návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Dům ve svahu poskytuje relaxační výhledy

Vydáno: 03.05.2021
Mladou čtvrť Červený kopec nad severočeským Trutnovem charakterizuje rozmanitá zástavba rodinných domů. Autory několika z nich jsou Martina a Michal Rosovi. Před čtyřmi lety zde vyrostl další z rodinných domů, který ve svém architektonickém výrazu nezapře své tvůrce.

reklama

Architekturu domu pro mladou rodinu charakterizuje hmotově jednoduché řešení a nadčasový architektonický výraz pracující s hladkými omítanými plochami v kombinaci s velkoplošným zasklením bez dalšího členění. Velkorysé hliníkové posuvné a okenní systémy Schüco propojují interiér s navazující zahradou a obyvatelům domu zajišťují ničím nerušené výhledy do okolní krajiny.

Večerní pohled na dům
Autor: Petr Košťál Večerní pohled na dům

Úkolem architektonického návrhu bylo vyřešit osazení domu na poměrně úzký pozemek, který se výrazně svažuje směrem k jihu. Základní hmota domu, navržená na půdorysu 6,2 x 22,2 m, má s ohledem na místní regulační plán sedlovou střechu a stojí na uliční čáře. Ze západní strany k ní přiléhá tubus schodiště, který ve své jižní části přechází do zastřešení terasy. Fasády sjednocuje bílá omítka, jejíž čisté nečleněné plochy prolamují pouze okna v jednoduché kompozici. Jediný barevný akcent tvoří šedé odstíny hliníkových okenních rámů, střešní krytiny a kovového zábradlí terasy.

Funkční interiér s dostatkem slunečního světla

Do domu se vstupuje ze severu v nejvyšším bodě pozemku, kde se nachází i garáž s prostorem pro umístění sportovního vybavení a technická místnost. Na prostornou vstupní halu navazuje šatna. Do obytného prostoru o podlaží níže se sestupuje po přímém schodišti, které ve své dolní části nabízí průhled do zahrady.

Obývací pokoj, jídelnu a kuchyň navrhli architekti jako jeden společný obytný prostor, jednotlivé zóny jsou zde však jasně definovány. Na ostrovní kuchyňskou linku navazuje spíž. Další úložné prostory tvoří vysoké skříně a volně stojící americká lednice, obojí vestavěné do niky. Na kuchyň navazuje prádelna, v níž ústí praktický shoz na prádlo z horní koupelny. V tomto podlaží nalezneme rovněž pokoj pro hosty s koupelnou a samostatnou toaletou.

Ostrovní kuchyňská linka
Autor: Petr Košťál Ostrovní kuchyňská linka

Hlavní obytný prostor se díky velkoplošnému zasklení s proskleným rohem opticky rozšiřuje o navazující terasu se zahradou. Vysoce tepelně izolovaný systém posuvných dveří se zdvihem Schüco ASS 70.HI přesvědčuje i excelentní zvukovou izolací a zajišťuje tichý a snadno ovladatelný přístup na terasu. 

Ložnicovou část domu umístěnou na úrovni vstupního podlaží tvoří ložnice rodičů, dětský pokoj, šatna a koupelna. Autoři při návrhu dispozice uvažovali i o možném budoucím rozdělení dětského pokoje na dva samostatné pokoje. Obytnou plochu tohoto podlaží doplňuje ještě terasa přístupná ze šatny a dětského pokoje. Současně tak tvoří zastřešení terasy osazené na terénu a navazující na obývací pokoj.

Autoři návrhu:

Použité okenní a dveřní systémy: 

Dodavatel okenních systémů:

reklama

Článek je zařazen v: česká architektura

reklama

Přečtěte si také