Bydlení

24. října 2022 14:30

Komerční sdělení

Toužíte po osobitém interiéru? Spojte staré s novým

Vybíráte nábytek do svého domova a lámete si hlavu nad tím, v jakém stylu ho zařídit? Kombinace retro a moderního nábytku tvoří v interiéru působivý kontrast. Takzvaný mid-century styl si zamilovali designéři po celém světě. Inspirujte se našimi tipy a vtiskněte svému domovu jedinečný styl.

Mid-century je plný jednoduchých linií a nápaditého spojení neutrálních a výrazných barev i materiálů. Prim zde hrají retro kousky nábytku, jako je třeba dřevěná komoda na vysokých nožkách, pohodlná kožená sedačka anebo mosazný lustr. V mid-century stylu ale obzvlášť platí zlaté pravidlo, že méně je více. Interiéru sice retro a vintage nábytek s doplňky sluší, pokud to s nimi ale přeženete, proměníte místnost spíše v muzeum. Retro půvab do interiéru vnesete nejen dobovým nábytkem, ale také nápaditými doplňky. Pokud se vám nechce obcházet bazary, vsaďte na vliesové tapety s geometrickými vzory.

Závan starých časů se špetkou moderny

Retro nábytek je solitér a podle toho s ním v interiéru zacházejte. Ať už na bleším trhu nebo na internetu ulovíte almaru, konferenční stolek anebo barový vozík, ponechte jim v místnosti dostatek prostoru, aby jejich půvab mohl naplno vyniknout. Myslete na to, že čím více dekorativních prvků na sobě nábytek má, tím více místa kolem sebe potřebuje. Snažte se také držet toho, aby se v místnosti nepotkalo více dobových kousků dohromady. Mohlo by to působit rušivým dojmem. Pokud tak máte třeba v ložnici toaletní stolek v art-deco stylu, zbytek místnosti zařiďte moderním nábytkem s jednoduchými liniemi.

Barvy mid-century sluší

Smaragdová, fuchsiová nebo starorůžová jsou barvy, se kterými v mid-century interiéru nešlápnete vedle. Nebojte se sáhnout po doplňcích a textiliích ve výrazných barvách. Vizuálně tak spojíte retro styl s tím moderním do jednoho celku. Vybranou barvu pak promítněte do interiéru v podobě závěsů do oken, koberců nebo polštářků.

Retro pokojovky, které si zamilujete

Vzpomínáte si na školní chodby nebo police u vaší babičky, které byly plné pokojových rostlin? Pak ty by v mid-century interiéru rozhodně neměly chybět. Tchýnin jazyk, monstera anebo zelenec váš domov zútulní a navíc vyčistí vzduch. Nejlépe se budou vyjímat na komodě, policích nebo kovových stojanech. Městské džungli v mid-century stylu nejvíce sluší květináče ve zlaté barvě.

Sdílejte článek

Přečtěte si také