22. února 2016 05:10
Klára Beščecová6 druhů ovoce a zeleniny, které mají nejvíc vitamínu C
6 druhů ovoce a zeleniny, které mají nejvíc vitamínu C
Vitamín C nebo také kyselina askorbová patří klátkám, které kživotu prostě potřebujeme. Je to důležitý antioxidant, který zlepšuje soustředění a navozuje dobrou náladu. Upínáme se kněmu hlavně ve chvílích, kdy cítíme, že je naše tělo ohroženo nastupující virózou. Někdo se vyzbrojí tubou vitamínového preparátu zlékárny, jiný zaplní nákupní koš citrony a pomeranči. Jenže pilulky a citrusové plody nejsou zdaleka jedinými a nejlepšími zdroji vitamínu C. Vnásledujícím přehledu najdete ovoce a zeleninu, které jsou na tom scéčkem daleko lépe. Jejich pravidelnou konzumací můžete předejít únavě, bolesti svalů nebo krvácení zdásní, což jsou právě klasické projevy jeho nedostatku. Jeho doporučená denní dávka je 80 mg, ale předávkování vitamínem C se obávat nemusíte. Je rozpustný ve vodě, takže jeho přebytek tělo vylučuje močí.
(bras)
Šípky
Vitamin C - Obrázek 1 Zdroj: Thinkstockphotos
Naše prababičky se pravidelně během září a října vydávaly na sběr šípků. Věděly moc dobře, že také díky pití šípkového čaje se ony i jejich blízcí udrží přes zimu vkondici. Pokud máte dojem, že by na tom něco mohlo být, zkuste si ještě před nástupem prvních mrazíků šípky nasbírat a nasušit. Rozdrcené šípky nevařte, ale nechte je přes noc namočené ve studené vodě a ráno výluh pouze přihřejte a přeceďte nejlépe přes filtrační papír. Vyzkoušet můžete i šípkovou marmeládu. Ve 100 g šípků je více než 400 mg vitamínu C. Kromě něj šípky obsahují i karoten, vitamín B, třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, cukr a slizové látky.
Černý rybíz
Vitamin C - Obrázek 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Ve 100 gramechčerstvě natrhaného černého rybízu je až 200 mg vitamínu C. Někteří odborníci na výživu doporučují běžně prodávané rybízové šťávy nebo džusy svyšším podílem ovocné složky jako nejdostupnější zdroj vitamínu C při nastupující viróze. Ti, kteří už vlétě mysleli na chladné dny bez sluníčka, zpracovali černý rybíz tak, aby si vitamínu C zachoval co nejvíce. Ideální je například nevařená marmeláda nebo sirup, případně zamražené bobulky. Kromě vitamínu C obsahuje černý rybíz ještě rutin, vitamíny skupiny B, vitamín A nebo vápník a železo.
Červená paprika
Vitamin C - Obrázek 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Papriky jsou dalším zaručeným zdrojem vitamínu C. A nejlepší jsou ty červené, obsahují totiž až 190 mg vitamínu C ve 100 gramech své hmotnosti, což je vlastně více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Pokud máte možnost, dávejte přednost paprikám od ověřených domácích pěstitelů a dopřávejte si je hlavně syrové vsalátech nebo jako zdravý doplněk kpečivu. Jejich vhodnou tepelnou úpravou je pečení, zapékání, grilování nebo dušení. Kromě vitamínu C červené papriky obsahují například betakaroten, který zpomaluje proces stárnutí.
Kiwi
Vitamin C - Obrázek 4 Zdroj: Thinkstockphotos
Po černém rybízu další druh ovoce, který obsahem vitamínu C předčí pomeranče a citrony. 100 g kiwi obsahuje až 90 mg vitamínu C. Roste na popínavých stromcích, původně pochází zČíny a vypadá jako hnědé chlupaté vajíčko. Nejčastěji ho konzumujeme včerstvém stavu, většinou bez slupky, ale i tu je možno po umytí požít. Běžné je plody rozkrojit a vydlabat lžičkou nebo slupku oloupat škrabkou. Vkuchyni je kiwi oblíbenou součástí salátů nebo sladkých dezertů. Dopřávejte si kiwi pravidelně, látky vněm obsažené podporují mimo jiné látkovou výměnu, zpevňují cévy a zlepšují zrak. Při nákupu plody vybírejte pohmatem, neměly by být ani příliš tvrdé, ani příliš měkké.
Brokolice
Vitamin C - Obrázek 5 Zdroj: Thinkstockphotos
Tato zelená příbuzná květáku obsahuje zhruba stejné množství vitamínu C jako kiwi. Pochází ze Středomoří a v řadě našich kuchyní skutečně zdomácněla. Výborná je do polévek, salátů, zapékaných pokrmů nebo jako lehká příloha kbramborové kaši či pečeným bramborám. Pokud se nechcete ochudit o poklady, které tato zelenina obsahuje, chroupejte ji syrovou nebo zvolte přípravu vpáře. Brokolice kromě vitamínu C obsahuje i betakaroten, vitamín E, kyselinu listovou a železo. Její pravidelnou konzumací prospějete svému srdci, svalům i nervům.
A jak je na tom citron?
Vitamin C - Obrázek 6 Zdroj: Thinkstockphotos
Kromě už zmíněné pětice expertů na vitamín C můžeme doporučit také konzumaci kustovnice čínské, rakytníku, růžičkové kapusty, zelených a červených chilli papriček, jahod, petrželové a celerové nati nebo křenu. Ani snimi nesáhnete vedle, pokud si budete chtít hlídat dostatečný příjem vitamínu C. Všechny tyto potraviny jsou na tom scéčkem kupodivu lépe než citrony nebo pomeranče. Tak například 100 g růžičkové kapusty obsahuje až 80 mg vitamínu C, zatímco stejné množství pomeranče nebo citronu pouze 50 mg. Takže až budete mít ten známý a neblahý pocit, že na vás něco leze, nespoléhejte jenom na citrusy.