Jak na to

13. února 2024 15:59

Komerční sdělení

Jak by mělo vypadat pohodlné, efektivní a zdravé pracovní prostředí?

To, v jakém pracovním prostředí se denně pohybujeme má obrovský vliv hned na několik věcí. Těmi nejdůležitějšími jsou bezesporu zdraví, efektivita a celková pohoda. K tomu, abychom dosáhli co nejlepších podmínek, nám může pomoci vytvoření ergonomického místa k práci. V tomto článku jsme si pro vás připravili hned několik tipů, jak ho dosáhnout.

Udržujte správnou polohu těla

Obrovská část lidí dnes pracuje u počítače a sedí tak dlouhé hodiny na jednom místě. Pokud přitom neudržujeme správnou polohu těla, pak si koledujeme o malér, jako jsou bolesti zad nebo krční páteře. S udržením přirozené polohy těla, tedy s rovným hřbetem, dobře položenýma nohama a rukama na úrovni klávesnice, vám dobře poslouží zdravotní kancelářská židle.

Správný typ a nastavení pracovního stolu a židle

Ideální stůl určený k práci by měl být dostatečně velký. Získáte tak možnost umístit monitor na úroveň očí a klávesnici ve potřebné výšce. Ta je taková, jež umožňuje udržení přirozené polohy rukou a zápěstí. Dokonalým příkladem je polohovací stůl Liftor, který si můžete přizpůsobit podle svých potřeb. Do party rozhodně nesmí chybět ergonomická židle s nastavitelnou výškou, opěrkou pro dolní část zad a pro krk, aby podporovala přirozenou polohu páteře.

Vsaďte na ergonomické doplňky

Kromě ergonomických pracovních stolů a židlí je k dispozici mnoho dalších doplňků a vybavení. Mezi ty nejzajímavější můžeme například uvést ergonomické klávesnice a myši, podložky pro zápěstí, stojací podložky pro nohy nebo stojany pro zvednutí monitoru na oční úroveň. Jak sami vidíte, tak maličkosti mohou ve spojení udělat pro váš pracovní prostor velké věci.

Dostatek světla

Věděli jste, že pokud nemáte pro práci dostatečně osvětlené prostředí, pak je zvýšené riziko bolesti očí a migrény? Nejlepší je samozřejmě mít dostatek světla přirozeného. Pokud to ovšem není možné, neděje se nic tak strašného. Jen v tomto případě je potřeba dát pozor na to, aby bylo umělé osvětlení dostatečné a vyvážené. Je také poměrně důležité minimalizovat odrazy, se kterými se nejčastěji setkáte u monitorů.

Dělejte přestávky a dopřejte si dostatek pohybu

Pravidelné přestávky jsou důležité pro uvolnění svalů a obnovení koncentrace. Dělejte si krátké pauzy, během kterých se protáhnete, projdete nebo si zacvičíte. Prokrvíte si tak tělo a uvidíte, že mozek bude fungovat mnohem lépe a vy ve výsledku uděláte víc práce, než kdybyste se za celý den nezvedli ze židle.

Udržujte svůj pracovní prostor organizovaný

Když ve vašem nejbližším okolí není nepořádek a zmatek, odstraníte tak naprosto zbytečné rušivé elementy, které by vás mohly odvádět od práce. Ideální tak je umístit často používané předměty do dosahu a udržovat pracovní stůl čistý a upravený. Je to sice taková malá drobnost, která ovšem dokáže snížit celkový stres a dostat vás do pohody. A to nevede k ničemu jinému, než větší efektivitě.

Pro zajištění zdraví, pohody a efektivity je opravdu důležité to, v jakém prostředí se vy nebo vaši zaměstnanci nacházíte. Správné vytvoření pracovního místa, podpora pohybu a pravidelné přestávky povedou k lepším výkonům, a to je přece to, co každý od práce chceme. Jedná se sice o větší investici, ale rozhodně se vám vrátí, a to nejen ve zdraví. Spokojený zaměstnanec je loajální a nemusíte se tak bát, že by vám utekl za lepším!


Přečtěte si také