Bydlení slavných

25. května 2023 15:52

redakce Prima Living

Tady bydlela Tina Turner: Štěstí a domov našla v Evropě na břehu Curyšského jezera

Legendární zpěvačka Tina Turner, známá jako královna rokenrolu či rocková babička, zemřela 24. května 2023 ve věku 83 let ve svém domě ve švýcarském Küsnachtu u Curyšského jezera. Podívejte se, jak pěvecká megastar bydlela, kde prožívala muka a kde byla šťastná.

Zpěvačka Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock, se narodila v Brownsville v Tennessee, ale poslední léta svého života strávila ve Švýcarsku po boku svého druhého manžela, o šestnáct let mladšího Erwina Bacha (67), hudebního manažera a producenta, rodáka z Německa. Královnu rokenrolu přežil její manžel a dva synové prvního manžela Ike Turnera, které adoptovala. Její vlastní synové Craig Raymond a Ronnie zemřeli před ní, Craig se v roce 2018 zastřelil, Ronnie zemřel v roce 2022 na rakovinu.

Peklo v domě v Los Angeles

Profesní dráhu Tiny Turner ovlivnil její první manžel Ike Turner, který její kariéru sice nastartoval, ale v soukromí si s ním prožila peklo. Jak Tina ve své autobiografii prozradila, měl násilnické sklony a po celou dobu manželství ji fyzicky týral. Vydržela s ním nakonec až do roku 1976, kdy se odvážila podat žádost o rozvod. Za Ika byla vdaná v letech 1962 až 1978.

S prvním manželem bydleli v kalifornském Los Angeles v domě ve stylu ranče původně postaveném v roce 1956, který měl čtyři ložnice a pět koupelen, zdobily ho buddhistické doplňky, ke kterým Turner v době manželství s Ikem inklinovala, a ikonická monstrózní postel, o které kdysi Tina řekla, že tam byla, když dům kupovala. V domě se natáčel biografický snímek Tina Turner (What's Love Got to Do with It).

Svět zasáhla smutná zpráva:

Štěstí našla Tina ve Švýcarsku

Tina Turner se s Amerikou rozloučila před desítkami let, když začala chodit se svým druhým manželem Erwinem Bachem. Když se za něj v červenci 2013 provdala, vzdala se amerického občanství. Stala se z ní Švýcarka. Alpská země proslulá hodinkami, čokoládou a sýry byla domovem rockové hvězdy už od roku 1994. Pod Alpami konečně našla štěstí, klid a domov.

Luxusní vila Algonquin v malebném Küsnachtu na severovýchodním břehu Curyšského jezera je místem, kde zpěvačka strávila své poslední chvíle života. Žila tu od roku 1998.

Ale nebyl to její jediný majetek ve Švýcarsku. Za usedlost Steinfels v obci Stäfa zhruba před dvěma lety Turner a Bach zaplatili neuvěřitelných 76 milionů dolarů, jde o komplex deseti historických budov s výhledem na Curyšské jezero v oblasti Stäfa. Areál má rozlohu 24 000 metrů čtverečních, nechybí bazén, vlastní potok a molo, je obklopen zelení s dostatkem keřů pro soukromí. Odborníci odhadují, že pozemek včetně budov by měl mít v této lokalitě dnes tržní hodnotu kolem 70 milionů švýcarských franků.

Zdroje: dirt.comhandelszeitung.ch, architecturaldigest.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také