Bydlení

5. prosince 2022 16:40

Komerční sdělení

Přehled nájmů v Česku: jak se vyvíjí ceny nájmu a srovnání mezi městy

Celkovou poptávku po nájemním bydlení aktuálně nejvíce ovlivňuje nedostupnost vlastního bydlení. Pro většinu lidí je tak nájem jedinou alternativou, jelikož na drahé hypotéky nedosáhnou.

Zvyšující se poptávka samozřejmě přináší i růst cen nájemného. Ne všechny města napříč republikou, ale zažívají stejný růst. Rozdíl najdeme u pronájmu bytů v Praze, v Brně či Plzni.  To samé platí i o různých dispozicích bytů.

V Praze nejvíc rostly byty menších dispozic (1+kk, 1+1, 2+kk), které jsou v současnosti i nejvíce vyhledávané. Větší dispozice procentuálně dosáhly nižší růst nájemného než ty menší a teda například dispozice 2+kk v průměru zdražila o 2060 Kč (12,3 %), dispozice 3+1 zdražila o 1941 Kč (8,3 %).

Naopak za pronájem bytu v Brně v oblíbené dispozici 2+kk si lidé připlatí jenom 479 Kč (3,3 %), za byt v rodinné dispozici 3+kk je to 2413 Kč (12,2 %). Ani v Ostravě nebo Olomouci si zájemci o vlastní bydlení budou muset spíš počkat, jelikož nájmy jsou pořád o polovinu levnější než současné splátky hypoték.

Vývoj cen nájemního bydlení je v současnosti ostře sledovaným segmentem trhu a panuje zde řada otázek a předpovědí. Podívejte se na podrobný vývoj cen nájemního bydlení v jednotlivých městech:

Tabulka 1: Ceny nájemního bydlení ve velkých městech za 3. čtvrtletí 2022 (v Kč)

Zdroj: Statistiky společnosti UlovDomov.cz na základě mediánů cen

Tabulka 2: Meziroční srovnání 3Q 2022 a 3Q 2021 (v Kč)

Zdroj: Statistiky společnosti UlovDomov.cz na základě mediánů cen

Sdílejte článek

Přečtěte si také