Jak oživit jakýkoli pokoj? Na výběr máte hned několik možností!

Interiér každého domu či bytu udávají jednotlivé prvky, které více či méně ladí dohromady. Všude se nachází určitá omezení, která nás nutí dělat různé ústupky. Avšak každý – i ten nejmenší – pokoj, může vypadat krásně, pokud do něj přidáme ty správné prvky. Některé opticky zvětšují prostor, například světlé a lesklé předměty, jiné jej zase zútulňují jako polštáře, závěsy či fototapety.

Málo barev

Pokud je v místnostech málo barev, může pokoj vypadat ponuře a smutně. A tak se jako vhodná varianta hodí přidání barev. Toho můžete dosáhnout spousty různými způsoby. Například polštářky křiklavých barev na šedivé pohovce, fototapety na zeď vyvedené v barvách, drobné dekorační prvky, květináče a spoustu dalších vzájemně sladěných prvků. Barvami můžete spojit interiér v jeden harmonický celek. Dejte si ale pozor na příliš moc barev v jedné místnosti.

Ladění barevných odstínů

Je dobré zvolit barvy, které spolu navzájem souzní – můžete vytvořit dvojice, trojice nebo i více barev, které spolu budou vytvářet příjemnou barevnou kombinaci. Můžete ji použít na nejrůznější prvky. Už dávno neplatí, že křeslo by mělo mít stejnou barvu jako pohovka. Naopak – čím odvážnější bude barva křesla, tím lépe. Zejména má-li pohovka neutrální barvu. Barvu křesla lze sladit s polštářky na pohovce nebo například závěsy.

Nástěnné dekorace

Existuje spoustu různých dekorací, jimiž si můžete vyzdobit zdi svých místností. Můžeme zde mluvit o obrazech nebo různých malbách, které si můžete nechat vytvořit rovnou na zeď. Nástěnné hodiny už dávno nemají pouze svou praktickou funkci. I ony mohou být značně dekorativním a výrazným prvkem místnosti. Na zdi je ale možné věšet také různé dekorace nebo dokonce trofeje. Vše záleží jen na tom, co se vám osobně líbí.

Fototapety na zdi

Fototapety se už dávno nehodí jen do dětských pokojíčků, můžete je využít také v jiných místnostech – záleží ovšem na jejich vzhledu. Fototapeta město, květiny, abstraktní tvary – ty všechny se skvěle hodí i do společenských místností, jako je obývací pokoj či kuchyně. Fototapety jsou jednoduchých způsobem, jakým můžete mít dekorace příliš na zdi a přitom nemusíte být příliš zruční. Cena fototapet není příliš vysoká, můžete se ale rozhodovat ze stovek různých variant, takže si určitě vyberete vhodnou tapetu do každé místnosti.

Originální police

Pokud mluvíme o nástěnných dekoracích, rozhodně nesmíme opomenout nápadité police. Ty už dnes nemusí tvořit pouze jedna deska. Může jít o soustavu čtverců, obdélníků nebo dokonce kruhů. Tvary polic mohou být různé. Vždy je ale zapotřebí myslet také na to, co by se do takových polic hodilo. Například u kulatých polic to může být docela oříšek.

Přemístění nábytku

Pokoj můžete rozzářit a oživit také tím, že přeházíte nábytek. Je to naprosto jednoduchý způsob, který vás nebude nic stát, přesto můžete získat téměř novou místnost. Při hledání nového místa pro svou sedací soupravu byste se měli zaměřit na dvě skutečnosti: sedací souprava by neměla být zády ke dveřím, protože nevidíte, kdo vstupuje, navíc to může vyvolávat pocit nebezpečí. Druhým aspektem je to, že naproti sedačce by měla být umístěna televize. A televize by pro lepší viditelnost neměla být umístěna přímo naproti okna.

Malé taburety

To, co v moderních obývacích pokojí často chybí, a přesto je to dokáže skvěle oživit, jsou taburety. Pokud zvolíte některý z moderně vypadajících taburetů, získáte tak zajímavý vzhled vaší místnosti, aniž byste do ní investovali celé tisícikoruny. I tak malé drobnosti dokážou prozářit interiér. Zajímavou možností jsou také odkládací stolky. Hitem posledních let se staly soustavy dvou nebo tří stolků, které v případě potřeby jednoduše rozložíte a získáte tak větší prostor například k pohoštění svých hostů.

Vlastní motivy

Osobitý styl každé místnosti dodají vlastní fotografie a další osobní předměty. Své fotografie už ale dávno nemusíte vystavovat pouze v rámečcích. Existuje tolik míst, na která se dají natisknout. Svou fotografii můžete zvolit na různé dekorativní předměty, jako jsou polštáře, deky nebo přehozy, nástěnné hodiny, nebo dokonce fototapety! Fototapeta města, ve kterém žijete, vašich dětí nebo mazlíčků – dnes už to není žádný problém!


Přečtěte si také