Bydlení

18. května 2015 06:00

Markéta Zídková

Milujete čokoládu? Pak se s námi vypravte do výrobny pravé čokolády na Hanou

Rodinná výrobna čokolády se nachází v Troubelicích. Podle jména vesnice Troubelice byl zvolen i název čokoládovny – Čokoládovna Troubelice.

Nejdůležitější surovinou pro výrobu vysokojakostní čokolády jsou kakaové boby. Mezi jedny z nejznámějších a nejkvalitnějších patří kakaové boby z Ekvádoru. Majitel čokoládovny František Bačík ml. se rozhodl využít svých letitých obchodních zkušeností s touto zemí a zaměřil svou pozornost mimo jiné i na kakaové produkty a začal je dovážet do ČR. Velkou výhodou je i fakt, že Čokoládovna Troubelice má svého zástupce žijícího v této zemi přes 30 let, který dohlíží na sklizeň, nákup a nakládku surovin. Takto má Čokoládovna Troubelice dohled nad kvalitou nakupovaného zboží a je jedinou čokoládovnou v ČR, která má pod kontrolou celý proces od sklizně, nakládky v Ekvádoru, vykládky zboží v ČR až po samotnou výrobu čokolády.

Záměr byl od počátku jasný - vyrobit čokoládu z kvalitních surovin bez použití jiných rostlinných olejů než je kakaové máslo, bez přídatných látek, bílého cukru a lecitinu. A povedlo se… Žádné polotovary ze zahraničí, ale poctivá čokoláda z kakaových bobů z Ekvádoru, vyrobená na Moravě.

První tabulka troubelické čokolády spatřila svět v roce 2013. Čokoláda z Troubelic je ručně vyrobená a každá je svým způsobem originál. K výrobě se používají kakaové boby, kakaová hmota, kakaové máslo a panela. Do mléčných a bílých čokolád se přidává sušené mléko. Čokolády jsou slazeny panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, která je zdravou variantou slazení. Dnes má tato čokoládovna v nabídce několik druhů čokolád – bílé, mléčné, hořké a 100%. V nabídce najdete i dárková balení. Čokoládovna Troubelice je držitelem několika certifikátů: Haná regionální produkt a Český výrobek. Dále získala ocenění: Zlatou Salimu 2014 a Výrobek OK.

Komerční sdělení

Sdílejte článek

Přečtěte si také