Bydlení

15. června 2024 23:44

Komerční sdělení

Zvolte svůj styl koupelny. A přizpůsobte mu každou maličkost

Při zařizování nového bydlení si zákonitě musíte položit otázku: jaký zvolit styl? Určitý designový směr byste měli nastavit každé místnosti.

Lidé si obzvláště dají záležet se zařizováním ložnice a obývacího pokoje – přece jen, je to místnost, kde trávíte nejvíce času s návštěvami. Hodně se poslední dobou mluví o stylu kuchyně. Trochu v pozadí je koupelna, ale my rozhodně doporučujeme ji nezanedbávat. Ač má převážně praktickou funkci, je koupelna zároveň místo, kde vyhledáváte odpočinek, relaxaci. Až se ponoříte do horké koupele a vaše oči začnou přejíždět po místnosti, měly by nacházet uspokojení z toho, jak skvěle a stylově jste si to zařídili.

Dnes si představíme několik oblíbených koupelnových stylů. Nikde není psáno, že je nutné se jich striktně držet. Ale třeba v jejich popisu najdete inspiraci pro váš jedinečný styl.

Industriální styl

Industriální styl je surový, nacházející dokonalost v nedokonalosti. Charakterizuje jej zejména černá barva, případně odstíny tmavé a hnědé. Zvláště se hodí do koupelny s cihlovým obkladem, ale lze jej použít také do koupelny s bílými zdmi.

Pro industriální styl je totiž typický také kontrast bílé a černé. Industriální styl si vzal inspiraci z prostředí továrních hal a průmyslových komplexů, takže si představíme klikatící se potrubí. Přiznané potrubí je tedy pro industriálně koncipovanou koupelnu jedině plus.

Obecně zde platí důraz na lineární prvky před plošnými. Umyvadlová, sprchová nebo vanová baterie by proto měla být spíše dlouhá a štíhlá. Jako koupelnový nábytek se hodí skříňky z masivního dřeva s výraznými kovovými prvky.

Přírodní styl

U koupelen v přírodním stylu si samozřejmě představíme výrazné zapojení pokojových rostlin a důraz na využití dřeva. Dřevěné parkety nebo dlažba s imitací dřeva, dřevěný koupelnový nábytek, doplňky z bambusu, to vše jsou sázky na jistotu. Aby koupelna v přírodním stylu fungovala jako celek, doporučujeme vsadit na odstíny šedé, bílé a hnědé. Jsou to klidné barvy, které vizuálně neruší.

Vybavení, tedy vana, sprcha, nebo sprchová či vanová baterie, volíme spíše zaoblené než hranaté. Příhodné je zapojení vintage prvků, takže na ručníky poslouží proutěný košík, na kosmetiku starší dřevěná krabička.

Filigránský styl

Pod tímto stylem rozumíme bohatě dekorativní a pestrý. Někdo to pojme více stylem retro a využije starý typ kohoutkových baterií a zrcadlo s bohatě zdobeným rámem, jiný najde inspiraci ve venkovském stylu à la provence. Žádný přístup není špatný. K filigránskému stylu se bude hodit umyvadlo na desku. Nemusíte se držet klasické bílé, dají se sehnat umyvadlové mísy bohatě a barevně zdobené. Také doplňky mohou hrát barvami a být zajímavě tvarované. V případě filigránského stylu jde o to, aby to byla „pastva pro oči“. Aby pravidelný host ve vaší domácnosti měl i při páté, šesté návštěvě co objevovat.

Minimalistický styl

Pravým opakem je minimalistická koupelna, která se řídí zlatým pravidlem: méně je někdy více. Důraz je kladen na vzdušnost a na prostor. Koupelně musí vládnout bílá a šedá, což jsou ostatně barvy, které opticky prostor zvětšují.

Měli byste se držet jednotných tvarů. Je jedno, jestli vsadíte na čtverce, obdélníky nebo elipsy, podle tohoto principu by ale mělo být voleno vše v koupelně včetně doplňků. Takže například, když zvolíte tvar obdélníku, pořiďte spíše hranatou vanu a umyvadlo, hranatou sprchovou a vanovou baterii a koupelnový žebřík s hranatými tvary.

Základem minimalismu je omezit věci v koupelně na ty důležité (nebo alespoň navodit tento dojem). Vizuálně rušivé předměty musí být umístěny do pozadí. Zdálo by se, že jde o noční můru pro požitkáře, kteří rádi v koupelně tráví více času a kteří logicky potřebují hodně kosmetiky, šamponů, mýdel a koupelových solí. Není to pravda. Mýdlo a šampon uschovejte do elegantních výdejníků na mýdlo, kosmetické předměty s křiklavě barevnými etiketami umístěte do koupelnové skříňky.

Přepychový styl

Přepychový styl vyžaduje větší počáteční investici, ale pokud si potrpíte na pocit komfortu, určitě nebudete zklamáni.

Přepychový styl nejlépe navodíte správně zvoleným umyvadlem na desku, krásným koupelnovým nábytkem a opravdu pohodlnou vanou. Nejlépe se hodí volně stojící vana, která by neměla být umístěná někde v rohu, ale právě naopak, ve středu místnosti. K ní pak logicky přísluší volně stojící vanová baterie.

Milovníkům sprch doporučujeme moderní hydromasážní sprchové panely. Umyvadlovou baterii můžete volit elektronickou bezdotykovou. Když máte ještě vyhřívanou podlahu a příhodně zvolené doplňky, pak máte prakticky vyhráno.


Přečtěte si také