Kuchyně

15. října 2022 10:00

redakce Prima Living

Pomazánky ze zeleniny z vlastní zahrádky: 5x rychle a zdravě

Z cukety, mrkve, červené řepy, dýně nebo hrášku. Vyzkoušejte super snadné zeleninové pomazánky, na které využijete úrodu z vlastní zahrady.

Udělej si chleba. No jo, ale s čím? Máslo, sýr, šunka… Také máte pocit, že je to dokola pořád to samé a chtělo by to změnu? Milujeme pomazánky, takže je to jasné. Ale co když se vám nechce do klasických receptů s taveňákem nebo majonézou? Vezměte sezonní zeleninu, třeba z vlastní zahrádky, a zkuste vykouzlit něco neobvyklého, rychlého, zdravého a hlavně dobrého. Máme pro vás několik tipů, jak na to:

Cuketová pomazánka

  • 1 očištěná cuketa
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • pepř
  • sůl
  • nať z petrželky
  • pár kapek citronové šťávy

Postup: Na olivovém oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou cibulku a česnek, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které jste nejdřív nechali okapat přebytečnou vodu, osolte, opepřete a nechte pár minut na pánvi. Nakonec rozmixujte, nechte vystydnout, přidejte zelenou petrželku a podle chuti citronovou šťávu.

Mrkvová pomazánka

  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 čerstvý krémový sýr
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • čerstvá pažitka

Postup: Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, přidejte nakrájenou cibulku, sýr a jogurt. Osolte, opepřete, přidejte šťávu z citronu a něco zeleného. Namažte na čerstvé nebo opečené bagetky

Hrášková pomazánka

  • čerstvý nebo mražený hrášek
  • pár kapek kvalitního olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • himálajská sůl s kořením Šangri-La, případně jiné koření dle vaší chuti nebo hrstka lístků čerstvé máty

Postup: Sáček povoleného mraženého hrášku prolijte vroucí vodou, nechte okapat a osušte, v sezoně použijte hrášek čerstvý. Přidejte na kousky nakrájený česnek a trochu kvalitního olivového oleje. Všechno rozmixujte a dochuťte kořením nebo nasekanými bylinkami. Můžete mazat na pečivo nebo použít jako dip k nakrájené zelenině.

Pomazánka z červené řepy a křenu

  • 3 menší bulvy červené řepy
  • velká vanička čerstvého sýru
  • lžička čerstvého nebo naloženého křenu
  • sůl nebo umeocet
  • pepř
  • pár lístku z řepy na dozdobení

Postup: Červenou řepu uvařte, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle nebo rozmixujte a počkejte, až úplně vychladne. Potom smíchejte s čerstvým sýrem a dochuťte křenem, pepřem, solí nebo umeoctem. Namažte na pečivo a dozdobte nasekanými lístky řepy – je velká škoda lístečky vyhazovat.

Dýňová pomazánka

  • 1 dýně hokaido
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • petrželová nať

Postup: Dýni omyjte, osušte, rozkrájejte na osminy a odstraňte semínka. Dejte na vymazaném pekáčku do středně vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Rozmačkejte, nechte vychladnout, přidejte vrchovatou lžíci olivového oleje, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Nakonec nezapomeňte přimíchat něco zeleného. Tato pomazánka je výborná na krajíčky čerstvého chleba. Náš tip: K rozmačkané dýni můžete zkusit přimíchat kousek nastrouhaného parmazánu.

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/; https://www.az-recepty.cz/kr/zeleninove-pomazanky/


Přečtěte si také