Vánoce

4. prosince 2023 12:00

Lenka Valjentová

Vánoce v Bílém domě: Pod taktovkou Jill Biden vznikla americky pohádková výzdoba

Bílý dům se oblékl do vánočního. Sváteční výzdoba rezidence amerických prezidentů je výsadou první dámy Spojených států a Jill Biden se letos nechala inspirovat dětskou fantazií, hravostí a sny. Podívejte se, jak vypadá vánoční výzdoba Bílého domu.

Letošní vánoční výzdoba Bílého domu je veselá, hravá a ohromující, pohladí každou dětskou duši a splní některé sny. Kouzlo, zázrak a radost (Magic, Wonder and Joy) – to je téma letošních Vánoc v sídle amerických prezidentů. Výzdoba vznikla pod taktovkou Jill Biden, manželky prezidenta USA, která v Bílém domě stráví svátky už potřetí.

Cílem první dámy bylo probudit v každém člověku duši dítěte, aby dokázal prožít pravé kouzelné Vánoce. Jako v pohádce se v Bílém domě budou cítit zejména děti.  „Od dětí se můžeme učit, jak žít přítomným okamžikem, i když nás láká rušný svět, jak se otevřít lásce a žasnout nad každým momentem nehledě na to, jak obyčejný je,“ řekla Jill Biden ve svém projevu při představení výzdoby. Také dodala, že svátky poskytují čas, kdy se lze zastavit, dát si pauzu od každodenního shonu a být vděční za to, co v životě máme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Bílém domě je letos 41 stromků. Jeden z nich Joe Biden ozdobil Trumpovou fotkou

Americká vánoční pohádka

Na výzdobě rezidence se kromě první dámy, designérů a dekoratérů podílely také stovky dobrovolníků. Očekává se, že v období vánočních prázdnin se na výzdobu Bílého domu přijde podívat okolo sta tisíc návštěvníků. A ocitnou se v pravé americké pohádce. Jak by ne, vždyť výzdobu tvoří 98 vánočních stromků, více než 142 000 světýlek, 72 věnců a 4,5 kilometru stuh a přes 34 000 vánočních ozdob. Mimo jiné v domě najdete i létající soby, perníčky, louskáčky či dopisy Santovi.

Nahlédněte do svátečně vyzdobeného Bílého domu

  • V Modrém pokoji stojí oficiální strom Bílého domu, více než pět a půl metru vysoká jedle Fraserova, která sahá od podlahy ke stropu a pochází ze Severní Karolíny.
  • Zrakům návštěvníků neuniknou ani nepřehlédnutelné Santovy sáně tažené osmi soby prolétávající sloupy vstupní haly Bílého domu.
  • Státní jídelna má podobu Santovy dílny, vybavené pracovními stoly, stoličkami a žebříky vedoucími k vánočním stromkům. V místnosti je také perníková replika Bílého domu.
  • Jill Biden nezapomněla ani na domácí mazlíčky. V jedné z místností stojí podobizna rodinné kočky Willow a psa Commandera, kterého se prezident musel nedávno vzdát poté, co několikrát pokousal členy ochranky.
  • Knihovna ctí tradici pohádky na dobrou noc s visícími zlatými měsíci a třpytivými hvězdami.
  • Čínský pokoj je plný sladkých dobrot, jako jsou dorty, sušenky a perníčky, a stal  se „cukrárnou" Bílého domu.
  • Mramorové oblouky v přízemní chodbě zdobí dopisy Ježíškovi a sváteční vzkazy z celé země.

Hold padlým vojákům

Vánoční výzdoba také vzdává hold padlým americkým vojákům. Vánoční strom s názvem Zlatá nacházející se u vstupu do Bílého domu je zdoben dřevěnými zlatými hvězdami s vyrytými jmény lidí, kteří zemřeli ve výkonu služby.

Oslava básně Návštěva sv. Mikuláše

Vánoční dekorace rovněž připomínají 200 let od vzniku slavné americké básně známé jako Návštěva svatého Mikuláše (A Visit from St. Nicholas) od Clementa Clarka Moora. Vyšla v roce 1823 v místních novinách ve městě Troy. Stala se velmi populární a zasloužila se o to, že americké Vánoce vypadají tak, jak je dnes známe – jen se z Mikuláše stal Santa Claus. Knihovna kongresu poskytla dekoratérům vzorky všech vydání této sbírky za posledních 200 let a ti je vystavili v ochranných pouzdrech podél chodby v přízemí. Replika sbírky básní je také umístěna v tradičním perníkovém bílém domě.

Zdroje: npr.org, edition.cnn.com

.

Sdílejte článek

Přečtěte si také