Dýně jezte klidně každý den. Hokaido je skvělá pro zdraví, pohodu i krásu
Nejpopulárnější jedlou tykví u nás je dýně hokaido. Je krásně barevná, má příjemně nasládlou, oříškovou chuť, je tak akorát velká a před konzumací ji nemusíme loupat. Navíc má léčivé, regenerační i zkrášlující účinky. Jak může dýně prospět našemu zdraví?
Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když váží jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do několika desítek kilogramů. Oblíbili si ji zahrádkáři, protože se snadno pěstuje, stejně tak vyznavači zdravé výživy, jelikož její nasládlá, sytě oranžová dužina i semena (a olej z nich) mají blahodárné účinky na zdraví.
Nenechte si ujít: Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku
Co obsahuje dýně hokaido
Dýně obsahuje mj. vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík. Za svou zářivě oranžovou barvu vděčí dýně hokaido betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant zabraňující poškozování buněk volnými radikály. V porovnání s jinými druhy podzimní zeleniny ho má mnohem víc. Obsahuje také kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky a zpomaluje stárnutí.
Účinky dýně na zdraví
přirozeně posiluje imunitní systém
pomáhá v prevenci nádorových onemocnění
chrání zdraví očí
napomáhá správné činnosti srdce
má pozitivní vliv na štěpení tuků
pomáhá snižovat krevní tlak
podporuje správnou funkci slinivky a pomáhá při problémech s trávením
působí močopudně
detoxikuje organismus
celkově regeneruje
pomáhá při revmatismu a dně
bojuje proti stárnutí
uklidňuje
Dýně posiluje imunitu
Díky vysokému obsahu antioxidantů dýně přirozeně pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před viry, bacily a bakteriemi. Dýně hokaido dokonce chrání i před některými nádorovými onemocněními, podle studií stačí dlouhodobá denní konzumace 100 g dýňové dužiny k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku rakoviny.
Na podporu obranyschopnosti organismu je ideální dlouhodobá a pravidelná konzumace vařené, dušené či pečené dýňové dužiny, například během prvních sychravých dnů, než začne řádit chřipková epidemie.
Inspirujte se: Tykev muškátová: Naučte se máslovou dýni pěstovat i zpracovat
Dýně hokaido chrání zrak
Pravidelná konzumace dýně hokaido chrání zdraví očí hlavně před šedým zákalem. Kromě vysokého obsahu vitaminu A je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, látek, které jsou spojené s nižším rizikem makulární degenerace a katarakty spojené s věkem.
Mohlo by vás zajímat: Vidím, že špatně vidím aneb Jak poznáte, jakou oční vadou trpíte
Dýně proti infarktu a mrtvici
Dýně obsahují množství cenných nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu zlého cholesterolu – a tím také riziko vzniku infarktu a mrtvice. Dýně hokaido patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku (ve 100 g asi 0,3 g) a sodíku, což jsou látky ohrožující správné fungování kardiovaskulárního systému.

Podporuje hubnutí a detox
Dýně obsahuje až 90 % vody a vysoké procento vlákniny, snadno zasytí a zažene hlad. Ve 100 gramech syrové dužiny je pouhých 30 kalorií, takže se může stát dobrým pomocníkem při hubnutí. V dýni najdete i lipolytický enzym, který v organismu pomáhá štěpit tuky. Jen bacha na sladké úpravy dýně, jako jsou džemy, moučníky, kompoty či dýňové latté! Dýně působí jako slabé diuretikum, pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny a také vylučovat přebytečnou vodu, takže se výborně hodí k detoxikaci.
Podzimní dýňová očistná kůra: dva až tři dny jíme pouze podušenou dýňovou dužinu a k tomu během dne vypijeme 1,5 až 2 l čisté vody, po třech dnech ještě jednou zopakujeme.
Vyplatí se vědět: Jak sklidit a uskladnit dýně, aby přes zimu nezačaly plesnivět a vydržely až do jara
Hokaido brání stárnutí pleti
Dýňová dužina se skvěle uplatňuje také v péči o pokožku, protože skvěle hydratuje, vyživuje a regeneruje, a zabraňuje tak jejímu předčasnému stárnutí.
Dýňová maska: Smícháme 1 lžíci najemno nastrouhané dýně, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžičku medu a 1 lžičku citronové šťávy. Dýňovou masku naneseme na vyčištěný obličej i dekolt a necháme 20–30 minut působit. Po uplynutí této doby opláchneme vlažnou vodou.
Dýňová semínka
V dýňových semínkách je veliké množství zinku, který je u nás v ostatních potravinách poměrně vzácný a doporučuje se při téměř všech onemocněních. Zinek je mj. protizánětlivý a urychluje hojení ran. Pro lepší vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, ten obsahuje v přírodní formě rakytník řešetlákový. Semena dýně jsou navíc plná hořčíku, který je výbornou potravou pro mozek a skvělým antidepresivem. Kromě zinku a hořčíku v nich najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Dýňová semínka pomáhají při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech se zvětšenou prostatou a ženám v menopauze.
Preventivně užíváme asi lžíci semínek upravených podle chuti, účinná jsou čerstvá i pražená, dvakrát až třikrát týdně. Léčebně chroupeme hrstičku semínek denně a do dvou týdnů bychom se měli cítit lépe.

Dýňový olej
Ze semen dýně se zastudena lisuje olej, který dodává tělu potřebné živiny, pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje činnost srdce a ledvin. Dýňový olej slouží jako prevence infarktu a kornatění cév, pomáhá léčit kožní onemocnění, doporučuje se při lupénce, akné a ekzémech. Zábal z dýňového oleje pomáhá poškozeným vlasům.
Zdroje: mojezdravi.cz;jimejinak.cz, dailymail.co.uk, dyne-hokaido.cz, shape.com