25. března 2015 05:24
Markéta ZídkováChcete, aby brokolice chutnala jako čokoláda? Vyzkoušejte aromavidličku
Objevte novou dimenzi jídla.
Chtěli byste jíst brokolici, zatímco váš nos vám bude říkat, že jsou to čerstvé jahody? Nebo snad žvýkat olivy, zatímco by se vám do nosu linula vůně vanilky? Nebo milujete vůni čokolády, ale kvůli postavě se této sladkosti vyhýbáte obloukem? V tom případě pro vás máme tip. Na trhu se objevila aromavidlička, která může oklamat vaše chuťové buňky nebo naopak zážitek z nějakého jídla umocnit.
Aromavidlička je součástí trendu molekulární gastronomie, který spojuje chemické a fyzikální poznatky se znalostmi o přípravě pokrmů. Na molekulární kuchyni můžete narazit i v českých restauracích, doma si však tento kulinářský trend dopřeje málokdo. Pro běžné domácí kuchaře je prostě moc složitý. S touto speciální vidličkou však může k molekulární gastronomii přičichnout každý.
Jak aromavidlička funguje?
Na difúzní papírek se nakape vybraná vůně, a poté se papírek vloží do speciálního otvoru ve vidličce. Ten se nachází těsně pod hranami, které slouží k nabírání jídla. Pak už jen stačí jíst a čichat. Při běžné konzumaci jídla je člověk omezen na pět základních vůní, které rozpoznají jeho chuťové pohárky. Se silnou vůni však dochází ke zdokonalenému vnímání chuti, chuťové vjemy se znásobí. Jídlo chutná mnohem intenzivněji, a to přesto, že je vůně výrazně odlišná od podávaného jídla. Na výběr je například aroma skořice, jahody, bazalky, liči či barbecue. Celkově je těchto aromatických lahviček, z nichž se do vidličky dávkuje aroma malým dávkovačem po kapkách, jednadvacet.
Jednotlivé skupiny potravin
V závislosti na kombinování vůní a jídla na vidličce může být výsledek skvělý, nádherně divný, ale i hluboce znepokojující. „Vyzkoušela jsem aromavidličku, abych zmátla své tělo, a snědla brokolici, kterou normálně nejím. Brokolice sice nechutnala jako sladkost s příchutí jahod, ale chutnala méně jako brokolice,“ svěřila se se svými zkušenostmi americká blogerka Xojane.
Podle ní ale těžko přinutíte někoho, kdo nějaké jídlo nejí, aby ho ochutnal jen proto, že voní jinak. Děti, které nesnášejí zeleninu, ji těžko začnou milovat jen proto, že voní jako čokoláda.
Co tedy můžete s aromavidličkami vyzkoušet? Zvýrazníte přirozenou chuť a vůni nějakého jídla přidáním stejného aroma. Tak třeba jahody prodávané v zimě, tedy téměř bez vůně a chuti, budou cítit jako jahody v létě – šťavnatě a sladce. Můžete si nějaké jídlo obohatit, třeba na obyčejné brambory přidat chuť sýra. Zkuste zmást své smysly jako blogerka Xojane.
Aromavidličku mohou vyzkoušet i lidé, kteří si mysleli, že se musí některých jídel nadobro vzdát kvůli svým potravinovým alergiím. Takže, pokud jste alergičtí na ořechy, ale máte chuť na mandli, tohle je vaše šance. Budete si ale muset připlatit, sada Aroma R-Evolution se prodává za téměř 60 dolarů. Obsahuje čtyři vidličky, 50 difúzních papírků a 21 vůní.
(kor)
Mohlo by vás zajímat: