reklama

Zasejte na podzim jarní cibulku a polníček. Brzy na jaře budete mít čerstvé vitaminy

Lenka Valjentová
21. září 2021
V zahradě nás v prvních podzimních dnech čeká nejen sklizeň úrody. Mnozí už myslíme na příští jaro, a proto vyséváme v září a říjnu zeleninu pro přezimování a ranou jarní sklizeň. Konkrétně bychom neměli zapomenout na cibuli zimní sečku, kterou známe spíše jako jarní, lahůdkovou či zelenou cibulku, a kozlíček polníček, křehký listový salát.
reklama

Cibule sečka (Allium fistulosum L.) je zimní naťová cibule je původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá, až vytrvalá cibule má jemnou cibulovou chuť a vůni. Využívá se celoročně křezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, v receptech bývá obvykle uváděna jako jarní nebo zelená cibulka (zelenačka).

Cibule sečka účinky

„Oproti cibuli kuchyňské má v nati až dvakrát větší obsah vitaminu C a tolik nedráždí trávicí trakt, naopak díky obsahu fytoncidů asilicpříznivě ovlivňuje trávení,“ říká o cibuli sečce pěstitel ašlechtitel Jan Prášil. Drobně nakrájené silné duté stvoly se používají podobně jako pažitka do polévek, omáček, salátů, pomazánek, salátů, uplatní se v asijské a italské kuchyni.

Jak pěstovat jarní cibuli ze semínek

„Cibule sečka bude dobře prospívat na záhonu, který se po sklizni uvolnil po okurkách, bramborách, rajčatech nebo mrkvi, raději ji nesejeme po česneku, pórku a cibuli kuchyňské,“ vysvětluje Jan Prášil a pokračuje:„Zdostupných odrůd mohu pro podzimní výsev doporučit např. odrůdu Gerda svegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu. Má středně zelený list, vybělená část stonku je dlouhá až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Nemá tendenci k tvorbě rozšířených spodních částí cibulí, zůstává stále štíhlá, přesně tak, jak má jarní cibulka vypadat.“

Podzimní výsev naťové cibule

  • Semínka pro velmi časnou jarní sklizeň natí i celých rostlin vyséváme přímo na záhon v září až říjnu.Zvýsevu vtomto termínu budeme sklízet až vpříštím roce.
  • Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost vřádku 2 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm.
  • Po výsevu pravidelně zaléváme, aby rostliny začaly rychle růst. Do zimy by měla narůst cibulka přibližně o šíři tužky.
  • Jednocení necháme až na jaro podle stavu po přezimování. Jednotíme na hnízda o3–4 rostlinách ve sponu 20x2–3cm.

Listový salát kozlíček polníček

Kozlíček polníček (Valerianella locusta) je na pěstování nenáročná listová zelenina skřehkými, šťavnatými, sytě zelenými lístky a lehce oříškovou chutí. „I přesto, že se už od 18. století pěstuje vzahrádkách, nepatří u nás, na rozdíl od Německa či Francie, k nijak zvlášť oblíbeným listovým salátům. Chutné listy polníčku obsahují hlavně vitaminy B, C a E, kyselinu listovou, rutin a také vápník,“ uvádí J. Prášil.

Kozlíček polníček se používá hlavně ve studené kuchyni do salátů, pomazánek, do předkrmů nebo jako příloha k masu. Výborný je isamotný, zakapaný olivovým olejem.

Podzimní výsev salátu

  • Semena kozlíčku polníčku pro sklizeň vpředjaří a na jaře vyséváme na venkovní záhon od září do října.
  • Kozlíček polníček vyséváme na záhon sdostatkem slunce a světla.
  • Půda by měla býtstředně těžká, propustná, bohatá na humus a neutrální nebo mírně zásaditá.
  • Polníček špatně snáší přímé hnojení a kyselé půdy.
  • Semena sejeme do řádků na vzdálenost přibližně 20 cm, vřádku 0,5–1 cm od sebe a asi 1 cm hluboko.
  • Po výsevu polníček dobře zaléváme a půdu často kypříme.
  • Velmi dobře snáší mráz, vymrzá pouze za holomrazů. Pokud je ale velmi chladné počasí, je dobré polníček chránit netkanou textilií, aby se nezastavil jeho růst.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama