23. června 2014 22:18
Iva KropáčkováŘedkev setá letní / Raphanus sativus
Ředkvička je kořenová zelenina botanicky klasifikovaná jako varieta ředkev setá letní (Raphanus sativus var. sativus).
Popis:
Kořen je kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Od bílé až k červené nebo fialové barvě. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé.
Dužnina je bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem.
Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová – závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace.
Pěstování:
Ředkvička pěstovaná volně na venkovním záhonu při dlouhých letních dnech vyhání do květu a bulva je pak malá a pálivá.
Ředkev setá letní/Raphanus sativus, Foto: Jindřich Votýpka
Zde najdete další info k pěstování ředkvičky.