Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Encyklopedie

Křen / Armoracia rusticana

U nás je křen využíván spíše v kuchyni. Pěstuje se téměř na každé zahradě. Často také zplaňuje.
Vydáno: 25.05.2014
Křen/Armoracia rusticana

Popis:

Obsahuje zejména glykosid sinigrin, enzym myrozin, vitamín C a fytoncidní látky, které ničí bakterie. Vlivem myrozinu se při strouhání uvolňuje ostrý křenový olej, který dráždí čichový nerv. Sušením a vařením se ale olej ztrácí.

Použití:

Kořen se dobývá na podzim, očití se od půdy a omyje se.

V malých dávkách podporuje křen žaludeční a střevní činnost a rozpouští hleny.

Křen/Armoracia rusticana  Foto: Jindřich Votýpka

Křen/Armoracia rusticana, Foto: Jindřich Votýpka

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama