26. listopadu 2015 11:16
Markéta ZídkováZeleninové ratatouille je jihofrancouzská dobrota
Lilek, cuketa, paprika a rajčata.
Ratatouille (vyslovováno [ratatuj]) vešlo do obecného povědomí asi především díky skvělému animovanému filmu Ratatouille, kde kuchaříček myšák dokázal připravit tento báječný pokrm.
Základem jsou lilek, cuketa, paprika a rajčata doplněné cibulí a česnekem a k tomu hodně olivového oleje.To tedy nic výjimečného, co ale z této směsi dělá božskou manu je jeho příprava - zeleninu musíte orestovat, jinak se vám směs promění lečo. Další pravidlo je to, že základní zelenina, tedy lilek, cuketa, paprika a rajčata musí být ve stejném poměru 1:1:1:1.
Ingredience: 4 menší lilky4 cuketky 6 paprik (můžete použít různé barvy)12 rajčata čerstvých nebo oloupaných z konzervy2 cibule4 stroužky česnekuprovensálské kořené či čerstvé bylinky, které tvoří provensálské kořeníolivový olej
Postup:
Fígl spočívá v tom, že jednotlivé druhy zeleniny nakrájíme a opékáme samostatně.
Jako první na pánvi opečte lilek, ten spotřebuje hodně oleje (můžete ho krátce i podusit pod pokličkou). Když je opečený, přendejte ho do hrnce, posypte ho provensálským kořením.
Opět dejte na pánev olej a opečte papriky, přendejte do hrnce k lilku, posypte kořením. To samé udělejte s cuketou.
Pak na pánvi opečte cibuli a česnek, přidejte rajčata, poduste a dejte do hrnce k ostatní zelenině. Vše opepřete, osolte a společně prohřejte. Můžete servírovat.
Chcete vědět víc?
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy bývá používána jako náplň do palačinek a jen výjimečně jako příloha k jiným pokrmům. Zdroj: Wikipedie