Zahrada

2. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Dýně jezte klidně každý den. Hokaido má pozitivní účinky na zdraví, pohodu i krásu

Nejpopulárnější jedlou tykví u nás je s největší pravděpodobností dýně hokaido. Je krásně barevná, má příjemně nasládlou, lehce oříškovou chuť, je tak akorát velká a před konzumací ji nemusíme loupat. Navíc má léčivé, regenerační i zkrášlující účinky. Jak tedy může dýně hokaido prospět našemu zdraví?

Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když váží totiž jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do několika desítek kilogramů. Oblíbili si ji zahrádkáři, protože se snadno pěstuje, stejně tak vyznavači zdravé výživy, jelikož její nasládlá, sytě oranžová dužina i semena (a olej z nich)  mají blahodárné účinky na zdraví.

PŘEČTĚTE SI: Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Co obsahuje dýně hokaido

Dýně obsahuje mj. vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. Za svou zářivě oranžovou barvu vděčí dýně hokaido betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk volnými radikály. V porovnání s jinými druhy podzimní zeleniny ho má mnohem víc. Obsahuje také kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky a zpomaluje stárnutí.

Účinky dýně na zdraví

  • přirozeně posiluje imunitní systém
  • pomáhá v prevenci nádorových onemocnění
  • chrání zdraví očí
  • napomáhá správné činnosti srdce
  • má pozitivní vliv na štěpení tuků
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • podporuje správnou funkci slinivky a pomáhá při problémech s trávením
  • působí močopudně
  • detoxikuje organismus
  • celkově regeneruje
  • pomáhá při revmatismu a dně
  • bojuje proti stárnutí
  • uklidňuje

Dýně posiluje imunitu

Díky vysokému obsahu antioxidantů dýně přirozeně pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před viry, bacily a bakteriemi. Dýně hokaido dokonce chrání i před některými nádorovými onemocněními, podle studií stačí dlouhodobá denní konzumace 100 g dýňové dužiny k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku rakoviny.

  • Na podporu obranyschopnosti organismu je ideální dlouhodobá a pravidelná konzumace vařené, dušené či pečené dýňové dužiny, například během prvních sychravých dnů, než začne řádit chřipková epidemie.

Dýně hokaido chrání zrak

Pravidelná konzumace dýně hokaido chrání zdraví očí hlavně před šedým zákalem. Kromě vysokého obsahu vitaminu A je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, látek, které jsou spojené s nižším rizikem makulární degenerace a katarakty spojené s věkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Vidím, že špatně vidím aneb Jak poznáte, jakou oční vadou trpíte

Dýně proti infarktu a mrtvici

Dýně obsahují množství cenných nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu zlého cholesterolu – a tím také riziko vzniku infarktu a mrtvice. Dýně hokaido patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku (ve 100 g asi 0,3 g) a sodíku, což jsou látky ohrožující správné fungování kardiovaskulárního systému.

Podporuje hubnutí a detox

Dýně obsahuje až 90 % vody a vysoké procento vlákniny, snadno zasytí a zažene hlad. Ve 100 gramech syrové dužiny je pouhých 30 kalorií, takže se může stát dobrým pomocníkem při hubnutí. V dýni najdete i lipolytický enzym, který v organismu pomáhá štěpit tuky. Jen bacha na sladké úpravy dýně, jako jsou džemy, moučníky, kompoty či dýňové latté! Dýně působí jako slabé diuretikum, pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny a také vylučovat přebytečnou vodu, takže se výborně hodí k detoxikaci.

  • Podzimní dýňová očistná kůra: dva až tři dny jíme pouze podušenou dýňovou dužinu a k tomu během denně vypijeme 1,5 až 2 l čisté vody, po třech dnech ještě jednou zopakujeme

Hokaido brání stárnutí pleti

Dýňová dužina se skvěle uplatňuje také v péči o pokožku, protože skvěle hydratuje, vyživuje a regeneruje, a zabraňuje tak jejímu předčasnému stárnutí.

  • Dýňová maska: Smícháme 1 lžíci najemno nastrouhané dýně, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžičku medu a 1 lžičku citronové šťávy. Dýňovou masku naneseme na vyčištěný obličej i dekolt a necháme 20–30 minut působit. Po uplynutí této doby opláchneme vlažnou vodou.

Dýňová semínka

V dýňových semínkách je veliké množství zinku, který je u nás v ostatních potravinách poměrně vzácný a doporučuje se při téměř všech onemocněních. Zinek je mj. protizánětlivý a urychluje hojení ran. Pro lepší vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, ten obsahuje v přírodní formě rakytník řešetlákový. Semena dýně jsou navíc plná hořčíku, který je výbornou potravou pro mozek a skvělým antidepresivem. Kromě zinku a hořčíku v nich najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Dýňová semínka pomáhají při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech se zvětšenou prostatou a ženám v menopauze.

  • Preventivně užíváme asi lžíci semínek upravených podle chuti, účinná jsou čerstvá i pražená, dvakrát až třikrát týdně. Léčebně chroupeme hrstičku semínek denně a do dvou týdnů bychom se měli cítit lépe.

Dýňový olej

Ze semen dýně se zastudena lisuje olej, který dodává tělu potřebné živiny, pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje činnost srdce a ledvin. Dýňový olej slouží jako prevence infarktu a kornatění cév, pomáhá léčit kožní onemocnění, doporučuje se při lupénce, akné a ekzémech. Zábal z dýňového oleje pomáhá poškozeným vlasům.

Zdroje: mojezdravi.cz;.jimejinak.czdailymail.co.ukdyne-hokaido.czshape.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také