Bydlení

21. srpna 2023 11:44

Josef Šťastna

Nádherné bydlení Michaela Kocába: Rozlehlou vilu v Troji koupil za pakatel

Hudebník a celoživotní bojovník proti ruskému vlivu v Česku Michael Kocáb (69) se může pochlubit nádherným bydlením. Za hubičku získal konstruktivistickou vilu z dílny architekta Františka Thoře. Nádherný dům stojí na jedné z nejprestižnějších adres v Praze.

Michael Kocáb je spokojeným majitelem vily, která byla postavena v roce 1932 a sousedí přímo s botanickou zahradou. Hudebník přiznává, že vilu zakoupil za mimořádně příznivých podmínek. Cena byla tak nízká, že do koupi nemovitosti by nešel jen blázen.

„Vlastně jsem ji ani nechtěl. Nakonec jsem ji ale koupil a za pakatel. Dneska by za tu cenu člověk pořídil byt o velikosti jedna plus jedna,“ popsal na rovinu Kocáb deníku Blesk s tím, že dům má pro něj i symbolickou hodnotu. V těsné blízkosti vily se na začátku devadesátých let pěstovalo víno s názvem Pražský výběr, což Kocába zaujalo, protože patří k zakladatelům stejnojmenné kapely.

„Byl to malířský ateliér dcery nějakého boháče. Za druhé světové války pak sloužil jako malý klášter pro jeptišky,“ popsal historii lukrativního bydlení muzikant a bývalý ministr. Místo s krásným výhledem si Kocáb zamiloval, ze čtyřpatrové vily postupně vybudoval království, kde má profesionální studio, střižnu i zkušebnu. Nad studiem je byt, který ale Kocáb sám nevyužívá, ale poskytuje ho jako azyl kamarádům či příbuzným. Obytné prostory zařizoval hudebník sám, interiéru dominují pastelové barvy.

Michael Kocáb promluvil o invazi v srpnu 1968:

Kocáb nepatří k lidem, kteří by se stali otroky vlastní nemovitosti. Moderní trendy sleduje, ale také si uvědomuje, že byt by měl hlavně sloužit svému původnímu účelu, tedy bydlení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S kým dnes Michael Kocáb žije?

„Nejsem typ, který by chtěl vše držet ve skvostném stavu. Nejde to totiž dlouhodobě. Když v tom člověk žije, musí si vybrat. Buď pořád uklízí a přezařizuje, protože trendy se vyvíjejí, nebo to nechá. Vždycky jednou za čas udělám nějaký větší kus práce, jinak to ale nechávám. Třeba teď mám v žalostném stavu komíny, tak budu muset pozvat zedníky, aby je nahodili. Já ale ten dům užívám, mám ho ke každodenní potřebě a k údržbě se vracím jen čas od času,“ zakončil pro Blesk Michael Kocáb.

Zdroj: Blesk.cz a idnes.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také