Zlaté mléko z kurkumy pomáhá při nachlazení. Jak ho připravit doma?

Zlaté mléko z kurkumy, tradiční indický nápoj, přichází ke slovu za sychravého počasí. Posiluje imunitu a zmírňuje příznaky nachlazení. Recept na zlaté mléko je jednoduchý, určitě ho vyzkoušejte!

Základní ingrediencí zlatého mléka je kurkuma, zdužnatělé oddenky kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkumě se někdy říká také indický šafrán, zlaté koření nebo žlutý zázvor. Mezi její hlavní charakteristiky patří zemitá pepřová vůně, ostrá, mírně nahořklá chuť a zlatavě oranžová barva. Oblíbená je hlavně v Asii, ať jako koření, barvivo a konzervant, tak jako lék. Kurkuma je hlavní součástí koření kari.

Tradiční indický nápoj

Zlaté kurkumové mléko je tradiční indický nápoj. Připravuje se zahříváním kravského nebo rostlinného mléka s kurkumou a dalším kořením (např. skořicí, kardamomem, černým pepřem a zázvorem), které ještě umocní léčivé vlastnosti kurkumy.

  • „Zlaté mléko je nápoj zvláště dobrý v období zvýšeného výskytu chorob z nachlazení a chřipek, kdy pomůže přirozeně posílit imunitní systém a poslouží jako dobrý lék – zmírňuje totiž kašel i bolesti v krku a hlavy,“ doporučuje  bylinkář Martin Kolár.

Nenechte si ujít: Zlatá kurkuma je úžasné koření, ale také přírodní lék. Vypěstujte si ji doma!

Recept na zlaté mléko

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané nebo 1/2 lžíce mleté kurkumy

  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky sušeného (pomáhá trávení a zvýrazní chuť)

  • 250 ml mléka (kravské, kokosové, mandlové)

  • 1/2 lžičky mleté skořice (zahřívací koření)

  • špetka mletého černého pepře (pro zvýšení vstřebávání kurkumy, v pepři obsažený piperin mnohonásobně zvyšuje účinky kurkuminů)

  • 1 lžička medu na oslazení

  • 1 lžička kokosového oleje nebo másla, nejlépe ghí (pomáhá tělu absorbovat kurkumu)

Příprava

Mléko pomalu zahřejeme, když je teplé, přidáme do něj koření, promícháme a necháme asi minutu probublávat. Nesmí se vařit! Sejmeme, vmícháme tuk a necháme přikryté krátce odstát. Pokud v nápoji nechceme kousky čerstvého zázvoru a kurkumy, tekutinu scedíme. Osladíme medem. Pijeme teplé.

Můžeme posypat mletou skořicí a pepřem, i kajenským (chilli), ozdobit badyánem a celou skořicí.

Užívání

Zlaté kurkumové mléko pijeme preventivně jednou denně, při propuknutí choroby na zmírnění příznaků dvakrát až třikrát denně. Hrnek žlutého nápoje si dopřejeme před spaním na uklidnění.

Připravte si zlatou pastu z kurkumy

Ingredience

  • 1/4 lžičky černého pepře

  • 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru

  • 1 a 1/2 lžičky skořice

  • 1 lžička

  • kardamomu 1/4 lžičky soli

  • 1/2 šálku kurkumy

  • 1/2 šálku kokosového oleje

Příprava

V misce smícháme pepř, zázvor, skořici, kardamom a sůl. Kurkumu zalijeme šálkem vody a za stálého míchání krátce povaříme, podle potřeby přidáme vodu. Přidáme další koření a při mírné teplotě mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří pasta. Sejmeme a vmícháme kokosový olej. Když je pasta hladká, dáme ji do sklenice a necháme vychladnout. Směs bude při chladnutí více houstnout. Po úplném vychladnutí uzavřeme. V lednici vydrží až 3 týdny.

Užívání

Na přípravu zlatého mléka pak jednoduše vmícháme 1 lžíci kurkumové pasty do šálku teplého mléka.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár; primanapady.cz; cs.wikipedia.org; healthychristianhome.com


Přečtěte si také