Trendy

16. září 2024 09:24

Lenka Valjentová

Po extrémních deštích se ve středu vyjasní. Čeká nás slunečné a teplé babí léto

Jak rychle se počasí zkazilo, tak by se zase mělo zlepšit. Od středy se snad už dočkáme slunečných dnů beze srážek a s denními teplotami mezi 20 a 25 °C. Počasí tak bude opět připomínat klasické zářijové počasí, tedy tereziánské babí léto. Příjemné slunečné počasí a prakticky beze srážek by mělo vydržet až do konce týdne.

Po mimořádně deštivých dnech, po nichž velkou část Česka postihly extrémní záplavy, se od poloviny tohoto týdne vyjasní. Dešťové kapky se od středy objeví už jen výjimečně a odpolední teploty vystoupají k 23 °C. Vítr, který o víkendu komplikoval už tak složitou povodňovou situaci, už bude jen mírný. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

PŘEHLEDNĚ: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Ještě dnes bude pršet, na horách i vydatně. Meteorologové očekávají převážně zataženou oblohu. „Kvůli tlakové níži Boris bude do Česka nadále proudit vlhkost a s ní spojené dešťové srážky. Významnější srážky očekáváme v Jeseníkách a zejména odpoledne v oblasti Šumavy a v Novohradských horách,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 18 °C.

V úterý by měly extrémní srážky končit

Obloha bude v úterý ještě zpočátku dne oblačná až zatažená, hlavně na jihu a jihozápadě bude dál pršet. Postupně se má už vyjasňovat a srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 18 až 22 °C, na jihu Čech zůstanou jen kolem 16 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

NENECHTE SI UJÍT:  Světová média píší o ničivých záplavách v Česku i dalších státech. Zmiňují klimatické změny

Ve středu přijde zlom

Zlom v počasí má nastat ve středu, kdy už má být polojasno a přeháňky se objeví jen ojediněle, bude až 24 °C. Slabý, přes den mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Ve čtvrtek bude převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, možnost i bouřky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Rtuť teploměru se vyšplhá na až 23 °C. Vát bude slabý, přes den mírný východní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Pátek má být jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle možnost přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C. Slabý, přes den mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

PŘEČTĚTE SI:  Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Výhled počasí na víkend

Víkend má být slunečný a beze srážek. Bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 11 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 25 °C.

Zdroje: chmi.cz, cnn.iprima.cz


Přečtěte si také