Bydlení

12. dubna 2015 06:00

Markéta Zídková

10 druhů zeleniny, které můžete jíst a pěstovat pořád dokola

10 druhů zeleniny, které můžete jíst a pěstovat pořád dokola

Zeleninové perpetum mobile. Bez některých druhů zeleniny se našinec v kuchyni neobejde, jiné jsou drahé a další se prodávají jen vzácně. Naštěstí je ale lze pěstovat doma a to rovnou z odřezků snědené zeleniny. Ty byste vyhodili, když je ale dáte do vody či zasadíte, získáte mladé lístky, výhonky, někdy i celou zeleninu. Tu pak můžete využít v salátech a dalších pokrmech. Podívejte se, jak který druh zeleniny znovu pěstovat.

(dah)

Zeleninové perpetum mobile. Bez některých druhů zeleniny se našinec v kuchyni neobejde, jiné jsou drahé a další se prodávají jen vzácně. Naštěstí je ale lze pěstovat doma a to rovnou z odřezků snědené zeleniny. Ty byste vyhodili, když je ale dáte do vody či zasadíte, získáte mladé lístky, výhonky, někdy i celou zeleninu. Tu pak můžete využít v salátech a dalších pokrmech. Podívejte se, jak který druh zeleniny znovu pěstovat.

(dah)

Česnek

Zelené špičky rašící z česneku by do jídla byly nepoužitelné, jsou moc hořké. Pokud už stroužky nejde použít, dejte je do sklenice s trochou vody a nechte nať povyrůst – pak už bude poživatelná.

Mrkev

I z konců mrkve, které obvykle vyhazujete, může rašit čerstvá nať vhodná do salátů.

Bazalka

Odstřižené lístky s delší stopkou ve vodě na přímém slunci pustí kořeny. Až se tak stane, přesaďte je do květináče.

Šalotky

Šalotková nať vyroste během pěti dnů i ze zbytků.

Římský salát

Odříznutý vršek položte do misky s trochou vody. Za 2 týdny se objeví nové listy, které za 3 až 4 týdny dosáhnou plné velikosti.

Bok Choy

Podobá se čínskému zelí, jde ale o specifický druh. Je více otevřené, s tmavě zelenými kapustovitými listy. Zato řepíky jsou křehké, tlusté a bílé. Postupujte stejně jako s římským salátem.

Cibule

Spodní část s kořeny položte na vlhkou zeminu a vyrostou nové cibule.

Zázvor

Vyžaduje podobné podmínky jako cibule, jen roste celou věčnost. Větší kořen očekávajte nejdříve za 8 měsíců.

Žampióny

Než experimentovat s odřezky, které by pravděpodobně shnily, pěstujte žampiony z koupeného substrátu. Potřebují vlhko a v noci spíše chladno.

Celer

Celerovou nať vypěstujete klasicky ze svrchního odřezku celeru.

Sdílejte článek
Štítky kuchyně zelenina salát pokrm římský salát

Přečtěte si také