Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Jak pěstovat amarant na mouku

Staří Aztéci, Inkové a Mayové nazývali tuto základní plodinu svatým zrnem. Pro nás je skvělá v tom, že neobsahuje lepek.
Vydáno: 05.10.2014
Laskavec jedlý poskytuje bezlepkovou mouku

Amarant (znamená nesmrtelný) má svůj původ v tropickém pásmu Ameriky a Asie. Většinou roste planě, u nás je znám hlavně jako okrasná rostlina s nádhernými červenými květy, které se říká laskavec. Laskavec neboli amarant není žádnou novinkou, rostlina u nás jen na čas upadla v zapomenutí. Naštěstí se však díky svým vlastnostem v posledních letech znovu prosazuje.

Jen několik málo druhů amarantu se pěstuje pro sklizeň. Jde o rostliny, které se užitím podobají klasickým užitkovým travám, ale zároveň mají i řadu odlišností. „Užitek z hlediska potravy poskytují dvojí – semeny a chutným jedlým podílem listové části,“ tvrdí Jiří Jelínek z Technické univerzity v Liberci, který se využitím této rostliny zabývá. Když si tento odborný výrok přeložíme do češtiny, znamená to, že na jídlo se hodí jak jeho zrno, tak i části listů.

Jak ho pěstovat?

Laskavec jedlý roste velmi rychle
Laskavec jedlý roste velmi rychle
Archiv Marty Pawlicové

Velká přednost amarantu je jeho mimořádná odolnost vůči extrémním klimatickým podmínkám, zejména suchu, a nenáročnost na kvalitu půdy. „Amarant vyžaduje k pěstování nezaplevelené pozemky, lehké až střední půdy, které jsou písčitohlinité až lehčí hlinité,“ říká Jiří Jelínek. Dále také požaduje přímé slunce. Nesnáší zamokřenou půdu. Roste velice rychle. Amarant netrpí chorobami ani škůdci, potřebuje pouze dvakrát ročně přihnojit.

Amarant je skvělý pro lidi, kteří mají alergii na lepek, protože tuto látku neobsahuje.Chcete-li si sami vypěstovat amarant jedlý, semena lze zakoupit v zahradnických prodejnách nebo na internetu. Jeho pěstování je jednoduché. Vysejete ho v dubnu, začne kvést v červenci a dozrává na přelomu září a října. Semena se z rostliny vyklepou, statná rostlina dá až 2 kg semen. Ty se musí ve stínu usušit. Pak se z nich mletím (jde to i na elektrickém robotu nebo tříštivém kávovém mlýnku) udělá mouka. Tu skladujeme na suchém místě, nejlépe uzavřenou v ochranném obalu, aby ji nenapadly moli. Kvalitní amarantovou mouku z domácího pěstování lze dostat také v prodejnách zdravé výživy. V České republice můžeme amarant koupit ve formě obilniny, mouky nebo tablet.

Amarantové zrno je čočkovitého tvaru a má velmi malé rozměry, v průměru 1 až 1,5 mm.

Chcete zpomalit stárnutí? Objevte a vypěstujte si amarantový olej

Proč je amarantové zrno tak skvělé

Zajímá vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.Amarantové zrno je čočkovitého tvaru a má velmi malé rozměry, v průměru 1 až 1,5 mm. Pod tuhou slupkou je stočen klíček, který obkružuje škrob. Tato pseudoobilnina má mimořádně vysoký obsah bílkoviny, která neobsahuje lepek. Zrno má hodnotný tuk složený  z více než dvou třetin z nenasycených mastných kyselin. Dále se v něm nacházejí vápník, hořčík, železo a vitaminy řady B, C a E.

V bílkovině zrna amarantu jsou ve vyšší míře zastoupeny i pro lidský organismus nezbytné esenciální aminokyseliny, jež si naše tělo nedokáže vyrobit, přestože jsou pro jeho vývoj nezbytné. Obsahuje také lyzin, leucin, isoleucin a tryptofan. U amarantu je jejich obsah několikrát vyšší než u ostatních známých bílkovin.

V posledních stoletích stále stoupá počet obyvatel naší planety a současně hladem a podvýživou trpí 800 milionů lidí. Proto se stále více hledají nové zdroje a způsoby výroby zemědělských komodit, které by ovlivnily současný nepříznivý výživový trend. Hledají se cesty, jak zvýšit dodávku kvalitních obilovin bohatých na nenasycené tuky, vlákninu, minerály a vitamíny. Právě z těchto důvodů byl znovu objeven amarant. Sklizeň zrna je možná podle klimatu až třikrát ročně.

Dar bohů

Amarant je odpradávna spojován s indiány. První zmínky o jeho pěstování v oblasti Jižní Ameriky pocházející z období 4000 let před naším letopočtem. Sklizeň amarantu byla pro indiány slavností, na které se podílely celé vesnice. Aztékové mu dokonce přisuzovali mystické vlastnosti a věřili ve schopnost jeho semen posílit lidskou sílu. Uctívali ho jako dar bohů a nazývali jej nesmrtelným. Byl oblíbenou plodinou pro svůj dvojí užitek. Ze zrna se připravovala mouka a listy se jedly jako salát nebo se upravovaly na způsob špenátu. Ženy k rozdrceným semenům přidávaly měď a lidskou krev a ze vzniklého těsta pak pekly placky ve tvaru ptáků či hadů, jež se pak jedly při náboženských obřadech pro povzbuzení víry a síly. Křesťanští misionáři následně po svém příchodu spálili všechen amarant, protože ho považovali za součást pohanských praktik. Tehdejší křesťané nařídili useknout ruce každému, u koho by se našlo semínko amarantu. Tak bylo pěstování amarantu v Americe až na odlehlá místa téměř zapomenuto.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Amaranthus hypochondriacus PYGMY TORCH

Květiny našich babiček zažívají renesanci – nesmrtelný laskavec

Gerbery

Aby gerbery dlouho vydržely ve váze, potřebují savo

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama