Tip na výlet za každého počasí: Vydejte se za vlky na Šumavu

Šumavské Návštěvnické centrum Srní nabízí kouzelné výhledy z 300 metrů dlouhé, dřevěné lávky, ze které můžete, pokud budete mít štěstí, pozorovat zdejší vlčí smečku. Můžete se vydat i na naučnou stezku, na které najdete informační panely o životě těchto šelem, které do šumavských lesů odjakživa patří.

Vlka znají všechny malé děti, ale pokud chcete poupravit jejich představu o krvelačné šelmě z pohádky O červené Karkulce, vydejte se s nimi na výlet za vlky skutečnými. A nezapomeňte si vzít s sebou dalekohled! A máme pro vás i příjemnou zprávu – vstup do areálu je zdarma, zaplatíte jen parkovné za auto.

Šumavské Návštěvnické centrum Srní nabízí pohled na život zdejších původních druhů volně žijících zvířat a jejich soužití s člověkem. Největším lákadlem mezi nimi jsou bezpochyby vlci, které můžete pozorovat z dřevěné vyhlídkové lávky, která vede středem velkého výběhu o rozloze 3 hektary. Lávka je vyvýšena 3–5 metrů nad terén a najdete tu i několik pozorovacích přístřešků.

K výběhu vlků vás dovede 2 kilometry dlouhý naučný okruh, na kterém vás informační panely seznámí se stopami místních šelem, ale i s některými rostlinami či stromy, které tu v okolí rostou.

Pokud vás při prvním rozhlédnutí napadne, že jste se sem trmáceli zbytečně a žádného vlka nevidíte, dopřejte si chvilku času a dobře se rozhlédněte. Vlci barevně natolik splývají s okolní krajinou, že je snadno přehlédnete. Vážně to chce trpělivost a dobré oči, proto se vám bude hodit i dalekohled.

Jak vypadá vlčí smečka

Vlci mají mezi sebou velmi pevné vazby, založené na příbuznosti. Jsou to inteligentní zvířata, která mají svá pravidla chování i své rituály. Do jedné smečky většinou náleží několik generací vlků, kteří spolu loví, komunikují, navzájem se ochraňují a pečují i o své nejslabší členy. Mají mezi sebou velmi pevné sociální vazby.

Tip pro pejskaře:

S vašimi domácími „vlky“, tedy se psími mazlíčky do areálu návštěvnického centra vstupovat nesmíte. Jsou tu však pro ně připravené kotce, kde na vás mohou bezpečně počkat.

Srní, to nejsou zdaleka jen vlci

Pokud vás zajímají i další zvířata, která se tu v šumavských lesích prohánějí, můžete se například vydat pozorovat jeleny. Na několika místech Šumavy, na Jeleních Vrších, v Borové Ladě, a právě tady v Srní, najdete speciální sruby, odkud můžete zvěř s majestátními parohy pozorovat.

Kouzelná místa najdete také kolem řeky Vydry nebo se můžete vydat na Klostermannovu naučnou stezku.

Zdroj: npsumava,cz; kudyznudy.cz;

Sdílejte článek

Přečtěte si také