6. září 2019 09:00
Markéta ZídkováDomácí pálivá omáčka z paprik a česneku
Vypěstovat papriky není až tak složité, i když je to náročnější rostlina na pěstování než třeba rajčata nebo cibule. Je potřeba dostatek tepla. Když se podaří velká úroda, hledáme pro papriky využití. Tady je jeden tip. Klidně si ho můžete vyzkoušet i na těch kupovaných.
Pálivá omáčka z paprik se v létě skvěle hodí ke grilovanému masu, na podzim krásně zahřeje a opět poslouží jako skvělá příloha k vepřovému masu či zvěřině. Je jednoduchá, hotovou ji budete mít za několik desítek minut. Míru pálivosti si můžete určit podle sebe, záleží na tom, kolik a jak intenzivní chilli papričky použijete.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
- 3 červené papriky
- 3 chilli papričky
- 2 žluté papriky
- 12 stroužků česneku
- 50 ml jablečný ocet
- špetka soli
- tymián
- 2 lžíce hnědého cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech rozložte červené i žluté papriky, chilli papričky a stroužky česneku a dejte péct na 35–40 minut.
- Upečenou zeleninu nechte vystydnout a oloupejte slupky.
- Oloupanou zeleninu rozmixujte do husté pasty. Přidejte sůl, tymián, hnědý cukr a jablečný ocet a rozmixujte dohladka.
- Omáčku přepasírujte do čisté lahve a skladujte v lednici.