Jak na to

31. března 2023 07:00

Simona Sedláčková

Proměna bytu během chvilky. Využijte šablony nebo samolepky a ozdobte stěny i nábytek

Máte chuť na jarní proměnu pokoje nebo i rovnou celého bytu a nemáte moc času, ale na druhou stranu se s nadšením pouštíte do vlastnoručních projektů? Vyzkoušejte si práci se šablonami a samolepkami. Jak by se vám líbil motiv mandaly, která dokáže harmonizovat naše tělo i mysl a přinese vám vnitřní klid.

Samotné slovo mandala pochází z Indie, ale ve skutečnosti se se souměrnými, kruhovými motivy setkáváme téměř ve všech kulturách. Jedná se o nadčasový symbol jednoty a rovnováhy. V posledních letech jsou velmi oblíbené například uklidňující omalovánky s mandalami pro děti i dospělé, ale dekorativní mandala je motiv, který bude slušet i vašemu bytu.

Pro začátek vyzkoušejte práci se šablonami, ale pokud se necítíte příliš zruční, můžete si pořídit i velkoformátové samolepky.

Lepší než tapety

Šablonování je jednoduchý a levný způsob, jak si můžete zútulnit svůj domov. Na rozdíl od tapet nejste omezení barevnou škálou, barevnost motivu si volíte sami.

Místo nákupu spousty rolí drahých tapet celou místnost vydekorujete jednou opakovaně použitelnou šablonou nebo můžete kombinovat vzory šablon, a vytvořit tak jedinečnou výzdobu, která vyhovuje vašemu stylu a prostoru. Stěny navíc zůstanou prodyšné. Tato technika je vhodná jak pro návrháře interiérů, tak pro úplné začátečníky.

Samolepky

Další variantou, jak levně a jednoduše ozvláštnit interiér, jsou samolepky. Těmi lze ozdobit okna, zrcadla, stěny a další hladké povrchy. Na výběr jsou dva typy – lepicí, která je permanentní a nedá se přenášet, nebo adhezivní, kterou lze na hladké povrchy nalepit opakovaně, neobsahuje lepidlo a nezanechává žádné stopy.

Častým a velmi oblíbeným motivem šablon i samolepek jsou, nepřekvapivě, mandaly, které mají povzbuzující, harmonizující a ochraňující účinky a dodávají energii. Práce se šablonami a samolepkami nabízí možnost, jak se kreativně a osobitě vyřádit s téměř jistotou skvělého výsledku. Pokud jste si tedy dosud netroufali svou kreativitu uplatnit ve vlastním interiéru, nyní už se bát nemusíte!

Zdroj: Fler/mandalalife; https://www.shanti.cz/blog/mandala-magicky-kruh-ktery-znamena-vice-nez-si-mys/

Sdílejte článek

Přečtěte si také