Samosběr cibule 2023: Ušetříte za oblíbenou zeleninu a ještě si vylepšíte kondičku

Obyčejná zelenina, která ani v obchodech obvykle nestojí velké peníze, ale vzhledem k tomu, kolik cibule každá domácnost za rok spotřebuje, vyplatí se určitě levnější samosběry úplně každému. Samozřejmě jen těm, kteří mají k dispozici prostor na uskladnění.

Správně uskladněná cibule by měla vydržet po celou zimu, vždyť bez ní si jen málokdo dovede představit svůj jídelníček. V čerstvém stavu je pro nás důležitým zdrojem vitaminů a obejde se bez ní jen málokterý vařený pokrm. A to se ani nezmiňujeme o takových pochoutkách, jako je skvělá polévka cibulačka nebo osmažená cibulka na bramborové kaši či na špekových knedlících.

Jak se postarat o čerstvě sklizenou cibuli

Správný čas, vhodný pro sklizeň cibule poznáte podle zažloutlé a usychající nati. Takovou cibuli vytáhněte ze země, ale neoklepávejte od hlíny. Nechejte ji volně proschnout na záhonech nebo rozloženou na lískách. Pokud je deštivo, uložte ji pod střechu.

Asi za měsíc cibuli očistěte od hlíny, odstřihněte kořínky i suchou nať a cibuli uložte v tenké vrstvě do přepravek na zeleninu. Cibuli můžete skladovat i v síťce zavěšené na trám na půdě nebo jí nať odstřihněte jen málo a svažte ji do svazků asi po 10–15 kusech.

Jak nejlépe uskladnit cibuli na zimu

  • přes zimu můžete cibuli skladovat v nepříliš vlhkém sklepě i na zaskleném balkoně, pokud nebudou panovat kruté mrazy
  • suchou cibuli se suchou natí můžete i zavěsit přes zimu na trám na půdě
  • ideální teplota pro skladování cibule je 4-6 °C
  • správná vlhkost vzduchu pro skladování cibule je 65-75 %
  • při vysoké vzdušné vlhkosti cibule rychle plesniví
  • je nutné zajistit pro cibuli dostatečně větraný prostor
  • při skladování na teplém místě hrozí cibuli předčasné klíčení

Kam se vydat na samosběr cibule

Nabídka zemědělských podniků a farem je pouze výběrová. V každém případě než se vydáte na samosběr, raději jednotlivé farmy kontaktujte telefonicky nebo se podívejte na jejich facebookové stránky, jestli akce stále platí. Při nepřízni počasí se samosběry většinou nekonají.

Jihomoravský kraj

Lednice, okres Břeclav

Samosběry cibule probíhají na poli za Lednicí směrem na Mikulov každý den od 14 do 18 hodin. Cena cibule je 12 Kč/kg a informace o sběru získáte ve facebookové skupině.

Žerotice, okres Znojmo

Ve firmě Zelenina Komendovi probíhá jen poslední samosběr drobné cibule, zato za velmi nízkou cenu, 5 Kč/kg. Informace hledejte ve facebookové skupině.

Královehradecký kraj

Svobodné Dvory, okres Hradec Králové

Samosběr cibule ve firmě Smetanův statek bude probíhat až v září a informace najdete na Facebooku nebo na telefonech 495 436 025 a 777 741 474.

Olomoucký kraj

Vojnice, okres Olomouc

Samosběr zeleniny včetně cibule bude zahájen 23. 8. 2023 a bude probíhat každý den od 9 do 18 hodin až do vyprodání zásob. Cena cibule je stanovena na 15 Kč/kg. K dispozici bude dokonce 7 pokladen s váhami. Informace najdete na Facebooku  nebo na telefonu 602 574 014.

Pardubický kraj

Dolní Újezd, okres Svitavy

Samosběr cibule na Farmě Drahoš plánují až na konec srpna a cena bude ještě upřesněna, pravděpodobně to však bude 12 Kč/kg. Další informace najdete na webu farmy.

Osík, okres Svitavy

Zemědělské družstvo Klička s.r.o. z Osíku chystá samosběry cibule na konec srpna či na začátek září. Informace najdete na Facebooku nebo na telefonu 731 408 846. Cena bude teprve upřesněna.

Středočeský kraj

Vítov, okres Kladno

Farma Dryák plánuje samosběry cibule až na září, vždy v pátek a o víkendu v časech od 8 do 17 hodin. Cibule žlutá bude za 15 Kč/kg a žlutá i šalotka za 20 Kč/kg. Po dobu sběru bude na statku v Osluchově možnost zakoupení občerstvení. Další informace najdete na Facebooku nebo na telefonu 724 002 434.

Vraňany, okres Mělník

Samosběr cibule proběhne na Farmě Vraňany až 23. září od 15 do 18 hodin. Sledujte jejich webovou stránku nebo Facebook. Cena cibule je stanovena na 10 Kč/kg u žluté cibule a 15 Kč/kg u cibule červené.

Zdroj: ceskaselka.cz; kupnisila.cz; facebookové stránky jednotlivých firem

Sdílejte článek

Přečtěte si také