Už jste ochutnali oblíbenou pochoutku Američanů, kávu s marshmallows?
Měkké, přeslazené bonbony chutnají i našim dětem, ale Američané je povýšili i na oblíbenou pochoutku dospělých. Zkuste vhodit pár kousků marshmallows do kávy. Nejen, že ji příjemně osladí, ale ještě na kávě vytvoří jemnou pěnu.
Historie sladké cukrovinky
Napadlo by vás, že lepkavou hmotu, kterou celý dnešní svět zná pod názvem marshmallows, ochutnali už staří Egypťané, více než 2000 let př. N. l.? Byla to ibišková šťáva, smíchaná s ořechy a medem a dnešním bonbonům se jistě nepodobala, ale prapředek maršmelounů, jak cukrovince říkají i naše děti, už to byl.
Na západ od našich hranic
Především, Američané, ale i obyvatelé anglosaských zemí v Evropě, maršmelouny milují. Pojídají je jen tak, používají je jako součást sezonních ovocných špízů, přidávají do sladkých těst, zdobí jimi zmrzlinové poháry, ale také je opékají nad ohněm.
Káva nebo kakao s marshmallows
A samostatnou kategorii tvoří oblíbená káva, kakao nebo horká čokoláda s marshmallows. Říká se, že snídaně s maršmelouny zažene chuť na sladké a povzbudí náladu na celý den. Tak ji ochutnejte!
Připravte si horký nápoj, jak jste zvyklí, kávu, čokoládu nebo kakao a na hladinu položte několik kousků sladké cukrovinky. Vlivem vysoké teploty se maršmeloun začne rychle tavit a vytvoří nadýchanou pěnu, s jemně vanilkovou příchutí. Nápoj už nemusíte dále přislazovat, sladký bude i tak dost, ale pokud máte sladké obzvlášť rádi, zkuste experimentovat i s přídavkem ovocného sirupu nebo s mletou skořicí. A svátečně si můžete pro nás netradiční nápoj ozdobit i šlehanou smetanou a strouhanou čokoládou nebo práškovým kakaem.