Vánoce

26. listopadu 2021 07:00

Lenka Valjentová

Provoňte si domov adventním potpourri. Připravíte ho v hrnci z koření i jehličí

Tradiční vůní českých Vánoc je především purpura. Ale co zkusit domácí potpourri v hrnci z koření a jehličnanů, které svým aroma provoní a osvěží vzduch. Máme pro vás dva inspirativní recepty, jak potpourri v hrnci jednoduše připravit a využít tak zbylé vánoční koření z pečení cukroví a větvičky z vánočních dekorací.

Na domácí potpourri v hrnci použijte zbytky z výroby adventního věnce, vánočních dekorací nebo cukroví, především čerstvé jehličnany a vánoční koření. Báječně tak zužitkujete přebytky, kterým ještě dáte nový život.

Základem je vánoční koření

Domácí adventní potpourri je podobné vánoční purpuře, krásně provoní byt a díky svátečnímu aroma je předzvěstí přicházejících Vánoc. Suroviny na domácí potpourri vybírejte tak, aby vám jejich vůně byla příjemná a aby k sobě ladily, ale i v tom přídě platí, že všeho s mírou. Využít přitom můžete ještě i léčivé vlastnosti koření, bylin, ovoce a jehličnanů.

Adventní domácí potpourri v hrnci

Suroviny

Příprava

Všechny suroviny dejte dohromady, koření můžete přidat nebo ubrat podle toho, co vám nejvíc voní. Můžete také použít kousek jablka nebo pomerančovou kůru a do nich zapíchat hřebíčky. Hotovou směs dejte do kastrůlku, zalijte vodou, zahřejte a nechte probublávat. Nezapomeňte vodu doplňovat, postupně se bude vypařovat. Směs můžete zabalit do pytlíčku a dát někomu, koho máte rádi, jako dárek třeba k Mikuláši.

Adventní potpourri s levandulí

Suroviny

  • 3 celé skořice
  • 3–4 badyány
  • 1 lžíce hřebíčku
  • hrst sušené levandule
  • esenciální olej (například 10 kapek smrkového oleje a 5 kapek borovicového nebo 10 kapek pomerančového a 5 kapkami citronového)

Příprava

Do hrnce nalijte dva hrnky vody, přidejte koření a při mírné teplotě zahřívejte. Pak nakapejte vybraný esenciální olej, zakryjte utěrkou a nechte probublávat. Když se voda odpaří, dolijte další. Voda musí být neustále horká, aby se esence vypařovaly do vzduchu.

Jak vůně pomáhají

  • Jehličnany (jedle, smrk, borovice, cedr, cypřiš atd.) a esenciální oleje z nich kromě pěkné vůně lesa (vánočního stromečku) nabízejí také pomoc při kašli a rýmě, protože uvolňují dýchací cesty a taky pozitivně působí na náladu a uklidňují.
  • Vánoční koření (skořice, hřebíček, vanilka, badyán, muškátový květ i ořech, anýz, jalovec, bobkový list atd.) má obecně antiseptické účinky, prohřívá a posiluje, zlepšuje náladu, snižuje napětí a stres, pomáhají při nachlazení i špatném trávení.
  • Citrusové éterické oleje (citron, pomeranč či mandarinka) i samotné ovoce osvěžují a pročišťují vzduch, harmonizují psychiku, tiší bolesti hlavy a uvolňují, pomáhají lepšímu trávení.


Přečtěte si také