19. května 2016 04:21
Markéta ZídkováRychlé ovesné karbanátky
Ovesné karbanátky oceníte jako chuťovku i jako hlavní jídlo.
Ovesné karbanátky
Rozličné smažené placičky a karbanátky jsou elegantním způsobem, jak si ozvláštnit jídelníček, ať už jste doma, nebo vaříte někde v polních podmínkách či na jakékoliv výpravě. Ovesné vločky jsou cenným zdrojem řady živin: nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin.
Bylo by tedy škoda omezit jejich použití jen na snídaně – můžete je využít na zahuštění polévky, do pomazánek... My si z nich dnes uděláme karbanátky. Recept máme z Outdoorové kuchařky, je to tedy jídlo, které si lze připravit i na treku někde v horách. Budete sice potřebovat trošku větší zásoby oleje než obvykle, ale za těch pár lžic navíc karbanátky určitě stojí.
Budete potřebovat:
(rozpis na 2 porce)
4 hrsti jemných ovesných vloček
1 hrst slunečnicového semínka
1 hrst pohankové lámanky
půl lžičky sušeného droždí
2 lžíce sušené smažené cibulky
1 lžíce sušené mrkve
sůl
4 lžíce oleje
Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs. Potom je zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale taky ne úplně řídké. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.
Recept je z Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové, vydalo nakladatelství Smart Press.
Kniha přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.
Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajskou expedici, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě.
Kniha odpovídá na otázky, kolik toho budu potřebovat na 3 dny, na 7 dnů. Jak si poskládat jídelníček, aby nic nechybělo aby člověk měl především to, co při zátěži tělo potřebuje.
(web)
A tady je přehled toho, co kniha nabízí:
Mohlo by vás zajímat: