CUKETA: Jak vypěstovat moderní zeleninu a upéct domácí chleba
Cuketa (tykev obecnáCucurbita pepo) obsahuje až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů. Poskytuje nám zejména vitaminy A, E a některé vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď a zinek. Draslík, který obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organismu. Proto jsou pokrmy z cukety tak vhodné pro liditrpící dnou, revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhajípři zácpě a dalších potížích s trávením,příznivě ovlivňují činnost ledvin.

Cuketa 2 Zdroj: istock.com
Cukety bychom neměli loupat, protože slupka obsahuje karoteny tělem syntetizované na vitamin A, ochránce zdraví sliznic,který je nepostradatelný pro látkovou výměnu, chrání náš zrak, má příznivý vliv na celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Tento vitamin je rozpustný v tucích, a tak nezapomínáme dát na cuketu kapku oleje.
9 pravidel pěstovávání cukety
- Cuketám se nejlépe daří na středně těžkých, na humus bohatých půdách. Podle možnosti je zařazujeme do první tratě, tedy na dobře prohnojený záhon. Vyžadují slunné polohy chráněné před silným větrem. Dobře se cuketám daří na kompostu.
- Cuketa je k ostatním zeleninám velice tolerantní a snad jen v blízkosti hrachu se necítí nejlíp. Nejvíce jí svědčí sousedství s česnekem, cibulí, pórkem, kukuřicí, červenou řepou a keříčkovými fazolemi.
- Nejvhodnější je pěstování cuket z přímého výsevu na venkovní záhon odpůlky května. Vyséváme 2 až 3 semínka do hnízd do hloubky okolo 6 cm, 40 až 50 cm od sebe. Po vzejití necháme vhnízdě jednu až dvě rostlinky. Cuketa je teplomilná, proto ji raději zpočátku chráníme černou netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu.
- Je možné si předem předpěstovat v nádobách o průměru nejméně 15cm sadbu. Semena vzejdou za pět až deset dní a na záhon se sazeničky vysazují, až když mají tři pravé listy. Ven se vysazují až v druhé polovině května, výsadbě by mělo předcházet postupné otužování. Osvědčená je výsadba do černé netkané textilie.
- Když semínka cukety před výsevem na 24 hodin namočíme do kopřivového nebo pampeliškového nálevu, usnadníme tak jejich klíčení a navíc podpoříme obranyschopnost a zdravý růst rostlin. Na bylinkovou lázeň zalijeme 2–3 lžíce vybranébyliny 250 ml vroucí vody, necháme vyluhovat 6–8 hodin a pak scedíme. Semena zalijeme, aby byla celá ponořená. Před výsevem na záhon semínka jen mírně osušíme, aby se snimi lépe pracovalo, ale nikdy je nenecháme zcela zaschnout.
- Cukety můžeme různě kombinovat – třeba zelenou a žlutounebo třeba jedno hnízdo cukety a jedno hnízdo patizonu (pěstuje se stejně).
- Vpřípadě sucha, jako je letos, cukety dostatečně zaléváme a jednou za dva týdny přihnojíme. Rostoucí plody je vhodné podložit slámou, pilinami, prkénkem, dlaždicí a podobně, aby na vlhké zemi nezačaly plesnivět.
- Cukety nenecháváme přerůst! Mladé plody pravidelně sklízíme.Velké plody tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc jsou mladé plody do velikosti 15 až25 cm nejchutnější, nejjemnější anejkřehčí.
- Jak správně sklízetcukety? Protože nemají dlouhé stopky, plody jsou těsně přisedlé krostlině, a protože jsou stopky dužnaté, snadno se vám je podaří utrhnout. Nesklízejte plody cuket odříznutím nožem či zahradnickými nůžkami, ale ukroucením stopky. Šťávou, která ulpí na noži, se mohou z rostliny na rostlinu přenášet plísně a další choroby.

Cuketa 3 Zdroj: istock.com
Co asi děláme špatně, že nám cuketa chřadne
Mladé plody se nevyvíjejí a zahnívají: Když na rostlině zůstanou velké dozrávající plody, ty malé zakrní a postupně zahnívají. Rostlina cukety totiž soustředí svou pozornost na výživu semen v dozrávajících plodech a další už nezvládá uživit. Když ale staré velké plody utrhneme, v průběhu zhruba dvou týdnů je zdravá cuketa opět schopná obnovit plodnost.
Deformace plodů a listy se žlutými mapami: Takto se projevují nebezpečné virózyCMV – virová mozaika okurky a CYMV – virová žlutá mozaika okurky. Zdrojem infekce jsou napadené rostliny a přenašečem savý hmyz, hlavně mšice. Bohužel na virózy není lék, proto nemocné cukety hned při objevení prvních příznaků choroby odstraníme ze záhonu a spálíme.
Šedavý povlak na listech: Za horkého a suchého počasí (většinou v srpnu) může cukety napadnoutpadlí. Rostliny špatně rostou a na listech se objevuje práškovitý povlak. Prevencí je pravidelná zálivka a celkově dobrá kondice rostlin. Napadené lity včas odstraňujeme a zkusíme přírodní postřik z přesličky rolní, která obsahuje pro houby toxický saponin. Sušenou bylinu (250 g) zalijeme studenou vodou, přivedeme kvaru a povaříme asi 45 minut. Necháme vychladnout, scedíme a zředíme vodou v poměru 1 : 4. Napadené rostliny stříkáme ráno nebo večer každé 3 dny po dobu zhruba 3 týdnů.

Cuketa 4 Zdroj: istock.com
Cukety v kuchyni
Cukety se dají zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříme z nich pokrmy sladké i slané. Pochutnat si můžeme i na cuketových květech. Jelikož má cuketa jemnou chuť, lze ji přidávat do všech pokrmů, hodí se k plněníi jako náplň, dají se zní připravit vynikající zdravé cuketovéšpagety. Skvělé jsou také dorty a moučníky zcukety. Na přímou konzumaci jsou nejlepší mladé křehké plody do 25 cm, které se nemusí loupat.
Velké plody se mohou různě tepelně upravovat. Cuketa dobře přebírá chuť dalších ingrediencí, proto se doporučuje výraznější a vydatnější kořenění. Cuketu je možné zapékat, smažit, dusit i grilovat. Velmi často se připravuje jako bramborák nebo hranolky, hodí se do nákypů, rizota, guláše i sekané, vynikající jsou cuketové polévky. Vyzkoušet můžeme dokonce i domácí chleba z cukety.

Cuketa 5 Zdroj: istock.com
Doporučené odrůdy pro pěstování cuket
Žluté cukety
Cukety žlutémají oproti klasickým tmavě zeleným jemnější, křehčí plody. Barva není to jediné, čím vynikají. Válcovité plody odrůdyGoldline F1 mají vyšší obsah betakarotenua jsou i chutnější. Sklízejíse mladé plody velikosti 15–20 cm. Další žlutou cuketou je odrůda Sunstripe F1. Keříčkovitá rostlina má zářivě žluté plody se zlatým žíháním, které si udržují štíhlý tvar i při přerůstání. Sklízejí se mladéplody na grilování a pečení, odrostlejší plody můžeme zpracovávat jako běžné cukety.
Kulatá cuketa
Odrůda Trend F1 je moderní partenokarpická cuketa, která nepotřebuje kvývoji plodů oplodnění. Lahodné, prakticky bezsemenné plody jsou kulaté, světle bělozelené, spevnější dužinou, která při přezrávání pomaleji měkne. Nejchutnějšíjsou mladé plody o průměru 8 až 10 cm. Tahle odrůda má rozkladitější keříky než klasické cukety a nejlépe prospívá ve sponu 120 x 80 cm.

Cuketa 8 Zdroj: Jan Prášil
Baby cuketka
Bush Baby F1 je odrůda určená především pro sklizeň tzv. baby plodů. Plody jsou světle zelené s krémově zelenými pruhy. Jsou ideální především pro pečení a grilování napůl rozkrojených plodů; pokud přerostou, mohou se zpracovávat jako běžné cukety.Při pravidelném sběru mladých plodů rostlina tvoří stále nové a nové plody.