Encyklopedie

23. června 2014 22:18

Iva Kropáčková

Ředkev setá letní / Raphanus sativus

Ředkvička je kořenová zelenina botanicky klasifikovaná jako varieta ředkev setá letní (Raphanus sativus var. sativus).

Popis:

Kořen je kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Od bílé až k červené nebo fialové barvě. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé.

Dužnina je bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem.

Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová – závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace.

Pěstování:

Ředkvička pěstovaná volně na venkovním záhonu při dlouhých letních dnech vyhání do květu a bulva je pak malá a pálivá.

Ředkev setá letní/Raphanus sativus, Foto: Jindřich Votýpka

Zde najdete další info k pěstování ředkvičky.

Sdílejte článek
Štítky ředkvička

Přečtěte si také