Zahrada

9. srpna 2016 06:01

Markéta Zídková

Zavařujeme zeleninu: Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

Zkonzumovat všechno nejde ani s pomocí sousedů a známých. Zkuste si letos připravit léty ověřené lákavé dobroty na zimu.

Okurky

Jestli jste v průběhu sezony vydatně zalévali, dobře hnojili a okopávali záhonky s okurkami nakládačkami, teď sklízíte bohatou úrodu. Prozradíme vám výborný recept na pravé znojemské okurky.

Zavařované okurky na znojemský způsob

Okurky do velikosti 7 cm namočte do studené vody a kartáčkem omyjte. Do sklenic si připravte kopr, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého koření a plátek křenu. Do sklenice ukládejte těsně k sobě okurky, do zavařovací sklenice se jich vejde asi 15. Navrch dejte kolečko cibule a plátek mrkve. Zalijte lákem, který připravíte z ¼ litru octu, ¾ litru vody, 30 g soli a 70 g cukru. Sterilujte 20 minut při teplotě 75 až 80 °C.

I když se snažíte sebevíc, abyste okurky otrhali v té optimální velikosti na zavařování, vždycky se nějaká schová za list a vy pak s překvapením zjistíte, že těch větších přerostků už máte pěknou hromádku. Co s nimi? Zkuste rychlokvašky.

Rychlokvašky

Přerostlé okurky propíchejte vidličkou, vložte do kameninového hrnce, přidejte kopr, oloupaný česnek, vinné a višňové listy. Zalijte převařenou vodou se solí (na 1 litr vody 1 lžíce soli). Okurky zakryjte dřevěným prkýnkem, které zatížíte kamenem nebo plnou zavařovací sklenicí. Necháte je kvasit v teplé místnosti asi týden. Občas je zkontrolujte, aby voda plně zakrývala okurky.

Paprika

Pokud jste se letos rozhodli pěstovat také papriku, jistě jste nezapomněli záhon dobře vyhnojit a zbavit plevele. Je dobré hned dát k rostlinkám oporu, aby se při nasazení plodů nezlomily. Papriky teď sklízejte postupně, nenechávejte na rostlině plody přezrát, zpomalila by se násada květů a následně i plodů. Na jedné rostlině jsou vždy květy, mladé plody i zralé papriky.

Už máte dost plněných paprik, leča, salátu z papriky? Chcete si pochutnávat na svých lahodných výpěstcích i v zimě?

Vězte, že papriky se mohou nejen zavařovat, ale také zmrazovat a sušit.

Nejrozšířenější způsob zpracování je sterilace. Nejběžnějšími konzervačními prostředky je sůl a ocet. Pokud jste pěstovali i kozí rohy, vyzkoušejte tenhle skvělý návod, jak je naložit!

Papriky ve sladkokyselém nálevu s olejem

Velice oblíbené jsou papriky v sladkokyselém nálevu s olejem. Celé plody nebo řezy uložte do sklenic a zalijte sladkokyselým nálevem (stejným jako u okurek). Nakonec přidejte rostlinný olej. Na litr vody použijte 0,1 l oleje. Sterilujte 20 minut při teplotě 100 °C. Tyto papriky pak v zimě použijte na obložené chlebíčky a mísy, jako přílohu k masům nebo rybám.

Papriky ve slaném nálevu

Podobně můžete zavařovat také papriky ve slaném nálevu. Jde o sterilaci bez kyselého prostředí, proto tento způsob konzervace potřebuje zvláštní postup. Papriky, buď celé, nebo nakrájené, nejdříve dvě minuty povařte, pak naložte do sklenic a zalijte pitnou vodou, do které jste přidali sůl a to v množství 15 g na 1 litr vody. Sklenice sterilujte při teplotě 100 °C po dobu 20 minut. Pak sklenice nechejte alespoň den dva vychladnout a podruhé je pak sterilujte deset minut při teplotě 100 °C.

Podobné články

Sušené papriky

Na jižní Moravě, jižním Slovensku nebo v Maďarsku se nadúroda papriky suší. Ideální je paprika v botanické zralosti. Z červené se pak vyrábí mletá červená paprika, pálivá paprika se rovněž může mlít nebo uchovávat celá a zelená se suší nakrájená na kousky. Ty kousky se pak přidávají pod maso při vaření.

Mražené papriky

Celé papriky bez semen se mohou také mrazit. Do igelitového sáčku naskládejte papriky bez semen jednu do druhé, aby jste ušetřili co nejvíce místa. Dejte zamrazit. Platí zásada, že když papriku vyberete z mrazničky, nenechávejte ji rozmrazit a ihned ji použijte například na plnění. Kdybychom ji rozmrazily, ztratila by svoji konzistenci a nedalo by se s ní pracovat.

Rajčata

Snad neexistuje zahrádka, kde by nebylo alespoň pár sazenic rajčat. Domácí rajče chutná bezkonkurenčně nejlépe. Rajčata, stejně jako ostatní plodová zelenina, potřebují dobrou výživu, dostatek vláhy a bezplevelní pozemek. Je vhodné rostliny mulčovat slámou nebo i posekanou trávou. Mulč udrží vláhu a zamezuje růstu plevele. Rajčata vyvazujeme a zaštipujeme boční výhony. Jen tak dosáhneme dobré úrody pravidelných plodů.

Konzervace rajských jablek

K výrobě protlaků, čatní a kečupů je třeba rajčata oloupat. Jak co nejsnadněji zbavíte tyto červené či žluté plody jednou provždy jejich lesklé slupky? Můžete si vybrat ze dvou spolehlivých metod. Buď je rychle spaříte vroucí vodou, anebo je naopak necháte zmrazit v mrazicím boxu mrazničky. Obojí funguje bezvadně. Pak už jen uchopíte do ruky malý nožík a slupku lehce stáhnete.

Kečup s jablky

2 kg až téměř přezrálých rajčat, mohou být prasklá či jinak pomačkaná, ovšem ne plesnivá, 5 větších jablek, 5 cibulí, 2,5 dkg soli, 10 dkg cukru, 1,5 dl octa, 2 hřebíčky, smotek skořice, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře

Oloupaná rajčata nakrájejte na kousky, stejně tak jablka, která před pokrájením zbavte slupky a jádřinců, cibuli nakrájejte na kolečka. Vše vsypte do hrnce, podlijte trochou vody a při častém míchání rozvařte na kaši spolu s kořením. Pak vše rozmixujte, prolisujte a ještě chvíli povařte, až kaše zhoustne, pak přidejte cukr a ocet a ještě chvíli vařte. Horkou směs nalijte do malých vypařených skleniček – nejlépe od dětské výživy – uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

Rajčata ve vlastní šťávě

Na přípravu polévek, omáček nebo do guláše si můžete připravit dušená rajčata ve vlastní šťávě. Rajčata povaříme, přidáme trochu soli a ještě horkou směs nalijeme do skleniček. Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Sušená rajčata

Zralé plody nakrájejte na plátky, naskládejte na sušicí plata a sušte při mírné teplotě asi 6 hodin. Sušená rajčata můžete uskladnit ve skleněné láhvi nebo je dát do menších sklenic a zalít olivovým olejem. Jsou v zimě výbornou pochoutkou k sýrům nebo jako příloha k masu.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také