13. června 2014 05:09
Markéta ZídkováSedm rad, aby grilování nebolelo
Grilování je skvělá zábava, která však lehce může skončit úrazem.
Vůně pomalu se pečícího vepřového, k tomu studené pivo, děti honící se se psem. Podvečerní idylka, kterou si v létě dopřáváme, co to jde. Tak často, že dokonale vypneme a nic neřešíme. Vždyť se nikdy nic nestalo, děti už jsou celkem velké a rozumné, pes už se taky zklidnil… Pokud však grilujete, část vaší pozornosti by neměla nikdy usnout. Poněkud jí ulevíte, pokud už dopředu dodržíte zásady bezpečného grilování, které vám pomohou případným kolizím předejít.
1. Postavte gril na pevný, rovný podklad tak, aby byl stabilní a měli jste kolem něj dostatek prostoru
2. Malé děti i rozverného psa držte dál od grilu
3. Nepoužívejte tekuté podpalovače na bázi alkoholu
4. Ruce si chraňte grilovacími rukavicemi. Používejte též grilovací nářadí s dostatečně dlouhou rukojetí a zástěru
5. Nepoužívejte na rozpáleném grilu oleje ve spreji, bezpečnější je mašlovačka
6. Plynové grily zapalujte vždy s otevřeným víkem grilu
7. Nehaste plameny vodou, nýbrž je zaduste pod víkem, případně zavřete ventilační klapky