Dýně jezte klidně každý den. Hokaido je skvělá pro zdraví, pohodu i krásu

Nejpopulárnější jedlou tykví u nás je dýně hokaido. Je krásně barevná, má příjemně nasládlou, oříškovou chuť, je tak akorát velká a před konzumací ji nemusíme loupat. Navíc má léčivé, regenerační i zkrášlující účinky. Jak může dýně prospět našemu zdraví?

Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když váží jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do několika desítek kilogramů. Oblíbili si ji zahrádkáři, protože se snadno pěstuje, stejně tak vyznavači zdravé výživy, jelikož její nasládlá, sytě oranžová dužina i semena (a olej z nich) mají blahodárné účinky na zdraví.

Nenechte si ujít: Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Co obsahuje dýně hokaido

Dýně obsahuje mj. vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík. Za svou zářivě oranžovou barvu vděčí dýně hokaido betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant zabraňující poškozování buněk volnými radikály. V porovnání s jinými druhy podzimní zeleniny ho má mnohem víc. Obsahuje také kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky a zpomaluje stárnutí.

Účinky dýně na zdraví

  • přirozeně posiluje imunitní systém

  • pomáhá v prevenci nádorových onemocnění

  • chrání zdraví očí

  • napomáhá správné činnosti srdce

  • má pozitivní vliv na štěpení tuků

  • pomáhá snižovat krevní tlak

  • podporuje správnou funkci slinivky a pomáhá při problémech s trávením

  • působí močopudně

  • detoxikuje organismus

  • celkově regeneruje

  • pomáhá při revmatismu a dně

  • bojuje proti stárnutí

  • uklidňuje

Dýně posiluje imunitu

Díky vysokému obsahu antioxidantů dýně přirozeně pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před viry, bacily a bakteriemi. Dýně hokaido dokonce chrání i před některými nádorovými onemocněními, podle studií stačí dlouhodobá denní konzumace 100 g dýňové dužiny k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku rakoviny.

  • Na podporu obranyschopnosti organismu je ideální dlouhodobá a pravidelná konzumace vařené, dušené či pečené dýňové dužiny, například během prvních sychravých dnů, než začne řádit chřipková epidemie.

Inspirujte se: Tykev muškátová: Naučte se máslovou dýni pěstovat i zpracovat

Dýně hokaido chrání zrak

Pravidelná konzumace dýně hokaido chrání zdraví očí hlavně před šedým zákalem. Kromě vysokého obsahu vitaminu A je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, látek, které jsou spojené s nižším rizikem makulární degenerace a katarakty spojené s věkem.

Mohlo by vás zajímat: Vidím, že špatně vidím aneb Jak poznáte, jakou oční vadou trpíte

Dýně proti infarktu a mrtvici

Dýně obsahují množství cenných nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu zlého cholesterolu – a tím také riziko vzniku infarktu a mrtvice. Dýně hokaido patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku (ve 100 g asi 0,3 g) a sodíku, což jsou látky ohrožující správné fungování kardiovaskulárního systému.

Podporuje hubnutí a detox

Dýně obsahuje až 90 % vody a vysoké procento vlákniny, snadno zasytí a zažene hlad. Ve 100 gramech syrové dužiny je pouhých 30 kalorií, takže se může stát dobrým pomocníkem při hubnutí. V dýni najdete i lipolytický enzym, který v organismu pomáhá štěpit tuky. Jen bacha na sladké úpravy dýně, jako jsou džemy, moučníky, kompoty či dýňové latté! Dýně působí jako slabé diuretikum, pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny a také vylučovat přebytečnou vodu, takže se výborně hodí k detoxikaci.

  • Podzimní dýňová očistná kůra: dva až tři dny jíme pouze podušenou dýňovou dužinu a k tomu během dne vypijeme 1,5 až 2 l čisté vody, po třech dnech ještě jednou zopakujeme.

Vyplatí se vědět: Jak sklidit a uskladnit dýně, aby přes zimu nezačaly plesnivět a vydržely až do jara

Hokaido brání stárnutí pleti

Dýňová dužina se skvěle uplatňuje také v péči o pokožku, protože skvěle hydratuje, vyživuje a regeneruje, a zabraňuje tak jejímu předčasnému stárnutí.

  • Dýňová maska: Smícháme 1 lžíci najemno nastrouhané dýně, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžičku medu a 1 lžičku citronové šťávy. Dýňovou masku naneseme na vyčištěný obličej i dekolt a necháme 20–30 minut působit. Po uplynutí této doby opláchneme vlažnou vodou.

Dýňová semínka

V dýňových semínkách je veliké množství zinku, který je u nás v ostatních potravinách poměrně vzácný a doporučuje se při téměř všech onemocněních. Zinek je mj. protizánětlivý a urychluje hojení ran. Pro lepší vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, ten obsahuje v přírodní formě rakytník řešetlákový. Semena dýně jsou navíc plná hořčíku, který je výbornou potravou pro mozek a skvělým antidepresivem. Kromě zinku a hořčíku v nich najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Dýňová semínka pomáhají při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech se zvětšenou prostatou a ženám v menopauze.

  • Preventivně užíváme asi lžíci semínek upravených podle chuti, účinná jsou čerstvá i pražená, dvakrát až třikrát týdně. Léčebně chroupeme hrstičku semínek denně a do dvou týdnů bychom se měli cítit lépe.

Dýňový olej

Ze semen dýně se zastudena lisuje olej, který dodává tělu potřebné živiny, pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje činnost srdce a ledvin. Dýňový olej slouží jako prevence infarktu a kornatění cév, pomáhá léčit kožní onemocnění, doporučuje se při lupénce, akné a ekzémech. Zábal z dýňového oleje pomáhá poškozeným vlasům.

Zdroje: mojezdravi.cz;jimejinak.czdailymail.co.ukdyne-hokaido.czshape.com

Sdílejte článek
Štítky zdraví hobby rakovina dýně krása infarkt stárnutí volný čas organismus hořčík vitamín A životní styl a volný čas zdravotní ošetření a postupy zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také