Bydlení

20. října 2022 14:40

Komerční sdělení

6 rad, jak vybrat nejlepší půjčku

Přemýšlíte nad půjčkou? V takovém případě je potřeba pečlivě zvážit všechny možnosti. Je jasné, že za půjčení peněz zaplatíte něco navíc, ale díky správnému výběru se může jednat o poměrně zanedbatelnou částku. Podívejte se hned na několik praktických rad, s jejichž pomocí dokážete vybrat nejlepší půjčku.

Promyslete si, kolik peněz potřebujete půjčit

Hned na začátek si spočítejte, kolik peněz si potřebujete půjčit. V rámci čerpání úvěru je nejlepší volit nejmenší potřebnou částku, se kterou pokryjete nenadálé výdaje například před výplatou. U většího úvěru si důkladně zkontrolujte, zda budete mít v rodinném rozpočtu dostatek prostředků pro splácení. Podle toho, kolik peněz potřebujete půjčit, uzpůsobte hledání vhodných nabídek. Řada mikropůjček je totiž například do částek pět nebo deset tisíc korun.

Využijte internetový srovnávač půjček

Společností, které nabízí půjčky jsou desítky. Kromě bankovních institucí existuje celá řada nebankovních poskytovatelů, od kterých můžete získat půjčku o různé výši. Někteří se specializují na malé úvěry před výplatou, u jiných si můžete půjčit statisíce až milióny korun například na rekonstrukci či jiné větší výdaje. Nejrozšířenější variantou je půjčka na cokoliv. Jedno je však jasné. Vyznat se v takovém množství nabídek nemusí být vůbec jednoduché. Pokud chcete nabízené půjčky porovnávat sami a procházet jednotlivé parametry, zabere vám to velké množství času.

Výrazným ulehčením tak je srovnávač půjček. Jde o přehledné srovnání půjček na jednom místě, kdy hned vidíte klíčové údaje, jako je maximální částka k půjčení či doba splácení. Graficky je znázorněna i výše úroku. Nechybí ani orientační informace o tom, jak rychle jsou půjčky vyřizovány a za jak dlouho budete mít peníze k dispozici na účtu. Díky tomu snadno vyškrtnete nehodící se nabídky a budete se zaobírat pouze těmi, které pro vás mají smysl.

Výběr podle výše úrokové sazby

Jedním ze základních parametrů při výběru nejlepší půjčky a během srovnání úvěrů je orientace podle úrokové sazby. Tento postup je naprosto v pořádku, ale nízký úrok by neměl být to jediné, podle čeho se budete rozhodovat. S pomocí výše úroku vyfiltrujte zajímavé nabídky a ty si dále prověřte, jestli splňují další parametry.

Nezapomeňte na poplatky

Konkrétně si zkontrolujte například výši poplatků. Ty nebývají zahrnuty do úrokové sazby, ale fungují samostatně. Zaplatit můžete za sjednání úvěru, vedení půjčky a podobně. Jako souhrn všech výdajů souvisejících s konkrétní půjčkou funguje ukazatel RPSN, což je roční procentuální souhrn nákladů. A samozřejmě platí, že čím nižší hodnota, tím méně za půjčku zaplatíte a bude to pro vás výhodnější.

Rychlé vyřízení a čerpání půjčky

Kromě finančních ukazatelů mnohdy záleží i na tom, jak rychle budete mít peníze k dispozici. Řada půjček nabízí hlavní výhodu v podobě velmi rychlého posouzení žádosti. A to klidně i do pár minut. Při kladném vyřízení navíc můžete mít peníze na účtu ještě ten stejný den. Záleží na konkrétním poskytovateli a na tom, jakou máte banku. Taková rychlost se však hodí hlavně ve chvílích, kdy jste ve finanční tísni a peníze potřebujete co nejdříve.

Bonusy za řádné splácení

Aby byla nejlepší nebankovní půjčka opravdu výhodná, nabízí někteří poskytovatelé výhody. Jedná se například o bonusy za řádné splácení. Pokud bez problémů splatíte půjčku, můžete ušetřit část úroků a podobně. Výše bonusu je zpravidla ovlivněna i tím, o jak velkou půjčku se jedná. Podmínek však může být více, tak si je před sjednáním úvěru dostatečně prostudujte, ať máte přehled o tom, jak na bonus vlastně dosáhnout. Každá úspora se však počítá a byla by škoda neušetřit stovky až tisíce korun.

Sdílejte článek
Štítky peníze půjčka úvěr

Přečtěte si také