reklama

Pomazánky z vlastní zeleniny: 5x rychle a zdravě

bras
22. srpna 2016
Z cukety, mrkve, červené řepy, dýně nebo hrášku. Vyzkoušejte super snadné zeleninové pomazánky.
reklama

Udělej si chleba. No jo, ale s čím? Máslo, sýr, šunka, …Také máte pocit, že je to dokola pořád to samé a chtělo by to změnu? Milujeme pomazánky, takže je to jasné. Ale co když se vám nechce do klasických receptů s taveňákem nebo majonézou? Vezměte sezónní zeleninu, třeba z vlastní zahrádky, a zkuste vykouzlit něco neobvyklého, rychlého, zdravého a hlavně dobrého. Máme pro vás několik tipů, jak na to:

Cuketová

Budete potřebovat: 1 očištěnou cuketu, olivový olej, 2 stroužky česneku, 1 menší cibuli, pepř, sůl, nať petrželky, pár kapek citrónové šťávy

Postup: Na olivovém oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou cibulku a česnek, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které jste nejdřív nechali okapat přebytečnou vodu, osolte, opepřete a nechte pár minut na pánvi. Nakonec rozmixujte, nechte vystydnout, přidejte zelenou petrželku a podle chuti citrónovou šťávu.

Mrkvová

Budete potřebovat: 3 mrkve, 1 cibuli, 1 Lučinu, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citrónovou šťávu, čerstvou pažitku nebo lžíci Nori vloček

Postup: Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, přidejte nakrájenou cibulku, Lučinu a jogurt, osolte, opepřete, přidejte šťávu z citrónu a něco zeleného. Namažte na čerstvé nebo opečené bagetky

Hrášková

Budete potřebovat: čerstvý nebo mražený hrášek, pár kapek kvalitního olivového oleje, 2 stroužky česneku, himálajskou sůl s kořením Šangri-La, případně jiné koření dle vaší chuti nebo hrstku lístků čerstvé máty.

Postup: Sáček povoleného mraženého hrášku prolijte vroucí vodou, nechte okapat a osušte, v sezóně použijte hrášek čerstvý. Přidejte na kousky nakrájený česnek a trochu kvalitního olivového oleje. Všechno rozmixujte a dochuťte kořením nebo nasekanými bylinkami. Můžete mazat na pečivo nebo použít jako dip k nakrájené zelenině.

Z červené řepy a křenu

Budete potřebovat: 3 menší bulvy červené řepy, velkou Lučinu, lžičku čerstvého nebo naloženého křenu, sůl nebo umeocet, pepř, pár lístku z řepy na dozdobení

Postup: Červenou řepu uvařte, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle nebo rozmixujte a počkejte, až úplně vychladne. Potom smíchejte s Lučinou a dochuťte křenem, pepřem, solí nebo umeoctem. Namažte na pečivo a dozdobte nasekanými lístky řepy – je velká škoda lístečky vyhazovat.

Dýňová

Budete potřebovat: dýni Hokkaido, olivový olej, sůl, pepř, citrónovou šťávu a petrželovou nať

Postup: Dýni omyjte, osušte, rozkrájejte na osminy a odstraňte semínka. Dejte na vymazaném pekáčku do středně vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Rozmačkejte, nechte vychladnout, přidejte vrchovatou lžíci olivového oleje, sůl, pepř a citrónovou šťávu dle chuti. Nakonec nezapomeňte přimíchat něco zeleného. Tato pomazánka je výborná na krajíčky čerstvého chleba. Náš tip: K rozmačkané dýni můžete zkusit přimíchat kousek nastrouhaného parmazánu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama