Trendy

11. prosince 2023 00:50

Komerční sdělení

7 tipů a triků pro praní oblečení

Správná péče o oblečení začíná u praní. Nabízí se několik praktických tipů, které vám pomohou zachovat prádlo dlouho krásné a funkční.

Správná teplota vody

Výběr správné teploty vody je důležitý, abyste předešli blednutí barev a poškození oblečení. Optimální teplota závisí na tom, jak moc je oblečení znečištěné, z jakého je materiálu a jakou má barvu.

  • Studená voda – 20 až 30 °C je ideální teplota pro praní jemného prádla a látek, které se mohou srazit. Dokáže odstranit skvrny od barvy na vlasy, inkoustů a podobně. S odolnějšími nečistotami jako je například mastnota si však většinou neporadí.
  • Teplá voda – 40 °C je vhodná teplota pro praní většiny oblečení. Je šetrná ke tkaninám a odstraní běžné nečistoty.
  • Horká voda – 60 °C a více se hodí pro praní ručníků, prostěradel a velmi znečištěných kousků. Některé syntetické látky však může poškodit, vysoké teploty nejlépe zvládá bavlna.

Třídění oblečení

Než vložíte oblečení do pračky, je dobré ho protřídit. Dávejte dohromady kousky podobných barev a materiálu. Oblečení s potiskem obraťte naruby, zapněte všechny knoflíky a zipy, abyste předešli poškození. Skvrny od krve, trávy a mastnoty je vhodné ošetřit před praním, abyste se jich zcela zbavili.

Síťka na jemné prádlo

Pokud perete podprsenky, spodní prádlo a další jemné kousky, je vhodné používat síťovaný sáček. Ten dokáže oblečení ochránit. Nezapomeňte zapnout všechny kovové háčky podprsenek.

Sušení na vzduchu

Sušička prádla je významným pomocníkem v mnoha domácnostech, může však snižovat životnost oblečení. Nejlepší je sušení na vzduchu, zabráníte tak srážení, blednutí a deformaci látek. Zároveň zachováte jejich přirozenou měkkost. Nemusíte se také obávat, zda není v sušičce moc vysoká teplota, která by mohla poškodit jemné tkaniny jako je kašmír nebo hedvábí.

Pravidelné čištění pračky

Aby bylo prádlo dobře vyprané, je důležité v čistotě udržovat samotnou pračku. Odstraníte tak usazené nečistoty, usazené mýdlo a zajistíte optimální chod spotřebiče. Je dobré pračku vyčistit každý měsíc či po 30 pracích cyklech.

Výběr pracího cyklu

Pračky mají spoustu skvělých programů, které jsou speciálně nastaveny pro určité prádlo. Normální program je vhodný pro praní lehce znečištěného oblečení. Bílé prádlo je vhodné prát zvlášť na speciální program, abyste zachovali krásně jasnou barvu. Využívejte také program pro jemné prádlo – podprsenky, halenky, hedvábné kousky a podobně.

Nenechávejte oblečení v pračce

Po skončení pracího cyklu přendejte prádlo co nejdříve do sušičky nebo ho pověste na sušák. Předejdete tak vzniku nepříjemného zápachu a pomačkání. Zkontrolujte, zda je prádlo dobře vyprané – pokud skvrny uschnou, už se jich nezbavíte.

Je důležité sledovat štítky na oblečení, které vám jasně řeknou, co je nejlepší. Je však užitečné znát i obecné tipy, které vám pomohou proces praní zjednodušit a urychlit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také