Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Encyklopedie

Rajče jedlé / Solanum lycopersicum

Též lilek rajče. Trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých.
Vydáno: 23.06.2014
Rajče jedlé/Solanum lycopersicum
Autor: Jindřich Votýpka Rajče jedlé/Solanum lycopersicum
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popis:

Vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.

Pěstování:

Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Využití:

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Rajče jedlé/Solanum lycopersicum Foto: Jindřich Votýpka

Rajče jedlé/Solanum lycopersicum, Foto: Jindřich Votýpka

Článek je zařazen v:
Reklama