Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zeleninu a upéct domácí chleba

Cuketa, moderní a zdravá zelenina, obsahuje spoustu vlákniny i vitaminů a pouhých 20 kcal na 100 gramů, což z ní dělá super nízkokalorickou potravinu. Tak, a teď už víte, proč se na zahradě pustit do pěstování cukety. Klasikou je zelená cuketa, k ní přibyla nasládlá žlutá, světlezelená kulatá nebo křehká baby cuketka. Prozradíme vám, jak cukety úspěšně vypěstovat i jak z nich udělat báječné delikatesy.
Vydáno: 01.05.2019
CUKETA: Jak vypěstovat moderní zdravou zeleninu a udělat si cuketové špagety
Autor: istock.com CUKETA: Jak vypěstovat moderní zdravou zeleninu a udělat si cuketové špagety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cuketa (tykev obecná Cucurbita pepo) obsahuje až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů. Poskytuje nám zejména vitaminy A, E a některé vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď a zinek. Draslík, který obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organismu. Proto jsou pokrmy z cukety tak vhodné pro lidi trpící dnou, revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají při zácpě a dalších potížích s trávením, příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cukety bychom neměli loupat, protože slupka obsahuje karoteny, tělem syntetizované na vitamin A, ochránce zdraví sliznic, který je nepostradatelný pro látkovou výměnu, chrání náš zrak, má příznivý vliv na celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Tento vitamin je rozpustný v tucích, a tak nezapomínáme dát na cuketu kapku oleje.

CUKETA (tykev obecná Cucurbita pepo) obsahuje až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů
Autor: istock.com CUKETA (tykev obecná Cucurbita pepo) obsahuje až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů

9 pravidel pěstovávání cukety

  1. Cuketám se nejlépe daří na středně těžkých, na humus bohatých půdách. Podle možnosti je zařazujeme do první tratě, tedy na dobře prohnojený záhon. Vyžadují slunné polohy chráněné před silným větrem. Dobře se cuketám daří na kompostu.
  2. Cuketa je k ostatním zeleninám velice tolerantní a snad jen v blízkosti hrachu se necítí nejlíp. Nejvíce jí svědčí sousedství s česnekem, cibulí, pórkem, kukuřicí, červenou řepou a keříčkovými fazolemi.
  3. Nejvhodnější je pěstování cuket z přímého výsevu na venkovní záhon od půlky května. Vyséváme 2 až 3 semínka do hnízd do hloubky okolo 6 cm, 40 až 50 cm od sebe. Po vzejití necháme v hnízdě jednu až dvě rostlinky. Cuketa je teplomilná, proto ji raději zpočátku chráníme černou netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu.
  4. Je možné si předem předpěstovat v nádobách o průměru nejméně 15 cm sadbu. Semena vzejdou za pět až deset dní a na záhon se sazeničky vysazují, až když mají tři pravé listy. Ven se vysazují až v druhé polovině května, výsadbě by mělo předcházet postupné otužování.  Osvědčená je výsadba do černé netkané textilie.
  5. Když semínka cukety před výsevem na 24 hodin namočíme do kopřivového nebo pampeliškového nálevu, usnadníme tak jejich klíčení a navíc podpoříme obranyschopnost a zdravý růst rostlin. Na bylinkovou lázeň zalijeme 2–3 lžíce vybrané byliny 250 ml vroucí vody, necháme vyluhovat 6–8 hodin a pak scedíme. Semena zalijeme, aby byla celá ponořená. Před výsevem na záhon semínka jen mírně osušíme, aby se s nimi lépe pracovalo, ale nikdy je nenecháme zcela zaschnout.
  6. Cukety můžeme různě kombinovat – třeba zelenou a žlutou nebo třeba jedno hnízdo cukety a jedno hnízdo patizonu (pěstuje se stejně).
  7. V případě sucha, jako je letos, cukety dostatečně zaléváme a jednou za dva týdny přihnojíme. Rostoucí plody je vhodné podložit slámou, pilinami, prkénkem, dlaždicí a podobně, aby na vlhké zemi nezačaly plesnivět.
  8. Cukety nenecháváme přerůst! Mladé plody pravidelně sklízíme. Velké plody tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc jsou mladé plody do velikosti 15  až 25 cm nejchutnější, nejjemnější a nejkřehčí.
  9. Jak správně sklízet cukety? Protože nemají dlouhé stopky, plody jsou těsně přisedlé k rostlině, a protože jsou stopky dužnaté, snadno se vám je podaří utrhnout. Nesklízejte plody cuket odříznutím nožem či zahradnickými nůžkami, ale ukroucením stopky. Šťávou, která ulpí na noži, se mohou z rostliny na rostlinu přenášet plísně a další choroby.
CUKETA: plody cuket sklízíme ukroucením stopky
Autor: istock.com CUKETA: plody cuket sklízíme ukroucením stopky

Co asi děláme špatně, že nám cuketa chřadne

Mladé plody se nevyvíjejí a zahnívají: Když na rostlině zůstanou velké dozrávající plody, ty malé zakrní a postupně zahnívají. Rostlina cukety totiž soustředí svou pozornost na výživu semen v dozrávajících plodech a další už nezvládá uživit. Když ale staré velké plody utrhneme, v průběhu zhruba dvou týdnů je zdravá cuketa opět schopná obnovit plodnost.

Deformace plodů a listy se žlutými mapami: Takto se projevují nebezpečné virózy CMV – virová mozaika okurky a CYMV – virová žlutá mozaika okurky. Zdrojem infekce jsou napadené rostliny a přenašečem savý hmyz, hlavně mšice. Bohužel na virózy není lék, proto nemocné cukety hned při objevení prvních příznaků choroby odstraníme ze záhonu a spálíme.

Šedavý povlak na listech: Za horkého a suchého počasí (většinou v srpnu) může cukety napadnout padlí. Rostliny špatně rostou a na listech se objevuje práškovitý povlak. Prevencí je pravidelná zálivka a celkově dobrá kondice rostlin. Napadené lity včas odstraňujeme a zkusíme přírodní postřik z přesličky rolní, která obsahuje pro houby toxický saponin. Sušenou bylinu (250 g) zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a povaříme asi 45 minut. Necháme vychladnout, scedíme a zředíme vodou v poměru 1 : 4. Napadené rostliny stříkáme ráno nebo večer každé 3 dny po dobu zhruba 3 týdnů.

CUKETA: většinou v srpnu může cukety napadnout padlí
Autor: istock.com CUKETA: většinou v srpnu může cukety napadnout padlí

Cukety v kuchyni

Cukety se dají zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříme z nich pokrmy sladké i slané. Pochutnat si můžeme i na cuketových květech. Jelikož má cuketa jemnou chuť, lze ji přidávat do všech pokrmů, hodí se k plnění i jako náplň, dají se z ní připravit vynikající zdravé cuketové špagety. Skvělé jsou také dorty a moučníky z cukety. Na přímou konzumaci jsou nejlepší mladé křehké plody do 25 cm, které se nemusí loupat. Velké plody se mohou různě tepelně upravovat. Cuketa dobře přebírá chuť dalších ingrediencí, proto se doporučuje výraznější a vydatnější kořenění. Cuketu je možné zapékat, smažit, dusit i grilovat. Velmi často se připravuje jako bramborák nebo hranolky, hodí se do nákypů, rizota, guláše i sekané, vynikající jsou cuketové polévky. Vyzkoušet můžeme dokonce i domácí chleba z cukety.

CUKETA: z plodů se dají připravit vynikající zdravé špagety
Autor: istock.com CUKETA: z plodů se dají připravit vynikající zdravé špagety

Prima tip: cuketové květy jsou delikatesa

Především ve Středomoří jsou oblíbené květy cuket plněné nádivkou nebo masovou směsí a smažené s humří, šunkovou, křenovou, sýrovou a podobnou náplní. Vždy je nutné odstranit u samčích květů hořký zelený květní kalich! S květem musíme zacházet velmi opatrně, je neobyčejně křehký, abychom zachovali jejich jakost, pracujeme s nimi při teplotě 1 až  4 °C, zvlhčujeme je, případně uchováváme přímo ve studené vodě. Před podáváním čerstvé květy opláchneme a ponoříme do mírně osolené vody s ledem. Jako ozdobu či do zeleninových salátů se zálivkou květy přidáváme až těsně před podáváním.

CUKETA: cuketové květy jsou skutečná delikatesa
Autor: istock.com CUKETA: cuketové květy jsou skutečná delikatesa

Doporučené odrůdy pro pěstování cuket

Žluté cukety

Cukety žluté mají oproti klasickým tmavě zeleným jemnější, křehčí plody. Barva není to jediné, čím vynikají. Válcovité plody odrůdy Goldline F1 mají vyšší obsah betakarotenu a  jsou i chutnější. Sklízejí se mladé plody velikosti 15–20 cm.  Další žlutou cuketou je odrůda Sunstripe F1. Keříčkovitá rostlina má zářivě žluté plody se zlatým žíháním , které si udržují štíhlý tvar i při přerůstání. Sklízejí se mladé plody na grilování a pečení, odrostlejší plody můžeme zpracovávat jako běžné cukety.

CUKETA: žlutá odrůda Sunstripe F1
Autor: Jan Prášil CUKETA: žlutá odrůda Sunstripe F1

Kulatá cuketa

Odrůda Trend F1 je moderní partenokarpická cuketa, která nepotřebuje k vývoji plodů oplodnění. Lahodné, prakticky bezsemenné plody jsou kulaté, světle bělozelené, s pevnější dužinou, která při přezrávání pomaleji měkne. Nejchutnější jsou mladé plody o průměru 8 až 10 cm. Tahle odrůda má rozkladitější keříky než klasické cukety a nejlépe prospívá ve sponu 120 x 80 cm.

CUKETA: kulatá partenokarpická odrůda Trend F1
Autor: Jan Prášil CUKETA: kulatá partenokarpická odrůda Trend F1

Baby cuketka

Bush Baby F1 je odrůda určená především pro sklizeň tzv. baby plodů. Plody jsou světle zelené s krémově zelenými pruhy. Jsou ideální především pro pečení a grilování napůl rozkrojených plodů; pokud přerostou, mohou se zpracovávat jako běžné cukety. Při pravidelném sběru mladých plodů rostlina tvoří stále nové a nové plody.

CUKETA:  odrůda Bush Baby F1 pro sklizeň tzv. baby plodů
Autor: Jan Prášil CUKETA: odrůda Bush Baby F1 pro sklizeň tzv. baby plodů
Článek je zařazen v: cukety , cukety odrůdy , cukety pěstování , cukety a zdraví , jídla z cukety , jedlé cuketové květy
Reklama