Richard Krajčo s manželkou ukázali svůj kostel v Chotěvicích. Vzali nás i do sakristie

Richard Krajčo ukázal svůj moderní kostel

Známý zpěvák kapely Kryštof se svou manželkou si před pár lety pořídili kostel Chotěvicích, a to za pouhou jednu korunu. Provozní a rekonstrukční náklady ovšem sahají do milionů. Jak to v kostele vypadá a nelituje Richard Krajčo unáhlené koupě?

Jen co tam vstoupili, tak si ho zamilovali. Majiteli kostela v Chotěvicích jsou Richard Krajčo s manželkou Karin. Od začátku jim bylo jasné, že to nebude ledajaká stavba a když se na kostel podíváte nyní, divoká duše muzikanta je tu hned rozpoznatelná. „Vlastně ten kostel je asi zvláštní tím, že kombinujeme to staré umění, které tu zůstalo, s tím novým,“ vysvětlil Krajčo hned v úvodu prohlídky reportérce Karolíně Oehmové.

Prvotní zoufalství

Provozní a rekonstrukční náklady už nyní sahají do milionů, a tak kostel s pomocí přátel a fanoušků pomalu dávají zase dohromady. „Mně se stalo první léto, když jsem tu byl s partou dělníků, kteří tu dělali to nejzásadnější pro začátek, že jsem se rozbrečel zoufalstvím,“ řekl zpěvák. Celý nápad s kostelem totiž vymyslela Karin. Kromě tohoto okamžiku ale svého rozhodnutí nikdy nelitoval. „My sem chodíme každý den, jako domů. Teď je kostel zavřený do 1. dubna, ale jinak máme otevřeno každý pátek, sobotu i neděli. Od té doby navštívilo kostel sedm tisíc návštěvníků,“ uvedl pár.

Svěcená voda

Návštěvníkům Krajčovi poskytují i svěcenou vodu, kterou musí složitě shánět. „Nemáme vlastního faráře, takže každé léto vezmeme lahve s vodou a jedeme za faráři, aby nám ji posvětili, Kolikrát tak já mám u nás doma na polici lahve s nápisem svěcená voda, aby to nikdo nepil,“ prozradila Karin pobaveně.

Ježíš coby Spider-Man

V kostele návštěvníci mohou vidět staré obrazy křížové cesty a vedle nový pop-artový objekt. Obrazy je možné zrestaurovat také prostřednictvím adopce. O tu mají zájem slavné osobnosti. „Momentálně je zde možné vidět dva takové obrazy. Jeden má na starost hokejista Jaromír Jágr a druhý moderátor Leoš Mareš,“ ukázal Richard obrazy. O další má zájem například i zpěvačka Lucie Bílá nebo Olga Lounová. Mezi pop-artové zajímavosti patří i Spider-Man, který visí u stropu a má znázorňovat Ježíše v převleku.

Sakristie, kam se běžný návštěvník nepodívá

Ve videu v úvodu článku se můžete podívat také do sakristie, kam se návštěvníci běžně nedostanou. Přesto si ale kostel ještě letos můžete prohlédnout i osobně. „Na Štědrý den otevíráme kostel pro veřejnost. Oba tu jsme a s lidmi si povídáme, zpíváme, jíme a pijeme,“ popsala hezkou tradici Karin. Kromě toho zde pořádají i koncerty a veškerý výtěžek ze vstupenek jde na opravy kostela. „Založili jsme transparentní účet, který lidé najdou na stránkách kostela – kostelchotevice.cz anebo nadace Andělové. Třeba oprava jednoho menšího okna vyjde na 150 tisíc korun a máme jich tu osm.“ A tak budou rádi za každou korunu od lidí, kteří jim fandí.

To, že manželé kostel milují, je na nich vidět. Dokonce si objednali i místo na hřbitově, který k němu náleží. „Už tam máme každý flek, a tak víme, kde budeme jednou spočívat,“ prozradila Karin.

Sdílejte článek
Štítky video rozhovor kostel Richard Krajčo Karin Krajčo Babinská sakristie

Přečtěte si také