Zkuste si udělat domácí kávu bez kofeinu zvanou žaludovka. Stačí jen na podzim nasbírat žaludy

Náhražky zrnkové kávy jsou stále modernější nejen mezi lidmi se srdečními problémy a vysokým krevním tlakem, ale i vyznavači zdravé stravy. Chutnají podobně jako káva a jsou bez kofeinu. Ještě než se k nám dostaly čaj a káva, pili lidé běžně povzbuzující a posilující nápoj z pražených drcených žaludů. A když si teď na podzim nasbíráme žaludy, můžeme si domácí žaludovou kávu neboli žaludovku připravit.

„Pokud hledáte nějaký nenávykový povzbuzující nápoj, mohu doporučit především zelený čaj s vysokým množstvím vitaminu C a dalšími hodnotnými látkami, kofein nalezneme v čaji zvaném maté (cesmína paraguajská). Tento posilující nápoj je oblíbený především v Jižní Americe, kde se stejně jako v našich čajovnách podává v typických vydlabaných tykvích.

Výtečnou čajovinou bez kofeinu i podobného teinu je kůra z jihoafrického keře čajovníkovce kapského, známého jako rooibos. Krátce povařený odvar obsahuje mnoho užitečných prvků a minerálů: hořčík, mangan, vápník, draslík, železo a další.

Chcete-li však tuzemskou přírodní náhražku zrnkové kávy, potom na prvním místě radím vyzkoušet povzbuzující a posilující žaludovku z pražených žaludů, dále cikorku, která se vyrábí z kořene čekanky, špaldovou kávu z pražené pšenice špaldy nebo meltu, směs kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene.

Jsou zdravé, bez kofeinu, chutnají podobně jako zrnková káva a jsou bez nežádoucích účinků, jako jsou např. podrážděnost nebo zvýšená srdeční činnost,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár.

Žaludová káva zvaná žaludovka

Žaludová káva neboli žaludovka je posilující bezkofeinový nápoj, který se dělá z pražených žaludů, plodů dubu letního či dubu zimního. Dub byl odjakživa slovanským a germánským posvátným stromem a symbolem síly. V časech nouze a nedostatku, během válek či neúrody, lidé žaludy sbírali, pražili a loupali a zcela běžně z nich mleli mouku, ze které pekli chleba, nebo pražené žaludy drtili a zalévali horkou vodou. Tak vznikl dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy nápoj, který se dnes stále více dostává do povědomí jako moderní kávová náhražka,“ vysvětluje bylinkář.

Žaludovou kávu si můžeme koupit, ale velice snadno se dá připravit doma. Základní věc, kterou pro to musíme udělat, je, že si žaludy musíme na podzim nasbírat.

Pražení žaludů a příprava kávy

  • Nasbírané žaludy (na zkoušku stačí asi čtvrt kila) necháme asi týden při pokojové teplotě zaschnout, aby se jádro snadněji oddělilo od skořápky.
  • Potom žaludy špičatým nožem vyloupeme a odstraníme slupku (pokud to nejde, uděláme to až po upražení).
  • Poškozené, červavé a načernalé žaludy vyhodíme.
  • Připravené žaludy přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. Následně slijeme a opakujeme ještě jednou nebo dvakrát. Necháme důkladně oschnout. Můžeme je nasekat.
  • Žaludy pražíme na pánvi nebo v troubě při teplotě 220 °C přibližně 40 minut. Stále promícháváme, aby se opražily stejnoměrně.
  • Čím déle je pražíme, tím budou tmavší a chuť nápoje bude výraznější, tak trochu oříšková.
  • Opražené žaludy by měly mít tmavě hnědou čokoládovou barvu.
  • Vychladlé žaludy umeleme jako zrnkovou kávu.
  • Kdo má rád ochucenou kávu, může při mletí přidat k praženým žaludům trochu exotického koření: hřebíček, skořici, badyán, muškát, kardamom apod.
  • Žaludovou kávu skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Domácí žaludovka

Ingredience

  • 2 lžičky mletých pražených žaludů (podle chuti)
  • 250 ml vroucí vody

Postup

Žaludy zalijeme vodou, necháme 2 až10 minut vyluhovat. Čím déle kávu necháme vyluhovat, tím bude hořčejší a tmavší. Scedíme. Žaludovou kávovinu můžeme použít opakovaně, pak je lepší ji 2–3 minuty povařit. Pro zlepšení chuti můžeme přidat mléko, osladit cukrem (i skořicovým nebo vanilkovým), medem nebo sirupem.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cmfnw.cz


Přečtěte si také