Bydlení

22. května 2023 10:00

Simona Sedláčková

7 překvapivých způsobů, jak využít alobal v domácnosti: Nabrousí nože a vydrhne nádobí

Alobal najdeme snad i v té nejméně vybavené kuchyni. Patří totiž mezi nepostradatelné pomocníky nejen při vaření nebo pečení, ale i při nejrůznějších drobných domácích nehodách a nesnázích. Věděli jste, že alobal naostří nože i nůžky, vydrbe připálený pekáč, ale dokonce i ochrání banány před rychlou zkázou?

1. Místo drátěnky na nádobí

Povedlo se vám připéct hrnec nebo pánev? Víte, že myčka nádobí podobnou nehodu nezvládne dát do pořádku a nemáte po ruce drátěnku na drhnutí nádobí? Zmačkejte kus alobalu a nádobí jím pořádně vydrbejte.

2. Jak naostřit nůž bez brousku?

Občas nám doma chybí věci, o kterých bezpečně víme, že tam původně byly. K takovým hráčům na schovávanou patří i brousek na nože. Většina z nás pak sáhne po porcelánovém hrnku a o jeho dno nůž nabrousí. Stejnou službu vám ale prokáže i alobal, zmuchlaný do kuličky.

3. Jak naostřit nůžky?

Větší kus alobalu několikrát složte a pak celou vrstvu několikrát prostřihněte. Nůžky budou zase jako nové.

4. Hodí se i do sušičky

Také máte věčný problém se statickou elektřinou? Pokud sušíte prádlo v sušičce, vhoďte do bubnu spolu s vypraným prádlem i několik koulí ze zmačkaného alobalu.

5. Jak efektivněji žehlit prádlo?

Některé potahy na žehlicí prkno mají spodní stříbrnou vrstvu. Pokud ale máte potah obyčejný, vložte pod něho pruh alobalu. Teplo z žehličky se bude od alobalu odrážet zpět do prádla a košile bude vyžehlená raz dva.

6. Jak udržet banány delší dobu v kondici?

Známe to všichni, koupíte si krásně žluté banány a druhý den se na nich začnou objevovat hnědé skvrny. Zkuste banány v místě, kde byly odtržené od trsu, zabalit do alobalu. Jejich životnost se viditelně prodlouží.

7. Jak využít alobal na zahradě?

Kousky alobalu, nastříhané na drobné kousky a přimíchané do zeminy, prý odpuzují hmyz. A alobalem vystlané misky na vysévání semen dříve, než do nich nasypete hlínu, zase zajistí pro vaše semínka větší teplo. Jen nezapomeňte alobal na několika místech propíchat, aby se v miskách nezadržovala voda.

Víte, jakou stranou správně použít alobal?

Pokud chcete udržet uvařený pokrm teplý, pak by měla směřovat lesklá strana ven a matná k pokrmu. Lesklá strana totiž teplo odráží a matná pouští dovnitř. A naopak, pokud chcete, aby se pokrm rychleji uvařil, pak by ven měla směřovat matná strana a lesklá dovnitř.

Zdroj: https://www.homeincube.cz/alobal-ma-mnohem-vic-funkci-nez-si-mysleli-jej-muzete-vyuzit-i-vy/; https://fresh.iprima.cz/nikdy-nepouzivejte-alobal-na-techto-6-veci-muze-byt-nebezpecny-a-nefunkcni-201714


Přečtěte si také