Zázračné zlaté mléko z kurkumy pomáhá při nachlazení. Připravte si ho doma
Zlaté mléko z kurkumy je tradiční indický nápoj, který je stále oblíbenější i u nás. Nejčastěji si na kurkumové mléko vzpomeneme v době zvýšeného výskytu chorob z nachlazení a za sychravého počasí. Recept na zlaté mléko je jednoduchý a určitě ho vyzkoušejte, teď je ten pravý čas!
Základní ingrediencí zlatého mléka je kurkuma se specifickou vůní a pikantní, míně nahořklou chutí. Kurkuma je hlavní součástí koření kari. Oblíbená je hlavně v Asii, ať jako koření, barvivo a konzervant, tak jako lék.
Základní ingrediencí zlatého mléka je kurkuma se specifickou vůní a pikantní, míně nahořklou chutí. Zdroj: iStock
Tradiční indický nápoj
Zlaté kurkumové mléko je tradiční indický nápoj. Připravuje se zahříváním mléka kravského nebo rostlinného mléka s kurkumou a dalším kořením (např. skořice, kardamom, černý pepř a zázvor), které ještě umocní léčivé vlastnosti kurkumy.
„Zlaté mléko je nápoj zvláště dobrý v období zvýšeného výskytu chorob z nachlazení a chřipek, kdy pomůže přirozeně posílit imunitní systému a poslouží jako dobrý lék – zmírňuje totiž kašel i bolesti v krku a hlavy,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár.
Jak připravit zlaté mléko
Ingredience
- 1 lžíce čerstvě nastrouhané nebo 1/2 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky sušeného (pomáhá trávení a zvýrazní chuť)
- 250 ml mléka (kravské, kokosové, mandlové)
- 1/2 lžičky mleté skořice (zahřívací koření)
- špetka mletého černého pepře (pro zvýšení vstřebávání kurkumy, v pepři obsažený piperin mnohonásobně zvyšuje účinky kurkuminů)
- 1 lžička medu na oslazení
- 1 lžička kokosového oleje nebo másla, nejlépe ghí (pomáhá tělu absorbovat kurkumu)
Příprava
Mléko pomalu zahřejeme, když je teplé, přidáme do něj koření, promícháme a necháme asi minutu probublávat. Nesmí se vařit! Sejmeme, vmícháme tuk a necháme přikryté krátce odstát. Pokud v nápoji nechceme kousky čerstvého zázvoru a kurkumy, tekutinu scedíme. Osladíme medem. Pijeme teplé. Můžeme posypat skořicí a pepřem, i kajenským (chilli), ozdobit badyánem a celou skořicí.
Užívání
Zlaté kurkumové mléko pijeme preventivně jednou denně, při propuknutí choroby na zmírnění příznaků dvakrát i třikrát denně. Hrnek žlutého nápoje si dopřejeme před spaním na uklidnění.
Zlaté kurkumové mléko pijeme preventivně jednou denně, při propuknutí choroby na zmírnění příznaků dvakrát i třikrát denně. Zdroj: iStock
Jak udělat zlatou pastu z kurkumy
Ingredience
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička kardamonu
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku kurkumy
- 1/2 šálku kokosového oleje
Příprava
V misce smícháme pepř, zázvor, skořici, kardamom a sůl. Kurkumu zalijeme šálkem vody a za stálého míchání krátce povaříme, podle potřeby přidáme vodu. Přidáme další koření a při mírné teplotě mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří pasta. Sejmeme a vmícháme kokosový olej. Když je pasta hladká, dáme ji do sklenice a necháme vychladnout. Směs bude při chladnutí více houstnout. Po úplném vychladnutí uzavřeme. V ledničce vydrží až 3 týdny.
Užívání
Na přípravu zlatého mléka pak jednoduše vmícháme 1 lžíci kurkumové pasty do šálku teplého mléka.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, primanapady.cz. cs.wikipedia.org, healthychristianhome.com