Naše tipy

24. května 2023 06:00

redakce Prima Living

Léto je tu a s ním přichází i nové a inspirativní vydání Prima vychytávek

Jedna z lidových pranostik praví: Červen studený, sedlák krčí rameny. Tak si přejme, aby nám tento měsíc nadělil příjemné teplo a sluníčko, aby naše zahrádky i políčka vzkvétaly a plodily. V červnovém vydání časopisu Prima vychytávky nebude o prima nápady nouze.

Venku se nám už otepluje, a je tedy ideální čas na ranní kávu na balkóně či na zahrádce. K tomu si budete moci připravit větrníkovou bábovku, retromakovec nebo makový koláč s vylepšenou náplní podle naší divačky Helenky. Připraveny jsou i hospodské hitovky v podání perfektně zrychleného utopence, fantastické polévky z pečeného česneku, labužnický játrový řízek a další. Zahrádkářům poradíme s výsadbou muškátů i cibule, s péčí o okrasný trávník nebo s pěstováním slaďoučkých jahod. Nebojte – ani na domácí mazlíčky jsme nezapomněli, naše veterinářka Míša vám poskytne odborné rady týkající se krmení psů konzervami a také přiblíží preventivní prohlídky koček.  Na co ještě se mžer v červnových Prima vychytávkách těšit?

Domácí kutil

Na úvod si v kapitole Domácí kutil ukážeme, jak se z dobrého nápadu a dávky kreativity dají vytvořit parádní předměty pro radost v podobě letadýlek ze svíček od auta. Dále si vytvoříme šikovnou kuchyňskou poličku a ještě mnohem víc. Zavítáme i do dílny našeho kutila Míry Noska, se kterým zrenovujeme starou truhlu.

Sám sobě profíkem

V kapitole Sám sobě profíkem se naučíme krok za krokem, jak vyrobit vlastníma rukama krásný jídelní stůl zdobený intarzií, ke kterému může zasednout celá vaše rodina. Náš šikovný Pepa Libický vám poradí, jak si opravit i zlomené brýle.

Prima tvoření

V kapitole Prima tvoření si vytvoříme elegantní plastové růže nebo romantické květináče, které u vás doma zaručeně vyniknout.

Prima rady do zahrady

Pro milovníky zahrad jsme si připravili prima rady na vychytaný záhonek či jak podpořit jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny – rajčata. Pomůžeme vám i se samotným hnojením, aby vaše sklizeň byla úspěšná a vy jste si mohli vychutnat dary, které vám zahrádka nadělila. Ani trávník nesmíte podcenit, ukážeme si tedy, jak na založení okrasného trávníku, který bude chloubou každého majitele.

Poctivé domácí pečení

Láďa nám prozradí, jaké jsou hospodské hitovky, např. pečená polévka nebo játrový řízek, který zaručeně zachutná každému. Tématem měsíce bylo v tomto vydání poctivé domácí pečení, a proto se podělíme o recepty na fantastický moučník v podobě větrníkové bábovky, makové bábovky s rybízem nebo kokosového koláče s jahodami a mnoho dalšího.

Zdravý život

V kapitole Zdravý život vám prozradíme, jak na správnou přípravu lihové bylinné tinktury. Ukážeme si také blahodárné účinky zeleniny, jejíž produkty mohou být využity třeba jako bramborové kloktadlo, inhalace nebo jako křenový sirup pro dobrou imunitu.

Tip na výlet

Jako inspiraci na společný výlet v tomto vydání představíme České Švýcarsko, které se doslova zrodilo z popela. Tento národní park skrývá mnoho krásných míst – panorama s Pravčickou bránou, které vám vezme dech, nebo křížová cesta v Jiřetíně pod Jedlovou, již si zaručeně musíte projít.

To vše, a mnohem víc na vás čeká v novém čísle Vychytávek, kde najdete skvělé nápady, které se vám budou určitě hodit. Nové vydání časopisu Prima vychytávky nabízí to nejlepší z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického za pouhých 39 Kč.

Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2023 ZDE.

Sdílejte článek

Přečtěte si také