu 35 - 40 dní. Tato mini zelenina je vhodná pro konec léta nebo začátek podzimu.

Raná klasická odrůda Purple Top White Globe

Klasickou odrůda s vegetační dobou od výsevu do sklizně 50 – 60 dní. Průměr kořene je 10 - 12cm, bílý kořen máfialový límec. Mladé listy se mohou vařit jako zelí nebo použít do zeleninové polévky. Kořen je vynikající surovina pro nakládání a vaření

Polopozdní odrůda Oasis F1

Hybridní vodnice svegetační dobou 50 – 60 dní od výsevu. Kulaté bílé bulvičky o průměru 10 až 12 cm mají příjemně nasládlou chuť a nedřevnatí. Sněhově bílá dužnina je velice chutná. Kořeny se dají skladovat do zimních měsíců, vdobrém sklepě vydrží až do počátku ledna.

BIO osivo odrůdy Purple Top Milan

Pro ty, kdo si chtějí vypěstovat vodnici vekologickém systému je BIO osivo. Vysévá se od března do poloviny srpna. Zpozdních, říjnových sklizní je skladovatelná od listopadu do ledna. Toto osivo bylo vyprodukováno podle standardů biologické produkce a je určeno pro ekologické zemědělství, semena nebyla chemicky ošetřena v průběhu pěstování, sklizně ani zpracování.

Mohlo vy vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama