15. října 2022 10:00
redakce Prima LivingPomazánky ze zeleniny z vlastní zahrádky: 5x rychle a zdravě
Z cukety, mrkve, červené řepy, dýně nebo hrášku. Vyzkoušejte super snadné zeleninové pomazánky, na které využijete úrodu z vlastní zahrady.
Udělej si chleba. No jo, ale s čím? Máslo, sýr, šunka… Také máte pocit, že je to dokola pořád to samé a chtělo by to změnu? Milujeme pomazánky, takže je to jasné. Ale co když se vám nechce do klasických receptů s taveňákem nebo majonézou? Vezměte sezonní zeleninu, třeba z vlastní zahrádky, a zkuste vykouzlit něco neobvyklého, rychlého, zdravého a hlavně dobrého. Máme pro vás několik tipů, jak na to:
Cuketová pomazánka
- 1 očištěná cuketa
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- pepř
- sůl
- nať z petrželky
- pár kapek citronové šťávy
Postup: Na olivovém oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou cibulku a česnek, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které jste nejdřív nechali okapat přebytečnou vodu, osolte, opepřete a nechte pár minut na pánvi. Nakonec rozmixujte, nechte vystydnout, přidejte zelenou petrželku a podle chuti citronovou šťávu.
Mrkvová pomazánka
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 1 čerstvý krémový sýr
- 2 lžíce bílého jogurtu
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- čerstvá pažitka
Postup: Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, přidejte nakrájenou cibulku, sýr a jogurt. Osolte, opepřete, přidejte šťávu z citronu a něco zeleného. Namažte na čerstvé nebo opečené bagetky
Hrášková pomazánka
- čerstvý nebo mražený hrášek
- pár kapek kvalitního olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- himálajská sůl s kořením Šangri-La, případně jiné koření dle vaší chuti nebo hrstka lístků čerstvé máty
Postup: Sáček povoleného mraženého hrášku prolijte vroucí vodou, nechte okapat a osušte, v sezoně použijte hrášek čerstvý. Přidejte na kousky nakrájený česnek a trochu kvalitního olivového oleje. Všechno rozmixujte a dochuťte kořením nebo nasekanými bylinkami. Můžete mazat na pečivo nebo použít jako dip k nakrájené zelenině.
Pomazánka z červené řepy a křenu
- 3 menší bulvy červené řepy
- velká vanička čerstvého sýru
- lžička čerstvého nebo naloženého křenu
- sůl nebo umeocet
- pepř
- pár lístku z řepy na dozdobení
Postup: Červenou řepu uvařte, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle nebo rozmixujte a počkejte, až úplně vychladne. Potom smíchejte s čerstvým sýrem a dochuťte křenem, pepřem, solí nebo umeoctem. Namažte na pečivo a dozdobte nasekanými lístky řepy – je velká škoda lístečky vyhazovat.
Dýňová pomazánka
- 1 dýně hokaido
- olivový olej
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- petrželová nať
Postup: Dýni omyjte, osušte, rozkrájejte na osminy a odstraňte semínka. Dejte na vymazaném pekáčku do středně vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Rozmačkejte, nechte vychladnout, přidejte vrchovatou lžíci olivového oleje, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Nakonec nezapomeňte přimíchat něco zeleného. Tato pomazánka je výborná na krajíčky čerstvého chleba. Náš tip: K rozmačkané dýni můžete zkusit přimíchat kousek nastrouhaného parmazánu.
Zdroj: https://fresh.iprima.cz/; https://www.az-recepty.cz/kr/zeleninove-pomazanky/