Bydlení

12. února 2024 15:04

Komerční sdělení

Dopřejte si doma klid: Jaká podlaha nabízí tichý došlap

Dětská hra se často nese nejen celou domácností, ale dolehne občas až k sousedům. Když se k tomu připojí klapání psích drápků na podlaze, tak máte zaděláno na slušný koncert. Ale i běžná chůze vytváří často nežádoucí hluk. Řešením je výběr ideální podlahy, která výrazně utlumí kročejový hluk a nabídne tichý došlap. Poradíme, jakou podlahu vybrat, abyste si doma užili zasloužený klid.

Vítězí měkké podlahy: PVC a vinyl přinesou komfort celé rodině

Při každém pohybu vytváříte kročejový hluk. Tyto zvukové vibrace se pak odráží od podlahy, stěn i stropu a šíří se prostorem. Správně vybraná podlaha zlepší akustiku v celé domácnosti a tím výrazně zvýší kvalitu bydlení a vaše pohodlí.

V tlumení kročejového hluku vynikají podlahy z pružnějších materiálů jako je PVC nebo vinyl. Proto se hodí hlavně do místností, které pulzují životem.

Jejich vlastnosti a schopnost tlumit zvuk oceníte v dětském pokoji, obýváku, kuchyni i v chodbě.

Pokud se rozhodnete pro vinylovou podlahu, máte na výběr z lepené nebo plovoucí  typu click. Některé typy plovoucích vinylových podlah mají přímo na lamele integrovanou podložku, která ještě výrazněji zlepší akustickou izolaci.

Případně při pokládce sáhněte po samostatné podložce pod plovoucí vinylovou podlahu. Podložka nejen vyrovná mírné nerovnosti na podlaze, ale také sníží hladinu kročejového hluku až o 13 dB. Podložek na trhu najdete více. Vždy si před výběrem zkontrolujte, jakou značku podložky doporučuje přímo výrobce vinylové podlahy.

Pokud sáhnete po PVC, doporučujeme PVC podlahy s filcovým podkladem. Díky této spodní vrstvě dokáže podlaha výrazně utlumit kročejový hluk. Zároveň se také zlepšují její tepelně-izolační vlastnosti a došlap je nejen tichý, ale zároveň nestudí.

Další výhody PVC a vinylových podlah

  • Nejen tichý, ale i hřejivý došlap: Chůze po PVC a vinylu tolik nestudí. Doma vykouzlí komfortní došlap po všech směrech.
  • Snadná údržba: Úklidem vinylu ani PVC se příliš nenadřete. Stačí pravidelné vysávání (zametání) a do mokrého čištění se pusťte, až když dostane podlaha opravdu zabrat.
  • Obrovský výběr dekorů: K nerozeznání od dřeva, dlažby, kamene. Vinylové i PVC podlahy si přizpůsobíte přesně podle svého vkusu.
  • Příznivá pořizovací cena: Pořízení vinylové podlahy nebo PVC váš rodinný rozpočet nezruinuje.

Laminátová podlaha: Připravte se na kompromisy

Dříve velmi oblíbené plovoucí laminátové podlahy v souboji tichého došlapu spíše zaostávají. Laminát je oproti vinylu a PVC výrazně tvrdší a nenabízí takovou schopnost pohlcovat hluk. Jen si představte třeba klapání psích drápků na laminátové podlaze. Nejlépe uprostřed noci, kdy čtyřnohý mazlík dostane žízeň a zamíří k misce. Takové klapání se pak nepříjemně nese prostorem a může vám narušit i spánek.

Přestože se laminátové podlahy často využívají jako levnější náhrada za dřevěné podlahy, buďte připraveni na kompromisy. Laminátové podlahy jsou výrazně chladnější, což vás potrápí především v chladných měsících. Ani údržba laminátové podlahy není taková hračka. Především kvůli nízké odolnosti vůči vlhkosti. Při kontaktu s vodou hrozí nenávratná deformace podlahy. Laminát je také náchylnější na mechanické poškození. Takže v případě domácích mazlíčků nebo malých dětí to není nejvhodnější varianta. Navíc také více kloužouv porovnání s vinylem nebo PVC.

Dřevěné parkety: Krásný vzhled, ale mnoho nevýhod

Dřevo v interiéru vytváří nezaměnitelnou atmosféru. Jenže dřevěné parkety s sebou nesou řadu nevýhod. Kromě vysoké pořizovací ceny je to například i poměrně náročná údržba. O dřevěné parkety se musíte pečlivě starat. Kromě výběru vhodných čisticích prostředků a vosků se nevyhnete ani broušení.

Dřevěné parkety nejsou sice při došlapu tak hlučné jako laminátové podlahy. Vinylu nebo PVC ale konkurovat nemohou. Zároveň je dřevo citlivé na různé změny teploty a vlhkosti. Dřevěné parkety tak mohou časem začít skřípat nebo vrzat. Což má pak k tichému došlapu také daleko. Pokud toužíte po dekorech nerozeznatelných od skutečného dřeva, i tady vás potěší vinylová podlaha. Nabízí krásný vzhled s minimálními nároky na údržbu.

Nejste si jistí, jakou podlahu vybrat, aby skutečně plnila všechna vaše přání? Nebojte se obrátit na specialisty a vyrazte přímo do prodejny s podlahovými krytinami. Tam si jednotlivé typy podlah osaháte a poradíte se, jaký materiál nejlépe uspokojí vaše nároky nejen co se týče hluku.


Přečtěte si také